REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako člani Orbánove družine in prijatelji zapravljajo denar Evropske unije

Kako člani Orbánove družine in prijatelji zapravljajo denar Evropske unije"Lady Mrd" in Viktor Orban | Vir: Pixsell

Družina in tesni sodelavci madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbána so to poletje "100 na uro" in brez kančka slabe vesti zapravili več deset tisoč evrov, da bi uživali v lepotah Jadrana, mondenih mest na hrvaški in italijanski obali, pregrešno dragi jahti in luksuznem letalu. To morda niti ne bi bila neka novica, če ne bi obstajal utemeljen sum, da gre za krog ljudi, ki so se obogatili na račun EU-skladov, v katere prispevajo posamezne države članice torej vsi davkoplačevalci, tudi slovenski. Zato se je uradna Budimpešta znašla pod drobnogledom ne le Bruslja, ampak tudi novinarjev doma, ki jih roka Orbánovih cenzorjev še ni dosegla.

"Ste se kdaj spraševali, kam so zginila sredstva Evropske unije, namenjena Madžarski?", sprašujejo sodržavljane novinarji madžarskega medijskega portala Atlaszo in v isti sapi postrežejo z odgovori natančneje - fotografijami. In neizprosnimi številkami o potratnosti oblasti in pregrešnih navezah madžarskega premierja z izbranci med poslovneži, ki so njegovi "hišni bankomati".

Orbanovi oligarhi

"Oglejte si to luksuzno jahto, ki stane 21 milijonov dolarjev in zasebno razkošno letalo, ki stane 53 milijonov evrov, ki ju uporabljajo Viktor Orbán in njegovi oligarhi", je poročal o osupljivih izsledkih svoje preiskave portal Atlatszo.hu v članku "Madžarska elita, vključno z Orbánom, uporablja luksuzne jahte in zasebno letalo, registrirane v tujini".

Letalo / Viktor Orban

Podjetja Orbanovega zeta in Meszarosa so, odkar je Orbán na oblasti, zmagala na razpisih za javna naročila v vrednosti osmih milijard dolarjev.

Novinarji portala so med poletjem spremljali premike omenjenih dveh izstopajočih transportnih sredstev na vodi in na nebu in tako ugotovili (in dokumentirali), kje in kako vodstvo vladne stranke in njihovi poslovni partnerji preživljajo prosti čas in predvsem poletne počitnice.

Portal Merce.hu je med prvimi objavil ekskluzivne posnetke Lőrinca Mészárosa, tesnega prijatelja Viktorja Orbána, ki na Madžarskem velja za drugega najbogatejšega človeka. Oko kamere ga je "ulovilo" na krovu razkošne jahte Lady Mrd v italijanski luki Porto di Ischia, ki jo angleške turistične agencije promovirajo kot "italijanski paradiž".

Znani madžarski raziskovalni novinar Szabolcs Panyi, prejemnik prestižne European Press Prize, si je nato prek Twittra tudi sam prizadeval premakniti mejnike (ne)obveščenosti na Madžarskem, s preprostim vprašanjem: "Ste se kdaj spraševali, kje je šel denar EU za Madžarsko? Oglejte si luksuzno jahto 'težko' 21 milijonov evrov in zasebno letalo, 'težko' 53 milijonov evrov, ki ju pogosto uporabljajo prav Viktor Orbán in njegovo spremstvo. To so osupljivi izsledki nove preiskave Atlatszo".

Madžarska, neubogljivi otrok EU, je že dolgo v "vojni" z Brusljem, izpostavlja časnik Blic, v članku, ki analizira predrznost madžarskega vodstva, ki je - po konfliktih zaradi migrantske politike in nedavnega zagona člena 7 Lizbonskega sporazuma, sedaj znova v središču pozornosti, tokrat zaradi zlorabe sredstev iz fondov EU.

Tako se je na tnalu Evropske agencije za boj proti goljufijam (OLAF) znašel tudi Orbánov zet István Tiborcz, toda on je le vrh ledene gore v vrsti podobnih primerov. Dejstvo je, da večina ljudi iz najbližje Orbánove okolice živi "na visoki nogi", in večina prav teh je na nek način povezana s skladi EU, kar potrjuje tudi raziskava portala "Atlatszo".

Madžarski novinarji so si namreč zadali nalogo priti resnici do dna, zato so spremljali luksuzno letalo Bombardier Global 6000, ki je v zadnjem času Orbánovo priljubljeno prevozno sredstvo, ter premike njemu ljube ladje "Lady Mrd", na kateri so v preteklih mesecih na mondenih plažah Jadrana dopustovali ljudje, ki so blizu premierja Madžarske.

Viktor Orban in ladja Lady M
Jahta "Lady Mrd"

Jahto "Lady Mrd" so nekajkrat zaznali na privezu v Reki, Opatiji, Tivtu, na Brionih, Cresu in Malem Lošinju.

Z dronom jim je celo uspelo posneti tedaj, ko je bila jahta zasidrana v Opatiji, in na njej ujeti Orbánove ljudi: Róberta Homolya, Lászla Szíjja in Erna Kovácsa, piše v poročilu OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project). Na to razsipništvo in uživaštvo Orbánovih pajdašev je nato opozoril nemški InfoPlusDaten.

Še posebej zanimivo je prvo ime iz "seznama" portala OCCRP, Róbert Homoly. Gre za človeka, ki zdaj zaseda položaj generalnega direktorja Madžarskih železnic (MAV), v obdobju od leta 2010 do leta 2012 pa je bil namestnik direktorja agencije, odgovorne za razdelitev sredstev EU. Po tem "angažmaju" je presedlal v Orbánovo pisarno, leta 2017 pa je bil imenovan za namestnika ministra za promet, nato pa se je avgusta 2018 preselil v MAV.

Gre za pogodbe, vredne približno deset milijonov evrov, ki jih bo morala Madžarska najbrž vrniti v bruseljsko blagajno.

Zaradi navzkrižja interesov Homolya sedaj preiskuje OLAF. Bil je namreč svetovalec osmim projektom na Madžarskem, ki jih financira EU, za kar je odločitev sprejela prav agencija, v kateri je takrat bil namestnik direktorja. Gre za pogodbe, vredne 3,3 milijarde madžarskih forintov (približno deset milijonov evrov), kar je znesek, ki ga bo morala Madžarska najbrž vrniti v bruseljsko blagajno.

Drugi s seznama petičnih gostov na razvpiti jahti je gradbinec Lászlo Szíjj. V njegovi lasti je podjetje "Duna Aszfalt", ki je gladko zmagalo na skoraj vseh javnih razpisih v vrednosti več sto milijard forintov. Samo tekom lanskega leta so njegova podjetja zmagala na javnih razpisih v vrednosti 1,8 milijarde evrov (606,5 milijarde forintov), a 44 odstotkov sredstev za te projekte izvira iz - Evropske unije. V Sloveniji je znan po tem, da bo gradil športno infrastrukturo v Prekmurju.

Tretji gost, ki je počitnikoval na "Lady Mrd" pa je Ernő Kovács, lokalni politik. Pod Orbánovo oblastjo je strmo napredoval vse do - guvernerja pokrajine Bács-Kiskun.

Ko so spremljali premike Orbánu ljube jahte po Jadranu, so madžarski novinarji zaznali še en zanimivo podrobnost - skrajne destinacije, na katere je priplula jahta, se prekrivajo z ruto poti novega, luksuznega letala "Bombardier Global 6000".

Gre za letalo, ki stane 60 milijonov dolarjev, odvisno od leta in destinacije, ura letenja s tem luksuznim zrakoplovom pa stane med 5.000 in 10.000 ameriških dolarjev. Letalo je dolgo 30 metrov in lahko sprejme največ 17 potnikov.

Razlog, zakaj je luksuzno letalo pritegnilo tako veliko pozornost novinarjev, je seveda prav najmočnejši človek na Madžarskem - Viktor Orbán. Znano je, da pogosto potuje s tem letalom, fotografi so ga to leto celo večkrat ujeli, ko je iz njega sestopal.

Julija letos je, na primer, prav z "Bombariderjem" priletel v Bolgarijo na nogometno tekmo Ludogorec - Videoton, pred tem pa je junija z istim letalom potoval v Nizhny Novgorod, na tekmo med Argentino in Hrvaško, nato pa se je z istim prevoznim sredstvom odpravil tudi v Moskvo 15. julija na finala Svetovnega pokala v nogometu, kjer se je srečal tudi z Vladimirjem Putinom.

Znano je, da Orbán pogosto potuje z letalom Bombardier, ki "pripada" podjetju iz Avstrije. Ta potovanja naj bi bila "darilo" poslovneža.

"Bombardier Global 6000" uradno sicer ne pripada madžarski letalski družbi, temveč podjetju iz Avstrije, kjer je tudi registriran, toda, kot navajajo madžarski novinarji - je večinoma parkiran na letališču v Budimpešti. In Orbánu ter "petičnežem" iz njegove "orbite" - vedno na voljo.

Glas o Orbánovih luksuznih potovanjih se je hitro razširil, pred kratkim se o tem razpravljalo tudi v madžarskem parlamentu. Mediji so namreč zatrdili, da so bila vsa ta (draga) potovanja darilo Istvána Garancsija, še enega poslovneža, ki je zelo blizu madžarskim oblastem, katerega podjetja so prav tako osvojila številne državne razpise. Orbán nič od tega sploh ni zanikal.

Viktor Orban in Istvána Garancsija
Viktor Orban in István Garancsi

V odgovoru na vprašanje enega od poslancev opozicijske stranke Jobbik, je Orbán celo zatrdil: "Tudi pred 30 leti sem tako potoval, naslednji teden pa bom ponovno potoval na enak način."

Letalo je, če je sklepati po seznamu letošnjih "vandrovcev", ki jih je prevažalo do želenega kotička na zemeljski obli, vselej na voljo ne le Orbánovi družini, temveč vsem politikom in gospodarstvenikom, ki so blizu državni blagajni. 
Tako je dan po tem, ko so bili posneti na jahti v Reki, po Orbánove prijatelje prišlo prav to zasebno letalo in jih odpeljalo nazaj v Budimpešto. Nekaj dni kasneje pa se je znova vrnilo na Hrvaško, tokrat le zato, ker je pripeljalo Lőrinca Mészárosa in njegovo ženo na jahto "Lady Mrd" (mrd je mednarodna okrajšava za milijardo, tako da luksuzno plovilo ne le s svojo izstopajočo si podobo, ampak tudi imenom nakazuje, da na njem počitnikuje "madžarska elita" iz kroga aktualnega premierja).

Letalo Bombardier je vselej na voljo ne le Orbánovi družini, temveč vsem politikom in gospodarstvenikom, ki so blizu državne blagajne.

Nato je luksuzno letalo poletelo dvakrat proti Malagi v Španiji, potem pa znova nazaj - v Budimpešto, kjer je Beatrice Mészáros, hči Lőrinca Mészárosa, fotografirana, ko je zapuščala udobje luksuznega letala. Beatrice, poleg tega, da zavzema visoke položaje v podjetjih svojega očeta, je lastnica firme "Fejér-B.Á.L. Zrt ", ki zasluži 3300 evrov na dan na poslih, ki se financirajo iz - sredstev EU.

Beatrice Mészáros, hči Orbanovega prijatelja, zasluži 3300 evrov na dan na poslih, ki se financirajo iz - sredstev EU.

Orbánov zet in Mészáros sta del ozkega kroga madžarske elite, ki se je hitro in enormno obogatela v zadnjih osmih letih s pridobitvijo deležev v bančništvu, energetskem in gradbenem sektorju, kmetijstvu, medijih in turizmu. Samo podjetja te dvojice so, odkar je Orbán na oblasti, zmagala na razpisih za javna naročila v vrednosti osmih milijard dolarjev.

Sicer pa je agencija OLAF priporočila Bruslju, da zahteva od Madžarske, da vrne štiri odstotke zneska, ki ga je država prejela iz skladov EU, od leta 2012 do leta 2015, kar je približno milijardo dolarjev. Problem pa je v tem, da agencija nima pristojnosti, da sama sprovede to kazen, saj take korake oziroma ukrepe lahko le priporoči Evropski uniji.

Madžarska policija sicer trdi, da je sprožila preiskavo o zlorabi denarja iz EU-skladov, toda hiba je v tem, da doslej še nihče ni bil obtožen.

Kar morda niti ni čudno, glede na pritisk oblasti in njenih "hišnih bankomatov", kar premožni podjetniki za Orbána verjetno so. Benjamin Novak, novinar iz Budimpešte, je denimo že konec letošnjega maja opozoril, da je "Lőrinc Mészáros, človek, za katerega mnogi verjamejo, da stoji za premierjem Orbánom, definitivno najbogatejši človek na Madžarskem (če štejete tudi njegove bližje družinske člane)."

Torej je prav Mészáros, če ne najbogatejši potem pa "vsaj" eden izmed najpremožnejših ljudi na Madžarskem in ne samo to; drži se ga sloves človeka, ki je glavni posrednik ne samo v poslih za račun Viktorja Orbána, ampak celotnega vrha njegove stranke Fidesz.

"Atlatszo" je še razkril, da so Lőrinc Mészáros in njegova družina v obdobju med letoma 2010 in 2017 verižno zmagovali na javnih razpisih in tako prejeli 1,56 milijarde evrov, od tega 83 odstotkov denarja izvira iz skladov EU. Domneva se, da je kar 203 podjetij v njegovi lasti.

Agencija OLAF je priporočila Bruslju, da zahteva od Madžarske, da vrne štiri odstotke zneska, ki ga je država prejela iz skladov EU, od leta 2012 do leta 2015, kar je približno milijardo dolarjev.

Deutche Welle je že konec lanskega leta opozoril na dejstvo, da Lőrinc Mészáros ni "navaden župan" na Madžarskem, saj ima v rokah založnike, lastnik je hotelov, podjetja za jedrski inženiring in banke.

Toda Orbánu vse te ugotovitve in kritike, ne doma ne v Bruslju, sploh ne pridejo do živega. Hrvaški portal Index je prek Facebooka razgalil vse težke in ostre besede, ki jih je v Evropskem parlementu ne le pred nekaj dnevi temveč že aprila lani Orbánu v brk sesul belgijski politik in vodja evropskih liberalcev Guy Verhofstadt

Delite članek