REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Od avgusta Huaweijevi telefoni morda brez prednaložene FB aplikacije, vendar z novim operacijskim sistemom

Od avgusta Huaweijevi telefoni morda brez prednaložene FB aplikacije, vendar z novim operacijskim sistemomHuawei in Facebook
Google išče načine, kako dobiti dovoljenje ameriške vlade, da ostane v poslu s kitajsko korporacijo. Gre za to, da bi Huawei še naprej lahko ponujal pametne telefone z operacijskim sistemom Google Android, piše Financial Times.

Od avgusta se pričakuje, da bodo kupci telefonov Huawei ostali brez trgovine Google Play - ta bi namreč na telefonih Huawei lahko kaj kmalu postala zgodovina.

Huawei telefoni v prihodnosti ne bodo imeli vnaprej nameščeni Facebook, WhatsApp ali Instagram, poroča Reuters. Razlog za to je seveda pobuda ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki domneva, da je Huawei v pomoč Pekingu pri operacijah vohunjenja.

Vendar pa trenutno pomanjkanje pred-nastavitve ne pomeni, da teh aplikacij ne more prenesti uporabnik sam (zaenkrat), temveč le, da ne bodo privzete, ko kupite nov Huawei telefon. Do sedaj je bilo na večini pametnih telefonov privzeto nameščenih veliko aplikacij, saj imajo proizvajalci mobilnih telefonov za to v naprej sklenjene sporazume s podjetji.

Trenutni uporabniki Huawei mobilnih telefonov, še vedno lahko uporabljajo Facebook, WhatsApp in Instagram in tudi prejemajo posodobitve. Torej, če v tem trenutku kupite telefon Huawei, ne boste več imeli nameščenih Facebook aplikacij, vendar imate še vedno na voljo Trgovino Google Play, ki vam omogoča, da sami prenesete aplikacije s samo nekaj kliki.

Nov operacijski sistem 'Oak' bo morda na trgu avgusta ali septembra.

Ker je nedavno postalo jasno, da tudi Google, kljub 90-dnevnem odloku sprejetja zakona, prekinja poslovne odnose s Huawei, bo od avgusta letos, po mnenju Reutersa, na Google Play mogoče pozabiti, če vlada ZDA ne spremeni smeri glede zakona.

Če bo od avgusta dalje Trgovina Google Play res postala zgodovina za uporabnike Huawei telefonov, bi to uporabnike močno omejilo.

S tem bi preprečili, da bi Huawei naprave v prihodnosti dostopale do Googlovih aplikacij in storitev. Po poročilu svetovnih medijev, Google išče načine, kako dobiti dovoljenje ameriške vlade, da ostane v poslu s kitajsko korporacijo. Gre za to, da bi Huawei še naprej lahko ponujal pametne telefone z operacijskim sistemom Google Android, piše Financial Times.

Če bo od avgusta dalje Trgovina Google Play res postala zgodovina za uporabnike Huawei telefonov, bi to uporabnike močno omejilo. Brez Googla (ali naprav Apple na Apple Play Store-u) nekaterih aplikacij ni mogoče prenesti, za vse ostale aplikacije pa bi Huawei moral vložiti veliko truda.

Huawei Mate X Vir:The Verge
Eden od najbolj zmogljivih telefonov kitajskega giganta je Mate X - boljši naj bi bil tudi od podobnih modelov Samsunga, v ZDA pa seveda ne bo na prodaj.

Kot razlagajo razne tehnološke spletne strani, naj bi se na internetu vendar le dalo prenesti nekaj tovrstnih aplikacij, kot .apk datoteke, vendar pa mora v tem primeru Huawei konkretno prilagoditi svoj lastni operacijski sistem. Ta namreč na trg prihaja avgusta ali septembra.

Niti Google niti Huawei si ne želita, da bi se zagnal mogoči »Oak OS«, ki ga pripravlja Huawei.

Global Times poroča, da bo ta operacijski sistem na Kitajskem imenovan HongMeng OS, vendar bo na drugih trgih izšel pod imenom »Oak OS«. Huawei naj bi tudi »intenzivno preizkušal« sistem.

Po nekaterih navedbah naj bi bil na telefonih Mate na voljo že oktobra letos.

V preteklem tednu je Financial Times poročal, da je Google opozoril ameriško vlado na morebitna varnostna tveganja v zvezi s postavitvijo podjetja Huawei na črno listo.

Očitno je Google zaskrbljen, da bo Huawei uvedel sistem, ki temelji na Androidu (prek projekta odprte kode za Android), ki bi bil manj varen od običajne programske opreme Android, ki jo Google podpira prek isto imenovane licence.

V preteklem tednu je Financial Times poročal, da je Google opozoril ameriško vlado na morebitna varnostna tveganja v zvezi s postavitvijo podjetja Huawei na črno listo.

V skladu z enim od virov v časopisu Financial Times bi lahko hibridni sistem Huawei »verjetno imel več napak kot Google, zato bi lahko bili Huaweijevi telefoni bolj izpostavljeni tveganju, da bodo v njih vdirali hekerji.«

Narava mobilnega operacijskega sistema Huawei, kot tudi časovni okvir in ime izdaje, za zdaj ostajajo samo govorice. Toda na podlagi tega, kar smo doslej slišali, se zdi, da niti Google niti Huawei ne želita, da bi se zagnal mogoči »Oak OS«, ki ga pripravlja Huawei.

Pojavili so se tudi nekateri video posnetki delovanja novega sistema. 

Huawei pa je o raznih zapletih z oblastmi ZDA in kaj to pomeni za slovenske uporabnike podal tudi svoja pojasnila tukaj.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek