REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump: »Evropa nam bo dala vse, kar hočemo, samo obdavčiti jim moramo njihove avtomobile«

Trump: »Evropa nam bo dala vse, kar hočemo, samo obdavčiti jim moramo njihove avtomobile«Trump - pogrebna vozila

Ameriški predsednik Donald Trump se je tudi v odnosih z EU vrnil k svoji priljubljeni metodi »dogovarjanja« - grožnjami z uvedbo carin, tokrat na evropske avtomobile.

»Vse karte imamo v svojih rokah, zato ker je vse, kar moramo narediti le, da obdavčimo njihove avtomobile in nam bodo dali karkoli hočemo, kajti sem k nam pošiljajo milijone njihovih Mercedesov. Pošiljajo nam na milijone BMW-jev,« je dejal ameriški predsednik.

To je povedal takoj zatem, ko so ZDA z EU podpisale sporazum, ki bo povečal uvoz ameriške govedine v EU.  Po tem sporazumu se bo brezcarinski uvoz ameriške govedine povečal za trikrat, na okoli 420 milijonov dolarjev letno.

Trump: Vse karte imamo v svojih rokah, zato ker je vse, kar moramo narediti le, da obdavčimo njihove avtomobile.

Ameriški predsednik je sicer že večkrat grozil z uvedbo višjih carin na evropske avtomobile, vendar se je nato odločil, da uvedbo carin odloži za pol leta oziroma 180 dni. Po njegovi oceni pa je dogovarjanje z Evropo »zelo težavno.«

Že pred tem je Donald Trump svojemu francoskemu kolegu predsedniku Emmanuelu Macronu med njegovim aprilskim obiskom Bele hiše izrekel hude grožnje na račun nemške avtomobilske industrije.

Tedaj je dejal, da bo vztrajal pri svoji politiki zaščite ameriške avtomobilske industrije in da je njegov cilj preprečiti, »da bi se po Peti aveniji v New Yorku še naprej vozili Mercedesi.«

Mercedes in Trumpova Vir:Mercedesblog

Nemški proizvajalci prestižnih avtomobilov (Mercedes, BMW, Audi, Porsche) pri tem obvladujejo kar 90 odstotkov trga prestižnih vozil v ZDA.

Trumpova administracija je začela tudi preiskavo, ali uvoz avtomobilov ogroža domačo ameriško proizvodnjo. Na podlagi ugotovitev bi vsak evropski avto ZDA lahko obdavčile s 25 odstotnimi carinami, ki bi jih opravičevali z razlogi »nacionalne varnosti«.

Na ta način bi namreč nemški proizvajalci v ameriško blagajno – če ne bi bremena prenesli na ameriške kupce – morali plačati 4,5 milijarde dolarjev več.

Na podoben način je ameriški predsednik že uvedel carine na evropsko jeklo in aluminij.

Nove grožnje so seveda v Nemčiji povzročile veliko jeze. Na ta način bi namreč nemški proizvajalci v ameriško blagajno – če ne bi bremena prenesli na ameriške kupce – morali plačati 4,5 milijarde dolarjev več.

Je pa verjetneje, da bi to udarilo po žepu tudi Američane.

Zaradi višjih carin ima že sedaj vsaka družina, po izračunih ameriških finančnih institucij, letno za okoli 1000 dolarjev stroškov več, ta vsota pa se bo le še povečevala.

Pri tem bi bila na najslabšem Audi in Porsche, ki v ZDA nimata lastne proizvodnje, kot BMW in Mercedes, ki določene modele izdelujeta tudi v ameriških tovarnah in bi zato proizvodnjo lahko prilagodila in poglavitne modele še naprej prodajala kot »narejene v ZDA«.

Franciji pa po drugi strani Trump grozi z obdavčitvijo vina.

Te carine pa bi znova prizadele vse evropske proizvajalce, saj je Francija del EU.

Delite članek