REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Študija: Nemčija je desetletja kršila evropska pravila o izvozu orožja

Študija: Nemčija je desetletja kršila evropska pravila o izvozu orožjaLeopard Bundeswehra, deležen v umazanih vojnah po svetu... Vir: Twitter

Nemčija je dolga desetletja izigravala in kršila pravila EU v zvezi z izvozom orožja.

S tem je tudi nemško orožje pomagalo podžigati spopade in povečevati obseg že obstoječih konfliktov v svetu, ugotavlja študija, ki jo je pripravil Inštitut za raziskovanje miru (PRIF) iz Berlina.

Študija je zajela obdobje po letu 1990 in je preverjala konsistentnost nemške politike izvoza orožja v skladu z osmimi točkami kriterijev, ki jih je potrebno v EU spoštovati ob izvozu orožja.

Heckler&Koch

Nemčija je namreč »sistematično« kršila navodila in jih prodajala »slabim akterjem« po vsem svetu, čeprav tega ne bi smela početi.

Nemčija je namreč »sistematično« kršila navodila in jih prodajala »slabim akterjem« po vsem svetu, čeprav tega ne bi smela početi.

Nemčija je tako prodajala orožje in strelivo »državam, ki so bile prizadete zaradi vojne in kriz, državam, ki kršijo človekove pravice in regijam, kjer je vladala napetost,« opozarja študija.

V skladu z navodili EU mora država, ki uvaža evropsko orožje spoštovati človekove pravice in mednarodno pravo ter hkrati vzdrževati mir in stabilnost v svoji regiji.

Vendar pa je po letu 1990 Nemčija večkrat sklepala pogodbe o dobavi orožja z državami kot so Alžirija, Egipt in Indonezija in pri tem pogosto prodajala staro orožje nemške zvezne vojske – Bundeswehra.

V skladu z navodili EU mora država, ki uvaža evropsko orožje spoštovati človekove pravice in mednarodno pravo ter hkrati vzdrževati mir in stabilnost v svoji regiji.

V Indoneziji so v času uporov in spopadov v njenih vodah patruljirali z nemškimi ladjami.

Sporne so bile tudi prodaje vojaške opreme in tehnologije Savdski Arabiji in Turčiji.

Leta 2019 so nato nemške tanke Leopard 2A4 uporabili ob turški invaziji Sirije, Savdska Arabija pa je nemško orožje uporabila v nezakoniti vojni v Jemnu, ki traja že od leta 2015.

Bus bombardiranje Jemen

Kljub kritikam o številnih civilnih žrtvah v Jemnu zaradi tega orožja je nemška vlada dovolila številne prodaje orožja Savdski Arabiji v skupni višini 1,5 milijarde evrov.

Ob tem so tudi letala Tornado in Eurofighter, ki napadajo mesta in vasi v Jemnu, sestavljena iz delov, narejenih v nemških tovarnah.

Ko je leta 2014 prišlo do študentskih protestov v Mehiki, je policija nasilno napadla študente in streljala na njih z avtomatskimi puškami Heckler & Koch.

Tudi letala Tornado in Eurofighter, ki napadajo mesta in vasi v Jemnu, so sestavljena iz delov, narejenih v nemških tovarnah.

Izvoz orožja državam, ki niso članice zveze NATO bi moral biti zaradi številnih pravil na tem področju zgolj izjema, v resnici pa predstavlja 60 odstotkov vsega izvoza nemškega orožja.

V Nemčiji se sicer nemška Levica zavzema za splošno prepoved izvoza nemškega orožja.

Njihov strokovnjak Sevim Dagdelen je dejal, da je »celoten sistem bolan, ne glede na to, katera koalicija sestavlja vlado.«

Delite članek