REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prijateljsko izsiljevanje: kako ZDA pritiskajo na »neposlušne« zaveznike, ki ne želijo kupiti njihovega orožja

Prijateljsko izsiljevanje: kako ZDA pritiskajo na »neposlušne« zaveznike, ki ne želijo kupiti njihovega orožjaRakete Patriot - helikopter ATAK

Odločitev Turčije, da kupi štiri baterije ruskih protizračnih raket S-400 je zelo razjezila Washington. Toda Turčija od sporazuma ne odstopa.

ZDA poskušajo na različne načine in za vsako ceno onemogočiti te posle.

Decembra 2017 je Turčija namreč za 2,5 milijardi dolarjev, deloma iz lastnih sredstev in deloma s pomočjo ruskega kredita, kupila omenjene rakete. In pričakuje sisteme, za katere je plačala v svoji nacionalni valuti, do oktobra naslednje leto.

Deset bataljonov teh raket je za 5 milijard dolarjev - prav tako v nacionalni valuti - kupila tudi Indija. Toda ZDA medtem poskušajo na različne načine in za vsako ceno onemogočiti te posle.

Po poročanju turške agencije Anadolu so sedaj ZDA nepričakovano pripravljene Turčiji prodati svoje rakete Patriot tako, da bodo lahko operativne na celotnem ozemlju Turčije in tudi drugače »zadostiti vsem turškim potrebam«, pod pogojem, da Turki ne kupijo ruske rakete. Turčija je sicer članica zveze Nato.

Turčiji ZDA istočasno grozijo tudi s sankcijami na podlagi zakona CAATSA, ki omogoča ukrepanje zoper vse, ki sodelujejo z »ameriškimi nasprotniki«, v tem primeru z Rusijo.

Pentagon bo 'ponovno ocenil' nadaljnje sodelovanje Turčije v programu ameriških vojaških letal F-35.

ZDA obenem opozarjajo, da bo Pentagon »ponovno ocenil« nadaljnje sodelovanje Turčije kot partnerske države v programu najsodobnejših ameriških vojaških letal F-35, »če bo še vztrajala pri nakupu raket S-400.«

Pri tem je Turčija v program ameriških letal že investirala milijardo dolarjev, za F-35 pa izdeluje tudi nekatere komponente. Vendar pa so predaje letal Turčiji že od avgusta odpovedane – uradno zato, ker bi na ta način lahko Rusija preko prodanih S-400 ugotovila, kje so slabe točke F-35.

 Turški helikoper ATAK Vir:ATY News

Podobne težave ima Ankara še na enem področju – pri proizvodnji helikopterjev. S Pakistanom je namreč po štirih letih pogajanj podpisala sporazum o proizvodnji 30 turških vojaških helikopterjev. Vendar pa ti helikopterji potrebujejo v ZDA proizvedene motorje. Turška vesoljsko-letalska agencija (TAI) naj bi sicer 30 večnamenskih helikopterjev T129 ATAK za pakistansko vojsko proizvedla za ceno 1,5 milijarde dolarjev. Iste helikopterje so nedavno kupili tudi Filipini.

Turški proizvajalec nepričakovano ni dobil ameriške izvozne licence za ameriške dele motorja.

Gre za helikopterje, ki so kombinacija turške elektronike in orožja ter šasije italijanskega helikopterja Agusta A129 Mangusta. Vendar pa turški proizvajalec nepričakovano ni dobil ameriške izvozne licence za ameriške dele motorja, ki naj bi poganjal helikopterje.

Motorje LHTEC T800-4A proizvajata ameriško podjetje Honeywell in britanski Rolls-Royce.

»Ne gre za tehnološko ali finančno zadevo, pač pa za čisto politično«, je za Defence News komentiral nek visoki turški uradnik.

Delite članek