REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Lani Savdska Arabija za orožje zapravila 4,1 milijarde dolarjev

Lani Savdska Arabija za orožje zapravila 4,1 milijarde dolarjevVIR: Insajder.com

V luči umora savdskega oporečnika Džamala Hašodžija so nekatere države napovedale, da bodo prekinile prodajo vojaške opreme in oborožitve Savdski Arabiji

Nasprotno je ameriški predsednik Donald Trump, v skladu s svojo politiko Naprej Amerika! (America First!), že zavrnil, da bi ameriško gospodarstvo izgubilo savdske milijarde.

Medtem ko je finsko zunanje ministrstvo, ki je prepoved razširilo tudi na Združene arabske emirate, kot razlog navedlo državljansko vojno v Jemnu, se je Danska poleg vojne sklicevala tudi na umor savdskega novinarja na konzulatu v Turčiji.

V četrtek sta se Danska in Finska pridružili državam, ki so napovedali prekinitev sodelovanja s to zalivsko monarhijo. Medtem ko je finsko zunanje ministrstvo, ki je prepoved razširilo tudi na Združene arabske emirate, kot razlog navedlo državljansko vojno v Jemnu, se je

Danska poleg vojne sklicevala tudi na umor savdskega novinarja na konzulatu v Turčiji. Predhodno v tednu je isto storila Nemčija, ki – za razliko od Danske in Finske – predstavlja eno največjih dobaviteljic orožja in vojaške opreme za Savdsko Arabijo. 

Predhodno je Nemčija že prekinila sklenitve novih oborožitvenih projektov, ta teden pa je prekinila še obstoječe pogodbe. 

V zadnjih desetih letih je Savdska Arabija podeseterila svoje letne stroške za vojaštvo. Tako je leta 2008 porabila le 391 milijonov ameriških dolarjev, medtem ko je lani znesek narasel na kar 4,1 milijarde dolarjev. 

Največji dobavitelj orožja za Savdsko Arabijo je prav ZDA, ki so med letoma 2013 in 2017 sklenile 61 % vseh oborožitvenih pogodb.

Največji dobavitelj orožja za Savdsko Arabijo je prav ZDA, ki so med letoma 2013 in 2017 sklenile 61 % vseh oborožitvenih pogodb. Sledi Združeno kraljestvo s 23 odstotki in nato Francija s 4 odstotki. 

V torek se je Trump dotaknil možnosti prekinitve oborožitvenih pogodb, kar je označil za neumno dejanje, pri čemer bi Rusija in Kitajska postali alternativni dobaviteljici vojaške opreme. 

Kitajska je v zadnjem času pričela povečevati obseg svojega (vojaškega) sodelovanja s Savdsko Arabijo, medtem ko ruski izvoz orožja neznaten, še poroča CNN.
 

Delite članek