REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šok za Putina: Hekerji vdrli v rusko tajno službo FSB, pokradli in objavili načrte o super tajnih ruskih projektih

Šok za Putina: Hekerji vdrli v rusko tajno službo FSB, pokradli in objavili načrte o super tajnih ruskih projektihPutin kraja FSB

V Moskvi so bili ta teden v tajni službi FSB, naslednici sovjetske tajne službe KGB, »rdečih obrazov«, kot poroča Forbes, saj so rusko vodstvo in vrh tajne službe presenetile novice o tem, da so neznani hekerji uspešno vdrli v FSB, rusko zvezno tajno službo.

Gre seveda za prav tisto, ki naj bi stala za vdori v sedež Demokratske stranke v ZDA ob volitvah leta 2016, za domnevnim poskusom umora Sergeja Skripala in njegove hčerke in podobnimi akcijami.

Potem, ko so hekerji ukradli podatke, so na zlorabljenih računalnikih pustili celo sliko 'smeška'

Hekerji so uspeli ukrasti za 7,5 terabajtov podatkov iz strežnikov enega od glavnih pogodbenikov te službe in razkrili tajne projekte FSB-ja, med drugim projekt »deanonimizacije spletnega brskalnika Tor«, vdorov v socialna omrežja in projekt »ločevanja« ruskega dela interneta od preostanka sveta – v primeru potrebe seveda.

Nato pa so bili ti ukradeni podatki celo takoj plasirani naprej in predani v roke medijem, ki so jih objavili.

FSB - znak ruske tajne službe

Gre za pomembne projekte. Tor, na primer, slovi kot brskalnik, s katerim je mogoče anonimno brskati po spletu, kar je pomembno za mnoge uporabnike spleta.

Če bi ruskim programerjem uspelo najti šibke točke tega brskalnika, bi ruske tajne službe lahko ugotovile tudi identiteto tistih, ki se skrivajo s pomočjo tega brskalnika - zaradi nelegitimnih (na primer – terorizma) ali povsem legitimnih (kritika oblasti, organizacija protestov) razlogov.  

Vdor na bi se zgodil 13 julija. Skupina hekerjev pod imenom 0v1ru$ je vdrla v SyTech, pogodbenega partnerja FSB, ki je vodil več projektov.

Potem, ko so hekerji ukradli podatke, so na zlorabljenih računalnikih pustili celo sliko »smeška« (Yoba Face) skupaj s slikami, ki so dokazovale izvedbo vdora.

Ruski tajni podatki, ukradeni FSB-ju

Podatke so nato poslali platformi Digital Revolution, ki objavlja takšne podatke in jih deli z drugimi mediji. Na Twittru so nato objavili tudi nesramne komentarje in predlagali FSB-ju, da naj morda preimenujejo enega od svojih projektov, ki se imenuje "Project Collander." Beseda je namreč nesmiselna, sicer pa »colander« (z enim L) v angleščini pomeni »cedilo.«

Gre za največjo krajo tajnih podatkov v zgodovini ruskih tajnih služb.

Po oceni ruske različice BBC-ja gre za »največjo krajo tajnih podatkov v zgodovini ruskih tajnih služb.« Skupina 0v1ru$ je objavila tudi podrobnosti projektov "Arion", "Relation", "Hryvnia," skupaj z imeni direktorji SyTecha, ki jih vodjo.

Projekti ruske FSB so sicer različni. Gre za vdore v socialna omrežja (Nautilus), ciljno zbiranje podatkov  usmerjeno zoper posameznike, ki želijo prikriti svojo identiteto na spletu (Nautilus-S), ciljno zbiranje podatkov o ruskh podjetjih (Mentor), ter projekte ločevanja ruskega interneta od svetovnega (Hope in Tax-3).

Smeško-FSB

Večina teh projektov naj bi se nanašala na FSB-jevo vojaško enoto 71330, ki je del FSB-jevega 16-tega direktorata , ki se ukvarja z informativo-obveščevalno dejavnostjo in beleženjem »signalov« potencialnih nasprotnikov.

Če so za vdorom v resnici zahodne tajne službe ali gre zgolj za ljubiteljske »hekerje«, v tem trenutku ni povsem jasno, toda ne bi bilo nenavadno, če bi se kot bolj verjetna izkazala prva možnost.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek