REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Mišji most, surfanje na reki, zlato gnezdo: neverjetni načini za zapravljanje denarja davkoplačevalcev

Mišji most, surfanje na reki, zlato gnezdo: neverjetni načini za zapravljanje denarja davkoplačevalcevKako inventivno zapraviti državni denar: most za miši, zlato gnezdo ...

Nemška zveza davkoplačevalcev je objavila novo poročilo, v katerem je razkrila, kako so oblastniki na inventivne načine zapravljali javni denar.

Gre za »Črno knjigo«, ki jo vsako leto izdaja omenjena zveza (BdSt). Na seznamu je sto primerov najbolj neverjetnih primerov zapravljanja denarja davkoplačevalcev.

Na prvem mestu je most – za miši. Za katerega sploh ni jasno, ali ga miši znajo uporabljati ali ne.

Na prvem mestu je most – za miši. Za katerega sploh ni jasno, ali ga miši znajo uporabljati ali ne.

Avtocesta v Turingiji se je namreč zarezala skozi področje, kjer domujejo miške.

Ker je bilo oblasti strah, da ne bodo znale prečkati avtoceste dovolj varno, so naredili poseben most za njih. Konstrukcija od miši zahteva, da se skozi lesne odpadke povzpnejo sedem metrov nad avtocesto in prečkajo 20 metrov širok vozni pas, ter se nato spustijo na zemljo.

Uradniki pa se sedaj sprašujejo, ali miške sploh znajo uporabljati svoj most …

Druga zgodba prihaja iz osnovne šole v Berlinu, ki je dobila 24-karatno zlato za izdelavo »zlatega gnezda.«

Most za miši.

To gnezdo pa naj bi simboliziralo »ideje in sanje učencev in učiteljev.«

Izdelek so razstavili za neprebojnim stekom. Žal pa to ni bilo dovolj. Nepridipravi so zlato gnezdo le  pol leta zatem ukradli. To je davkoplačevalce stalo 92.500 evrov.

Zlato gnezdo naj bi simboliziralo »ideje in sanje učencev in učiteljev.« Nato so ga ukradli, to pa je davkoplačevalce stalo 92.500 evrov.

Ob tem je zvezna država Porenje morala zamenjati več stotisoč glasovalnih lističev, zaradi manjših, toda neprijetnih jezikovnih  napak pri imenih kandidatov za letošnje lokalne volitve.

Besede, ki jih je bilo potrebno popraviti vključujejo besedo 'Aexandra’ namesto ‘Alexandra,’ in ‘Freidrich’ namesto ‘Friedrich.’ Vse to pa je davkoplačevalce stalo okoli 80.000 evrov.

Ob tem je zvezna vlada za namestitev tujih gostov najela prestižni grad Meseberg.

Varovanje, osebje, vzdrževanje in upravljanje dvorca iz 18. stoletja blizu Berlina je davkoplačevalce stalo pet milijonov evrov. Ob tem pa je bil grad v zadnjih štirih letih v uporabi – samo 32 dni. V povprečju to pomeni osemdnevno uporabo letno, opozarja BdSt. Kot najpomembnejši dogodki v tem gradu so bili »predaja božičnih drevesc« in podobne zadeve.

Zapravljanje državnega denarja
Zapravljanje državnega denarja

Uradnike v mestu Stuttgart pa je zanimalo, ali je mogoče ustvariti umetne valove na reki Neckar, da bi tako zadovoljili potrebe lokalnih surferjev.

Na koncu se za idejo niso odločili, ker so ugotovili, da je reka preveč umazana. Je pa študija, s katero so to ugotovili, stala 93.000 evrov.

Uradnike v mestu Stuttgart pa je zanimalo, ali je mogoče ustvariti umetne valove na reki Neckar, da bi tako zadovoljili potrebe lokalnih surferjev.

Obrambno ministrstvo je ob tem 135 milijonov evrov namenilo za vzdrževanje zgodovinske večjambornice ‘Gorch Fock.

Uporabljali so jo za učenje mornarjev, vendar je jadrnica v stalnih popravilih že od leta 2015, stroški pa samo naraščajo.

Nemška tajna služba BND se je medtem iz vile na bavarskem preselila v nove prostore v Berlinu.

Gre za ogromno zgradbo, ki so jo gradili 12 let, stroški pa so ves čas naraščali in na koncu znesli preko 1,1 milijarde evrov.

Ob tem so že ob začetku gradnje ukradli njen načrt, večini Nemcev pa se zgradba zdi čudna in neprivlačna.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek