REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Britanski parlament z 432 glasovi proti in 202 za zavrnil sporazum z EU

Britanski parlament z 432 glasovi proti in 202 za zavrnil sporazum z EU

Sporazum Velike britanije z EU o odhodu iz te mednarodne organizacije so poslanci britanskega parlamenta zavrnili z glasovi 432 poslancev  proti in 202 poslanci "za". 

Velika Britanija se je namreč danes pripravljala na enega od najbolj »zgodovinskih« dni v zadnjem času. V spodnjem domu britanskega parlamenta je bilo namreč izpeljano ključno glasovanje o dogovoru o brexitu, kot poroča BBC.

Po devetnajsti uri zvečer se je ponovno oglasila tudi britanska premierka Theresa May, ki zagovarja sprejem sporazuma.

Že od potrditve sporazuma s strani članic EU je jasno, da dogovor ne bo dobil zadostne podpore

Že od potrditve sporazuma s strani članic EU pa je jasno, da dogovor ne more dobiti zadostne podpore, saj mu poleg opozicije nasprotujejo tudi ulstrski unionisti in številni konservativci.

Največ razprav v Veliki Britaniji sproža posebno »varovalo« (»backstop«), s katerim bi se izognili trdi meji na irskem otoku. Vendar pa bi to varovalo mejo premaknilo na morje in praktično v gospodarskem pogledu odrezalo Severno Irsko od preostanka Združenega kraljestva.

Glasovanje o brexitu Vir:BBC
Urnik usodnega dne v britanskem parlamentu. Od odpiranja razprave do glasovanja o amandmanih ter samem sporazumu. Potem je javnost naslovila premierka Theresa May.

Za podporo dogovoru je potrebnih 320 poslanskih glasov. Od 650 poslancev spodnjega doma parlamenta jih bo namreč glasovalo 639. Večina  jih je glasovala proti sedanjemu dogovoru.

Britanski poslanci bi morali o dogovoru, ki ga je britanska vlada novembra dosegla z EU, glasovati že 11. decembra lani, vendar je premierka glasovanje zaradi že tedaj premajhne podpore dogovoru preložila in medtem iskala še dodatna »zagotovila« s strani EU.

Ob začetku debate je generalni državni pravobranilec Geoffrey Cox dejal, da je glasovanje za dogovor »prvi od dveh ključev, ki bodo odprli prihodnost z Evropsko Unijo« za Veliko Britanijo. Vladi naj bi omogočili, da se skoncentrira na prihodnost odnosov z EU.

Opozoril je vse, da naj ne podcenjujejo kompleksnost odhoda iz EU ter da sporazum omogoča »urejen, predvidljiv in pravno gotov« način zapustitve EU, ne da bi to odprlo »tisoče« pravnih vprašanj za državljane in podjetja.

Demonstranti, brexit Vir:BBC

Vprašal je poslance, »kaj se igrajo« in jih opozoril, da »niso otroci na otroškem igrišču« pač pa zakonodajalci, da je to njihovo delo in da se »igrajo z življenji ljudi.«

Po drugi strani pa je je vodja laburistov Jeremy Corbyn vztrajal, da je to »slab dogovor«.

»Predsednica vlade je brexit obravnavala bolj kot zadevo, ki je pomembna za konservativno stranko kot pa nekaj, kar je dobro za državo. Vendar ni uspela niti znotraj lastne stranke,« je dejal vodja največje opozicijske stranke.

 »Ta dogovor je slab za naše gospodarstvo, za našo demokracijo in za našo državo,« je sklenil Corbyn.

Poslanka unionistov iz Severne Irske Sammy Wilson je prav tako potrdila, da bo glasovala proti, ker »bi na dogovor odstranil iz Združenega kraljestva.« Predsednica njene stranke DUP Arlene Foster pa je dodala, da je varovalka oziroma »backstop« nekaj, kar ne more sprejeti. Po njeni oceni ta varovalka »izvaja nasilje« nad unijo in pozvala predsednico vlade, da se je »reši«.

Ian Backford, vodja škotske največje stranke SNP v parlamentu pa je dejal da »ni take stvari, kot je dober brexit« in vztrajal, da se bo njegova stranka borila proti odhodu Velike Britanije iz EU.

»Ne obstaja možnost, da bi se Škotska nacionalna stranka ali škotski ljudje usedli na avtobus, ki ga predsednica vlade pelje proti prepadu,« je dejal vodja poslancev te stranke med ostro razpravo.

Demonstranti, brexit Vir:BBC

V zadnjih trenutkih pred glasovanjem so pricurljale informacije, da se je pet konservativnih poslancev, ki so bili kritični do dogovora odločilo, da ga bodo podprli, skupaj z tremi neodločnimi laburisti in neodvisnim poslancem Frankom Fieldom.

Ko je z lastnimi neodločnimi poslanci govoril vodja laburistov Jeremy Corbyn pa je dogovor ponovno obsodil kot slab in ponovil svoj poziv, da je potrebno razpisati splošne volitve, če bo dogovor v parlamentu propadel. Napovedal je tudi skorajšnjo zahtevo o glasovanju zaupnici vladi.

V primeru zavrnitve sporazuma z EU so možne tudi predčasne volitve in morda - še en referendum o dogovoru z EU

Ker spodnji dom parlamenta dogovora ne bo podprl, je vse verjetneje, da bo Velika Britanija iz EU 29. marca izstopila iz EU brez dogovora z Brusljem.

Obstaja pa tudi možnost, da se brexit preloži za nekaj mesecev, ali pa da po morebitnih novih volitvah v Veliki Britaniji o končnem dogovoru z EU britanski volivci še enkrat odločajo o referendumu. 

Poznavalci namreč omenjajo tudi možnost preložitve brexita, pri čemer se v Bruslju kot skrajni rok za podaljšanje omenja julij. V tem primeru so možne tudi predčasne volitve in morda - še en referendum o dogovoru z EU.

Mayeva je torej poslance zaman pozivala, da naj »ne razočarajo« Britancev in zato podprejo sporazum, ki ga je dosegla z EU. 

Okoljski minister Michael Gove je za radio BBC Radio 4 dejal, da bi zavrnitev dogovora, ki ga je dosegla Theresa May pomenila »do izhoda Velike Britanije brez dogovora s kratkoročno gospodarsko škodo« ali pa »še huje, do nikakršnega brexita.«

Že pred glasovanjem je bilo znano, da je okoli 100 članov konservativne stranke skupaj z desetimi unionisti (DUP) pripravljeno pridružiti laburistom, ki bodo glasovali proti sprejemu tega dogovora.

Pred parlamentom v Londonu so med glasovanjem protestirali tako zagovorniki kot nasprotniki "brexita."

Neposredni prenos si je mogoče ogledati na več kanalih, tudi tukaj.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek