REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemčija zaustavila prodajo orožja Saudovi Arabiji

Nemčija zaustavila prodajo orožja Saudovi ArabijiVIR: Insajder.com

Nemška kanclerka Angela Merkel je napovedala, da bo Nemčija začasno zaustavila prodajo orožja Saudovi Arabiji zaradi umora novinarja Džamala Hašogija

V nedeljo je tako razkrila svoje mnenje pri čemer je tudi pozvala zalivsko kraljestvo, da naj razkrije usodo novinarja.

Kot prvič, najostreje obsojamo to dejanje. Drugič, obstaja nujno potreba razkritja, kaj se je zgodilo – mi smo daleč od tega, da vemo, kaj se je zgodilo in da bodo krivci odgovarjali. Tretjič, strinjam se z vsemi tisti, ki pravijo, čeprav že zdaj omejeno, izvoz orožja ne more potekati v teh okoliščinah.

Na novinarski konferenci po sestanku s člani njene stranke CDU je bila jasna: »Kot prvič, najostreje obsojamo to dejanje. Drugič, obstaja nujno potreba razkritja, kaj se je zgodilo – mi smo daleč od tega, da vemo, kaj se je zgodilo in da bodo krivci odgovarjali. Tretjič, strinjam se z vsemi tisti, ki pravijo, čeprav že zdaj omejeno, izvoz orožja ne more potekati v teh okoliščinah.«

Heiko Maas, nemški zunanji minister, je predhodno že pozval izvoznice orožja, da naj to prekinejo. Že sedaj v vladni koalicijski pogodbi obstaja člen, ki prepoveduje prodajo orožja vsem državam, ki so vpletene v državljansko vojno v Jemnu. 

A kljub temu, da je Saudova Arabija ena glavnih udeleženk v tem konfliktu, je bila do sedaj na seznamu izjem, saj so bili oborožitveni sporazumi sklenjeni že pred nastopom sedanje vlade.

A kljub temu, da je Saudova Arabija ena glavnih udeleženk v tem konfliktu, je bila do sedaj na seznamu izjem, saj so bili oborožitveni sporazumi sklenjeni že pred nastopom sedanje vlade.

Merklova je tudi razkrila, da se bo z mednarodnimi partnericami posvetovala o nadaljnjih »reakcijah«. Nemčija je četrta največja izvoznica orožja v Saudovo Arabijo, za ZDA, Združenim kraljestvom in Francijo, še poroča nemški DW.
 

Delite članek