REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Divji svinji, ki je odnesla torbo z računalnikom oblasti strežejo po življenju, civilna iniciativa pa Elso - brani!

Divji svinji, ki je odnesla torbo z računalnikom oblasti strežejo po življenju, civilna iniciativa pa Elso - brani!Kam gredo Elsa in njena mladička? Vir: Facebook

Divja svinja, ki je pred dnevi ob berlinskem jezeru Teufelssee odnesla (in vrnila) torbo z računalnikom, je v Nemčiji razvnela strasti zaradi spopada varuhov narave in gozdarjev ter lovcev zaradi - njenega življenja.

Oblasti so namreč prišle do sklepa, da bi svinja lahko bila nevarna in naložile ministrstvu za gozdarstvo, da organizira njen »odvzem iz narave.«

Gre za evfemizem, ki seveda pomeni ustrelitev nesrečne živali.

Vse skupaj je posledica dogodka iz začetka avgusta.

Blizu Berlina so kopalci ob znanem berlinskem jezeru Teufelssee lahko tedaj opazovali nenavaden prizor, ki ga je ujela tudi priložnostna fotografinja.

Na obali jezera Teufelssee se je med kopalci nenadoma pojavila divja svinja z dvema mladičkoma.

 Ob presenečenih pogledih kopalcev si je nenadoma izbrala neko torbo in z njo med skupinami ostalih kopalcev stekla proti gozdu.

Takoj za njo pa se je pognal besen kopalec, nudist, ki je bil oblačen zgolj v »Adamov kostum«.

Prav zaradi dragocenega laptopa ni veliko premišljeval in se je takoj pognal za nepričakovanimi roparji.

Kopal se je namreč popolnoma gol, kar je na tem delu nudistične oziroma FKK (»Freikörperkultur« – kultura svobodnega telesa) plaže popolnoma dovoljeno, v s strani svinjske družine ukradeni torbi pa se je nahajal njegov prenosni računalnik.

Lastnik laptopa se ni veliko ukvarjal z vprašanjem, kakšne namene imajo divje svinje z njegovim računalnikom in ali gre morda za programersko posebej nadarjene svinje, ki so pač potrebovale nujno orodje za svoje delo.

Prav zaradi dragocenega laptopa ni veliko pomišljal in se je takoj pognal za nepričakovanimi roparji.

Pregon tatinske divje svinje
Pregon tatinske družine divjih svinj. Vir: Facebook

Kmalu se je vrnil z uspešnega »lova« iz gozda, s svojo lastno torbo v rokah, opazovalci dogodka pa so ga sprejeli z navdušenim ploskanjem.

Ni manjkalo niti zabavnih komentarjev.

»Narava vrača udarec!« je zapisala Adele Landauer, osebna trenerka, ki je posnela dramatične prizore spopada nudista s tatinsko družino divjih svinj in ga nato delila na družbenih omrežjih.

Zapisala je tudi, da je moškemu pokazala fotografije, da se je ob njih smejal in ji dovolil, da jih objavi.

Poznejša analiza dogodka je pokazala, da so bile divje svinje v resnici najprej namenjene proti drugačnemu cilju. Verjetno jih je pritegnila slastna pica, ki so jo jedli drugi kopalci.

Poznejša analiza dogodka je pokazala, da so bile divje svinje v resnici najprej namenjene proti drugačnemu cilju.

Verjetno jih je pritegnila slastna pica, ki so jo jedli drugi kopalci, veliko rumeno torbo pa so pograbile v očitnem prepričanju, da vsebuje hrano.

Tresk palice ob tla je bil dovolj, da se je divja svinja predala in izpustila svoj plen.

Derek Ehlert, berlinski ombudsman za divje živali je dejal, da so takšni dogodki postali precej pogosti in da so tudi lisice postale precej običajne obiskovalke berlinskih jezer.

Ljudi pa poziva, da v takšnih primerih »na paničarijo.«

Divja svinja je medtem že dobila nadimek »Elsa« in postala ljubljenka družbenih omrežij.

Toda istočasno ji prav zato sedaj grozi smrtna nevarnost.

»Ta divja svinja je pogosta obiskovalka ob jezeru Teufelssee. Da tako flegmatično pohajkuje in sredi dneva hodi po travi in išče hrano povsod, kjer so kopalci, kaže, da je izgubila ves strah«, je dejala Katja Kammer, vodja oddelka za gozdove v okrožju Grunewald.

Ob tem naj bi bila ta divja svinja »že leta« znana kopalcem, do njih pa naj bi se obnašala »prijateljsko« in si je zato zaslužila 'da živi.'«

Vendar nameri oblasti nasprotujejo v družbeni skupini, imenovani »Akcija poštena igra.«

Ugotovili so, da so slike svinje razveselile ves svet, razen »urada za gozdove, kjer so se odločili, da ustrelijo svinjo in njene mladičke.«

Toda po njihovi oceni svinja ni naredila ničesar hudega in tudi lastnik laptopa je svoj računalnik dobil vrnjen.

Posebna peticija na spletni strani Change.org je hitro zbrala preko 5300 glasov.

Ob tem naj bi bila ta divja svinja »že leta« znana kopalcem, do njih pa naj bi se obnašala »prijateljsko« in si je zato zaslužila, »da živi.«

Za zdaj ni jasno, ali jo bodo res ustrelili, tiskovni predstavnik gozdne komisije pa je dajal, da je sedaj »napačen čas«, ker je po zakonu v tem času prepovedano streljati divje svinje, saj imajo mladičke.

Delite članek