REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Trump enostavno ne razume mednarodne trgovine«

»Trump enostavno ne razume mednarodne trgovine«Donald Trump in Stanley Fischer

Ameriški predsednik Donald Trump ima, kljub temu, da se razglaša za velikega »poslovneža« in mojstra sklepanja poslov – težave z razumevanjem temeljev trgovine.

Tako vsaj meni nekdanji guverner Banke Izrael in nekdanji podpredsednik ameriških Zveznih rezerv Stanley Fischer, ki je ostro kritiziral trgovinsko politiko ameriškega predsednika, kot poroča Jerusalem Post.

Fischer je obtožil ameriškega predsednika, da se vmešava tudi v delovanje centralne banke in da se je zato, ker ni ni razumel trgovine, vmešaval tudi v postopek odločanja Feda.

»Problem s Trumpovim pristopom do trgovine je, da ne razume - trgovine,« je Fischer povedal na konferenci guvernerjev Globes-a v Tel Avivu.

Trump enostavno ne razume, da lahko s trgovino pridobita obe strani, ki trgujeta.

»Ne razume, da obstajajo igre s pozitivno vsoto; da obe strani zaslužita, če imata zavest in sposobnost vodenja pogajanj. Trump ne razume, preprosto ne razume - in če razume, potem to dejstvo uspešno skriva,« je ocenil Stanley Fischer.

Fischer, ki je svoj mandat podpredsednika Feda zaključil oktobra 2017, je dejal, da »skoraj vsak dan« akcije ZDA usmerjene v stopnjevanje trgovinske vojne s Kitajsko slabijo svetovni sistem trgovine in mednarodnih odnosov.

»Povzroča veliko škode svetovnemu gospodarstvu, ki je gospodarstvo vseh držav,« je dejal Fischer. »Skoraj neznosno je in stvari se ves čas slabšajo. To me zelo skrbi.«

75-letni izraelsko-ameriški ekonomist - ki je bil od leta 2005 do 2013 guverner Banke Izraela - je Donalda Trumpa tudi obtožil, da se je leta 2018 vmešal v povišanje referenčnih obrestnih mer Feda.

Federal Reserve Bank in dolar

Štirikrat se je namreč ameriška centralna banka odločila za zvišanje obrestnih mer za 0,25%.

»Skoraj prepričan sem, da, če se Trump ne bi vmešal, Fed ne bi zvišal obrestne mere,« je dejal Fischer.

V Fedu so se namreč vprašali, kako naj dokažejo, da ne sprejemajo Trumpovih ukazov, saj gre za profesionalce in odlične ekonomiste.

V Fedu so se namreč vprašali, kako naj dokažejo, da ne sprejemajo Trumpovih ukazov. Zato so ravnali v nasprotju s tem, kar je želel ameriški predsednik.

Zato so ravnali v nasprotju s tem, kar je želel ameriški predsednik.

Prvega septembra so že začele veljati nove ameriške carine na kitajsko blago in kitajske na ameriško blago, petnajstega pa sledi drugi krog carin.

Številne študije kažejo, da bodo tarife ameriških gospodinjstev stale tudi do 1000 dolarjev na leto, zadnja runda pa bo zadela veliko število izdelkov široke porabe v ZDA.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek