REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Medved poškodoval 80-letnico, Šarec pohvalil sprejem interventnega zakona za odstrel medvedov in volkov

Medved poškodoval 80-letnico, Šarec pohvalil sprejem interventnega zakona za odstrel medvedov in volkov

Okoli 5.30 ure je v naselju Vrh nad Želimljami v občini Škofljica medved napadel 80-letno žensko in jo poškodoval. Napadeno so prepeljali v ljubljanski klinični center. Po do zdaj zbranih obvestilih ni huje poškodovana in njeno življenje ni ogroženo.

Posredovali so tudi policisti, lovci in intervencijska skupina za velike zveri Zavoda za gozdove.

Na dogodek sta se že odzvala premier Marjan Šarec in ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec.

Šarec je na Twitterju zapisal, da ima "vse svoje meje, tudi skrb za okolje. Ko pride do človeške žrtve, ni nikjer ne sodišč ne drugih organizacij. Vsi obmolknejo. Zato je ministrica Aleksandra Pivec pravilno predlagala interventni zakon, ki ga je MOP vložil v proceduro. Vsega ne moremo rešiti, se pa moramo truditi."

Marjan Šarec: 'Vse ima svoje meje, tudi skrb za okolje. Ko pride do človeške žrtve, ni nikjer ne sodišč ne drugih organizacij. Vsi obmolknejo.'

Ministrica pa je zapisala, da se "je zgodilo tisto, česar sem se najbolj bala. Medved je napadel človeka v neposredni bližini naselja, želim mu hitro, uspešno okrevanje. Bodimo previdni, zavedajmo se, da je za uspešno sobivanje potrebno spoštovanje, a tudi ohranjanje pravega ravnovesja."

Iz zapisane izjave sicer ni povsem jasno, ali je ministrica zaželela hitro okrevanje medvedu ali njegovi žrtvi - napadeni ženski ...

Raziskovalec medvedov Klemen Jerina, profesor na ljubljanski biotehniški fakulteti, ob današnjem napadu opozarja, da ni razloga za paniko. Gre za nesrečen primer, saj so napadi ekstremno redki, pojasnjuje in dodaja, da se v povprečju zgodita eden do dva na leto, večinoma z lažjimi posledicami.

Ministrica Aleksandra Pivec

Raziskava ljubljanske biotehniške fakultete je pokazala, da je škoda, ki jo medved povzroča v kmetijstvu, po mnenju dobrih 36 odstotkov Slovencev nesprejemljiva, s čimer se je delež tako mislečih od leta 2015 do letos povečal za pet odstotnih točk.

Predsednik državnega zbora, nekdanji kmetijski minister Dejan Židan je na Twitterju izrazil bojazen, "da bo zaradi hiperpopulacije prišlo do prve smrtne žrtve".

Odzval se je tudi minister za okolje Simon Zajc, ki je prav tako izrazil obžalovanje zaradi dogodka nad Želimljami. "Sobivanje je žal porušeno, tudi zaradi ustavitev rednih odvzemov iz narave, ki jih predlaga ministrstvo za okolje in prostor. Upam, da bo v prihodnje več posluha za strokovne argumente in da do takih dogodkov nikoli več ne pride," je zapisal na Twitterju.

Predsednik državnega zbora, nekdanji kmetijski minister Dejan Židan je na Twitterju izrazil bojazen, "da bo zaradi hiperpopulacije prišlo do prve smrtne žrtve".

"Tedaj pa tistih, ki so tako odločno proti odstrelu, ne bo nikjer, krivi pa bodo tisti, ki niso mogli izpeljati reguliranja števila živali," je zapisal.

Komentarji