REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Na tisoče evropskih diplomatskih sporočil prebranih s strani hekerjev

Na tisoče evropskih diplomatskih sporočil prebranih s strani hekerjev

New York Times je razkril, da je hekerjem uspelo vdreti v komunikacijsko omrežje diplomatov Evropske unije, od koder so več let prenašali na tisoče zaupnih sporočil. 

Hekerji so tako brali poročilo o nepredvidljivi vladi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, pogajanjih s Rusijo in Kitajsko, kot tudi o strahu EU pred oživitvijo iranskega jedrskega sporazuma. 

Varnostni strokovnjaki domnevajo, da za vdorom stoji Kitajska, saj so v dobrih treh letih vdora uporabljali zelo podobne tehnike kot jih elitna enota kitajske Ljudske osvobodilne armade.

Varnostni strokovnjaki domnevajo, da za vdorom stoji Kitajska, saj so v dobrih treh letih vdora uporabljali zelo podobne tehnike, kot jih elitna enota kitajske Ljudske osvobodilne armade. Zanimive depeše so tako skopirali iz omrežja in jih nato prenesli na odprto spletno stran, ki so jo hekerji vzpostavili za ta napad. 

Večletni vdor v komunikacijsko omrežje EU je odkrilo podjetje Area 1, ki je New York Timesu posredovalo več kot 1.100 razkritih depeš. Depeše tako predvsem predstavljajo uvid v razmišljanje evropskega birokratskega urada in s tem tudi v nadaljnje (politično) delovanje EU. 

A EU ni bila edina žrtev (domnevno) kitajskih hekerjev, saj jim je uspelo vdreti še v omrežje Združenih narodov, Ameriške federacije dela in kongresa industrijskih organizacij, ter različna ministrstva za zunanje zadeve in finance. Skupaj so hekerji napadli več kot 100 različnih državnih, nevladnih in mednarodnih organizacij. Večina napadenih se tega sploh ni zavedala, dokler jih niso pred dnevi obvestili s podjetja Area 1. Slednje so ustanovili trije nekdanji zaposleni na Nacionalni varnostni agenciji (NSA), ki je zadolžena za kriptološko varnost. 

Del poročil OZN, ki so jih prestregli, se nanašajo na zasebna srečanja generalnega sekretarja OZN in njegovih pomočnikov z različnimi politiki azijskih držav ob severnokorejski jedrski krizi leta 2016.  

V torek zvečer je sekretariat EU sporočil, da je »seznanjen z navedbami glede potencialne izgube zaupnih informacij in aktivno preučuje zadevo.« Zaenkrat kaže, da je najnovejši hekerski napad uspel doseči le depeše z dvema najnižjim stopnjama zaupnosti (interno in zaupno).

Na vdrtem omrežju se tako nahajajo predvsem običajna diplomatska sporočila – tedenska poročila različnih misij EU po svetu, zapisi pogovorov s politiki in drugimi predstavniki, poročila o obiskih neevropskih držav, itd. 

Dokumenti, označeni kot »strogo tajni«, se nahajajo na drugem omrežje, medtem ko so najbolj zaupni dokumenti spravljeni na sistemu, ki je fizično ločen od spleta. 

Na vdrtem omrežju se tako nahajajo predvsem običajna diplomatska sporočila – tedenska poročila različnih misij EU po svetu, zapisi pogovorov s politiki in drugimi predstavniki, poročila o obiskih neevropskih držav, itd. 

Evropska unija se zaveda ogroženosti svoje zastarele komunikacijske mreže, tako da se trenutno vzpostavlja mreža EC3IS, ki bo nadomestila sedanji sistem. 
 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek