REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Afriški posli: Rusija bo izvozila za štiri milijarde dolarjev orožja

Afriški posli: Rusija bo izvozila za štiri milijarde dolarjev orožjaRuski helikopter za Afriko: Mi-35P. Vir: RBTH

V Sočiju se je zaključil dvodnevni gospodarski forum Rusija-Afrika, na katerem je sodelovalo 54 držav z afriške celine.

Rusija namerava letos v Afriko izvoziti orožja v vrednosti štirih milijard ameriških dolarjev, je na vrhu Rusija-Afrika izjavil generalni direktor ruskega državnega podjetja Rosoboroneksport Aleksander Mihejev, poročajo RIA Novosti.

»Govorimo o zračni bojni tehniki in sistemih protizračne obrambe, oklepni tehniki in tankih, strelskem orožju in protitankovskih raketah,« je preciziral Mihejev.

Moskva trenutno izvaja pogodbe o dobavi orožja 20 afriškim državam, med katerimi so tudi Uganda, Ruanda, Mozambik in Angola, je dodal.

Skupna vrednost naročil za letošnje in prihodnje leto znaša 14 milijard dolarjev, pa je povedal direktor Zvezne agencije za vojaško-tehnično sodelovanje Dmitrij Šugajev.

Z Nigrom je Rusija podpisala pogodbo o dobavi 12 jurišnih helikopterjev Mi-35, Eritreja pa naj bi izrazila zanimanje za ruske raketne čolne in helikopterje.

Na forumu je bil med drugim predstavljen jurišni helikopter Mi-35P, ki se od predhodnih različic razlikuje po novem motorju, naprednejšem namerilnem sistemu in navigaciji. Odlikuje ga tudi visoka odpornost na ekstremne vremenske razmere (visoke temperature in visoka vsebnost vlage).

»Helikopterje želimo usposobiti tudi za nošenje sodobnih vodenih raket tipa Ataka in Vihr,« je prvega moža Helikopterjev Rusije Andreja Boginskega citiral Vzgljad.

Boginski je dodal, da bo življenjska doba helikopterjev, ki sicer izvorno segajo še v obdobje hladne vojne, po modernizaciji podaljšana za 45 let.

S podpisom novih pogodb o sodelovanju Rusija tako nadaljuje prisotnost na afriškem orožarskem trgu.

V video posnetku (spodaj) lahko pogledate, kako rusko usposabljanje vojakov Centralnoafriške republike vključuje tudi petje Katjuše.

Nadaljevanje članka si lahko preberete na: RUSSIA BEYOND

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek