REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump go home?

Trump go home?Trump in Mamula

V Sloveniji se je pred več kot tremi desetletji zgodila ena od prvih medijskih afer s člankom »Mamula go home«, v katerem je bilo opisano skorajda »suženjsko« delo rekrutov tedanje JLA na vili tedanjega admirala Branka Mamule. Članek je napisal novinar Gorazd Suhadolnik, zadeva pa je močno pretresla vrh tedanje jugoslovanske vojske.

Ameriški predsednik Donald Trump pa se v ZDA danes sooča z nekoliko drugačnimi, toda po svoje podobnimi obtožbami.

Politico je namreč objavil, da se je ameriška vojska z letali pogosto ustavljala na Škotskem, kjer so posadke spale v hotelih, ki jih ima v lasti Donald Trump in pri tem letala napolnila z gorivom na civilnem letališču, kjer je gorivo precej dražje od goriva v vojaških oporiščih v bližini, ki so bila prav tako na voljo.

Vojska je ob tem porabila 11 milijonov dolarjev za gorivo na letališču Prestwick, ki je najbližje Trumpovemu hotelskemu kompleksu, čeprav bi cenejše gorivo dobili v vojaškem oporišču.

Celoten primer sedaj preiskuje tudi odbor ameriškega kongresa.

Pentagon se je že odzval s trditvijo, da spanje v Trumpovem hotelu ni bilo dražje in da je bilo celo cenejše od prenočišč v hotelih Mariott, kjer sicer običajno prespijo posadke letal.

Toda obtožbe, da je vojska pravzaprav pomagala pri ekonomskem uspehu Trumpovih podjetij je še veliko več.

Primer je postal zanimiv lani, ko se je ena od posadk z letalom, ki je bilo na poti do Kuvajta ustavila v hotelskem kompleksu Turnberry resort, okoli 80 kilometrov izven Glasgowa na Škotskem.

Od aprila zato odbor ameriškega parlamenta že preiskuje, zakaj so letala na poti v Kuvajt naredila nenavaden »ovinek,« da bi vojaki lahko spali v luksuznem hotelskem kompleksu, kjer ima predsednik ZDA tudi igrišče za golf.

Vojska je ob tem porabila 11 milijonov dolarjev za gorivo na letališču Prestwick, ki je najbližje Trumpovemu hotelskemu kompleksu, čeprav bi cenejše gorivo dobili v vojaškem oporišču.

Trumpovi hoteli so vojakom sobe sicer ponudili po znižanih cenah, ob tem pa so dobili še pravico do igranja golfa.

Trump golf, Škotska

Toda vse skupaj odpira možnost, da je prav ameriška vojska v finančnem smislu pomagala obdržati Trumpove hotele nad vodo – leta 2017 so imeli namreč ti hoteli za 4,5 milijonov dolarjev izgube, toda prihodki so se jim leta 2018 povečali za 3 milijone dolarjev.

Vse skupaj odpira možnost, da je prav ameriška vojska v finančnem smislu pomagala obdržati Trumpove hotele nad vodo.

Pri tem je obrambno ministrstvo dolgo časa skrivnostno molčalo.

»Obrambno ministrstvo glede te preiskave ni podalo nobenega dokumenta.

Odbor bo prisiljen razmisliti o alternativnih metodah za njihovo pridobitev, v kolikor jih Pentagon ne bo prostovoljno izročil v naslednjih dnevih,« je dejal eden od članov odbora, ki preiskuje zadevo.

Kritično so se odzvali tudi številni ameriški politiki in nekateri odkrito zapisali, da je Donald Trump pač »koruptiven.«

Zanimivo je tudi, da so ob preteklih poletih letala C-17 pogosto pristajala v nemškem oporišču Ramstein Air ali pa oporišču Rota v Španiji, občasno pa še na Azorih in enkrat v Sigonelli v Italiji, kjer so ameriška oporišča.

Za pristanek blizu Glasgowa ni bilo pravega razloga, ker je nedaleč proč tudi britansko vojaško oporišče Lakenheath.

To pa ni edini takšen primer. Znano je, da so v Trumpovih hotelih ob obiskih ZDA pogosto nastanjeni tudi visoki predstavniki Savdske Arabije, veliko pozornost pa je sprožila tudi nedavna odločitev podpredsednika ZDA Mika Penca, da ob obisku Irske prenoči v Trumpovi nepremičnini v Doonbegu, čeprav se je nahajal več sto kilometrov vstran od mesta srečanj v Dublinu.

Nekateri v ZDA tudi zaradi tega že zahtevajo, da se proti predsedniku ZDA sproži ustavna obtožba.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek