REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Niso se mogli upreti! Oglejte si, kako so se ameriški vojaki »šli vozit« z ruskimi tanki in oklepniki …

Niso se mogli upreti! Oglejte si, kako so se ameriški vojaki »šli vozit« z ruskimi tanki in oklepniki …Ameriški vojaki navdušeni nad ruskim tankom T80. Vir: Twitter

Ameriški vojaki so med vojaškimi vajami z Južno Korejo nepričakovano uzrli priložnost, da se preizkusijo in tudi vozijo na ruskih tankih T-80.

Kmalu so se na svetovnem spletu pojavile fotografije in videoposnetki tega dogodka, ki kažejo, kako so ameriški vojaki na ruskih tankih divjali naokoli kakor razposajeni oroci, kar je bil dokaj nenavaden prizor.

Sodeč po posnetkih, so bili Američani naravnost navdušeni nad ruskim tankom T80 ...

Tretja oklepna brigada je namreč edina enota južnokorejske vojske, ki uporablja rusko tehniko. V Južni Koreji so te tanke - podobne jugoslovanskim M-84, ki jih ima tudi Slovenska vojska - dobili po razpadu Sovjetske zveze.

Takrat so se pogajali o poplačilu dolgov. V Južni Koreji so najprej zavračali idejo, da Rusija svoj dolg poplača s presežno vojaško tehniko, nato pa so pristali, da jim lahko plačajo polovico dolga na ta način.

S svojo izbiro so bili v Seulu nato tudi zadovoljni, saj so se tanki pokazali za zelo trpežne.

Poleg tankov T-80, imajo južnokorejske enote tudi oklepna vozila BMP-3.

T-80 je tekom 20 let veljal za najmočnejši tank v Južni Koreji.

Pred posodobitvijo, ki se je začela pred tremi leti, so bili tanki T-80 »parkirani« v vojaških oporiščih kot strateška rezerva.

Načrtovalo se je, da bi jih vrnili v uporabo le v primeru groženj s strani severne sosede, ali začetka večjih vojaških akcij.

Delite članek