REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Podvig: iz palače ukradli več kot milijon evrov vredno - zlato straniščno školjko

Podvig: iz palače ukradli več kot milijon evrov vredno - zlato straniščno školjkoZlata školjka - palača Blenheim

Več kot milijon evrov vredno WC školjko, ki je bila v resnici umetniško delo, so nepridipravi uspeli ukrasti iz palače Blenheim kmalu zatem, ko je družina Churchill zavrnila varnostna opozorila strokovnjakov, poroča britanski Independent.

»To ne bo nekaj lahkega za krajo … ne, ne, ne bom je posebej varoval,« je dejal brat vojvode Marlborougha o tem eksponatu v intervjuju za britanske medije še prejšnji mesec.

Družina Churchill je sicer lastnica tega zgodovinskega mesta v kraju Woodstock v okrožju Oxfordshire, zlata straniščna školjka pa je bila umetniški eksponat v palači.

Izdelal jo je umetnik Maurizio Cattelan.

'To ne bo nekaj lahkega za krajo … ne, ne, ne bom je posebej varoval,' je nedavno poudaril brat vojvode Marlborougha, v intervjuju.

Vlomilci, ki so odnesli zlato straniščno školjko so pri tem povzročili »veliko škodo in poplavo«, ko so na tla privarjeno školjko odstranili iz njenega mesta.

Straniščna školjka, ki je bila izdelana iz 18-karatnega zlata, je bila sicer popolnoma funkcionalna.

Krajo so prijavili le nekaj minut zatem, ko so vlomilci ob četrti uri in 50 minut zjutraj zapustili kraj zločina. Kmalu zatem so v zvezi s krajo aretirali 66-letnika.

Krajo nenavadnega in pregrešno dragega prestola naj bi izvedli z dvema voziloma.

Do kraje je prišlo zatem, ko je lord Edward Spencer-Churchill, brat vojvode Marlborougha dejal, da ne namerava posebej varovati zlate straniščne školjke ...

Zlata školjka - palača Blenheim
Zlata školjka - palača Blenheim

»Prvič zato ker je privarjena. Drugič pa zato, ker potencialni zmikavt ne bo vedel, kdo je zadnji uporabil školjko in kaj je jedel. Zato ne, ne nameravam je posebej varovati,« je neprevidno sklenil.

Ampak vse kaže, da za vlomilce ovire, ki jih je videl lord, niso predstavljale nekega resnega napora.

Vse kaže, da za vlomilce ovire, ki jih je videl lord, niso predstavljale nekega resnega napora.

Palača Blenheim, ki velja za rojstni kraj nekdanjega britanskega predsednika vlade Winstona Churchilla je izdala sporočilo, v katerem je zapisala, da jih je »kraja razžalostila«, ampak da so veseli, da pri tem »izrednem dogodku« ni bil »nihče poškodovan.«

Winston Churchill je bil v palači Blenheim rojen 30. novembra 1874 in jo je pogosto obiskoval, svoji soprogi pa je leta 1908 naredil letno rezidenco.

Zlata školjka je bila oblikovana leta 2016 za muzej Guggenheim, kjer so jo lahko (za sicer samo 3 minute) lahko uporabili tudi obiskovalci.

To pa je storilo kar 100.000 obiskovalcev.

V palači Blenheim je bila postavljena kot del razstave, ki se je začela v četrtek.

Delite članek