REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Marjan Šarec glede usode ministra Jureta Lebna in delovanja »kriminalne združbe« še brez odločitve

Marjan Šarec glede usode ministra Jureta Lebna in delovanja »kriminalne združbe« še brez odločitveŠarec in Cerar

Predsednik slovenske vlade Marjan Šarec se bo po vrnitvi iz vrha EU in Arabske lige v Egiptu najprej pogovoril z Zoranom Pozničem, ki ga stranka SD predlaga za novega ministra za kulturo.

Zoran Poznič je sicer direktor zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje in se je SD sam ponudil, da kandidira za ministra.

Večjih težav pri imenovanju ne bo, saj je Šarec že povedal, da spoštuje izbiro SD in da ve, da so bili v lokalni skupnosti z delom Pozniča zadovoljni.

Zoran Poznič je sicer direktor zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje in se je SD sam ponudil, da kandidira za ministra.

Šarec bo po pogovoru s kandidatom za novega ministra kulture predlog kandidature posredoval državnemu zboru. Tako bi Pozniča lahko že v nekaj dneh zaslišali pred odborom Državnega zbora za kulturo, nato pa bi o njegovem imenovanju parlament lahko odločal že na redni seji, ki se bo začela v ponedeljek.

Leben in Šarec

Prešiček je namreč po obtožbah o šikaniranju zaposlenih na kulturnem ministrstvu premierju Šarcu konec januarja ponudil svoj odstop, Šarec pa ga je sprejel. Na nekdanjega ministra so leteli očitki tudi glede zlorabe položaja, ker je službeni avto uporabljal v zasebne namene, kar je tudi priznal.

Več zapletov pa je v zvezi z »afero maketa.« Policija je namreč že prejela kazensko ovadbo zaradi posla z maketo drugega železniškega tira Divača–Koper, Nataša Pelko, ki ji je bila poverjena ključna vloga ob režiranju spornega razpisa za izdelavo makete pa je medtem pojasnila, da je delala zgolj po navodilih takratnega infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča in sedanjega ministra za okolje Jureta Lebna.

Kazenska ovadba zoper Jureta Lebna, Petra Gašperšiča ter vodstvi direkcij za ceste in za infrastrukturo je bila vložena zaradi združevanja v 'kriminalno združbo, ki je zavajala nadrejene in slovensko javnost z lažnimi podatki o milijardnem projektu drugi tir.'

Kazenska ovadba zoper Jureta Lebna, Petra Gašperšiča ter vodstvi direkcij za ceste in za infrastrukturo je bila vložena zaradi združevanja v »kriminalno združbo, ki je zavajala nadrejene in slovensko javnost z lažnimi podatki o milijardnem projektu drugi tir«, je poročala POP TV.

Kazensko ovadbo je podala skupina, ki se zavzema za alternativno rešitev za drugi tir in v kateri je tudi Jože Duhovnik. 

Jure Leben in Peter Gašperšič sta medtem sporočila, da bosta zoper omenjeno skupino, v kateri je tudi Jože Duhovnik, podala prijavo krive ovadbe, saj sta prepričana, da gre za zlorabo pravnega instituta.

Kot so pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor, bosta Gašperšič in Leben zoper vlagatelja podala prijavo krive ovadbe, saj sta prepričana, "da gre za neosnovane laži in zlonamerna podtikanja" in za "zlorabo pomembnega pravnega instituta z namenom pridobivanja medijske pozornosti."

Minister Jure Leben pa naj bi bil trenutno bolniško odsoten, kot so pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor. 

Marjan Šarec je doslej sicer večkrat zatrdil, da verjame presoji zunanjega ministra in predsednika Stranke modernega centra (SMC) Mira Cerarja in da Lebnu zaupa. Miro Cerar je namreč zatrdil, da stranka SMC nikoli ni bila nezakonito financirana in nikoli ni sodelovala z agencijo Futura, stopil pa je tudi v bran okoljskemu ministru Juretu Lebnu.

Toda kot kažejo razkrite vsebine elektronskih pisem, ki so si jih pošiljali državni uradniki in odgovorni v agenciji Futura, so bili pogoji razpisa določeni tako, da so bili vnaprej znani »zmagovalcu« oziroma da jih je izbrano podjetje preko Future celo samo določilo, nato pa je bilo »zaradi napake« izbrano celo dražje podjetje, ki je za podizvajalca nato izbralo podjetje, ki je dalo nižjo ponudbo.

Cerar in maketa

Referendumsko kampanjo za drugi tir pa je organizirala prav Futura DDB, ki je v kabinet takratnega premierja Cerarja osem dni pred objavo razpisa poslala okvirno ceno storitev za promocijo drugega tira. Na razpisu za komunikacijske storitve so nato zmagali prav oni.

SMC bi s pičlo, zgolj 2,5 odstotno podporo ob volitvah v tem trenutku zagotovo izpadla iz parlamenta.

Pri tem pa je zelo verjetno šlo tudi za poskus nezakonitega »črpanja« oziroma kraje evropskega denarja.

Da SMC ni sodelovala z Futuro je v tem primeru nepomembno, ker je jasno, da je stranka omogočila financiranje agencije in ostalih v tej netransparentni verigi s pomočjo državnega denarja. EU je namreč dala 103.000 evrov za izvlečni tir, ta denar pa je zelo verjetno končal tudi v projektu »maketa.«

Vendar reakcije javnosti in nova razkritja kažejo, da se objektivni odgovornosti vpleteni v afero ne bodo mogli izogniti, zato je samo vprašanje časa, kdaj bo Šarec, verjetno po pogovoru s Cerarjem, sprejel svojo odločitev.

SMC namreč naklonjenost v zadnjem času močno upada, saj bi nekoč največja stranka po podatkih Mediane in drugih raziskav javnega mnenja z pičlo, zgolj 2,5 odstotno podporo v primeru volitev v tem trenutku zagotovo izpadla iz parlamenta.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek