REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šokanten resničnostni šov: »Postani vegetarijanec, ali pa ti zakoljemo hišnega ljubljenčka!«

Šokanten resničnostni šov: »Postani vegetarijanec, ali pa ti zakoljemo hišnega ljubljenčka!«Bi lahko pojedli svojega hišnega ljubljenčka? Vir: Twitter

Novi resničnostni šov zahteva od posameznih družin, da postanejo vegetarijanci ali pa pojedo lastnega hišnega ljubljenčka.

Oddaja »Meat the Family« (meso družine), ki jo predvaja britanski Channel 4, najprej zahteva od sodelujočih družin, ki sicer priznavajo, da med letom pojedo veliko mesa, da naj odidejo domov, kjer jim kmalu v oskrbo pripeljejo živalco, ki najpogosteje konča na njihovem krožniku, poroča Daily Mail.

V prvih nekaj epizod so to bili jagnje, odojek, piščanec in teliček.

Po treh tednih, kolikor je družini dano, da skrbi za svojega novega člana gospodinjstva, lahko gre žival pod nož, nato pa se od članov družine zahteva, da jo skuhajo in pojedo.

Analitičarka Virginia Mouseler je bila zgrožena nad idejo in videnim, ter je dogajanje grajala kot »najbolj transgresivnen šov leta«.

»Ne gre več za seks in mamila. Meso postaja nov tabu. Vprašanje, s katerim se snovalci šova ukvarjajo, je, kako lahko božate svojega hišnega ljubljenčka, medtem ko drugo živalco dajete v pečico. Družine so postavljene pred dejstvo, da morajo tri tedne obravnavati neko živalco kot novega družinskega člana in se na koncu odločiti, ali jo bodo dali v pečico ali bo šla v zavetišče za živali,« razlaga Virginia Mouseler.

Vodstvo Channel 4 pa trdi, da njihova triurna oddaja ima svoj dober namen, da namreč ljudi spomni na »resničnost potovanja živali od pašnika do - krožnika«.

»Zakaj se nam zdi sprejemljivo jesti jagnjetino in ne svojega psa? Ali se boste zmogli vrniti k mesu, ko enkrat dodate ime in obraz svojemu obroku?«, se sprašuje Danela Neumann, vodja ustvarjalcev »Spun Gold« (zlata žlica), ki so snovalci novega šova.

Goreče zagovarja novi šov z besedami, da se ta ukvarja z »nekaterimi resnično pravočasno problematiziranimi temami o etičnem prehranjevanju« in hkrati postavlja pred gledalce težka vprašanja.

Neumannova vztraja, da serija vsebuje tudi nekaj »srčno toplih trenutkov«.

»Meat the Family« je del vala novih oddaj, katerih namen je soočanje z družbeno odgovornostjo, vključno z vplivom uporabe kokaina na kolumbijske skupnosti ter še drugimi načini za ozdravitev našega sprevrženega sveta …

Ali bi bili pripravljeni pojesti žival, za katero bi najprej skrbeli kot za hišnega ljubljenčka?

Delite članek