REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kaj nas čaka v letu 2021: od vzpona »digitalnega juana« do razbitja tehnoloških monopolov

Kaj nas čaka v letu 2021: od vzpona »digitalnega juana« do razbitja tehnoloških monopolovNapovedi leta 2021

 

Kakšno novo leto 2021 nas čaka? Očitno srečnejše od preteklega, vsaj glede boja proti pandemiji.

In drugače?

Eksperti bančne skupine Saxo so tudi letos pripravili nekaj »nezaslišanih« napovedi za naslednje leto. V svojih napovedi so v preteklosti velikokrat »zadeli«. toda leta 2020 jim je pandemija bistveno spremenila načrte.

Njihove »nezaslišane« napovedi za leto 2021 vključujejo kar precej nenavadnih dogodkov.

 

V prvi zgodbi trdijo, da so centralne banke »natisnile« preveč denarja ter obrestne mere potisnile proti ničli in pod njo. Investitorji morajo zato vlagati v bolj tvegane naložbe, če želijo dobičke, dolgovi pa so šli v nebo.

V letu 2021 bi se lahko pokazalo, da izboljšanje stanja gospodarstva ne bo tako hitro, kot se je pričakovalo.

Inflacija v številnih državah sveta bi se lahko povečala, ker so bila gospodarstva preveč stimulirana. Hitro okrevanje lahko hkrati prvič v zgodovini pripelje do hkratnih številnih bankrotov podjetij in nezaposlenosti, pišejo v prvi, nič kaj dobri napovedi.

V svoji drug napovedi ocenjujejo, da se bodo cene srebra še povečevale, tudi zato, ker je srebro vse bolj uporabno tudi v industriji, še posebej pri pridobivanju elektrike iz sonca.

Ta politika bo z nastopom ameriškega predsednika Joeja Bidna še dodatno pridobila na veljavi.

K temu bo prispevala tudi politika »ogljične nevtralnosti« Kitajske do leta 2060 in evropski »Zeleni dogovor.«

V letu 2021 istočasno predvidevajo zelo pozitivne učinke vse večje dostopnosti interneta za številne prebivalce in tudi revne države sveta s pomočjo projekta Starlink (povezanih satelitov v nizki orbiti, ki prinašajo internet povsod – projekt podjetja Space X), dostopnosti bančnih aplikacij na telefonih in v povezavi s tehnologijo dronov.

Vse to bi lahko področja, kjer bodo investitorji lahko kovali velike dobičke.

V četrtem predvidevanju ocenjujejo da se bo podjetje Amazon zaradi vse večje odločenosti držav, da temu gigantu, ki je v pandemiji profitiral, pristrižejo finančne peruti, poskusil preseliti na Ciper in vplivati na še bolj finančno ugodno zakonodajo za velika multinacionalna podjetja v tej otoški državi.

Vendar na koncu Amazonu ne bo spelo »kupiti« Cipra,  ker bodo članice EU pritisnile na Ciper in harmonizirale svojo zakonodajo, ocenjujejo v Saxo.

Ker bodo tudi ZDA sprejele ukrepe proti monopolom, se bodo Amazon, Facebook in druga velika podjetja znašla pred možnostjo razbitja na manjše dele in pred finančnim prepadom.

Istočasno predvidevajo, da bo Nemčija morala posoditi denar Franciji (bail-out) in odplačati dolg vse bolj zadolženih francoskih podjetij, ter da enostavna bo produkcija vse bolj prepričljivih »lažnih novic« prisilila velika podjetja, da ustvarijo skupno, stabilno kriptovaluto, s katero bodo nagrajevala resnicoljubnost in kaznovala lažnivost medijev.

Podjetja kot so Twitter in Facebook so že veliko vložila v to tehnologijo, ki bo prinesla zmago tistim, ki širijo – resnico.

Prav tako napovedujejo, da bo leta 2021 pravi hit tudi digitalna verzija juana na podlagi tehnologije veriženja blokov.

Zaživel naj bi v naslednjih deh letih.

Juan bo postal lahko prenosljiv kapital tudi izven meja Kitajske.

To bo hkrati odpravilo največjo skrb tujih investitorjev – dostop do njihovega denarja in transfer izven Kitajske.

Hkrati bo nova tehnologije v celoti odpravila strah pred begom kapitala iz Kitajske in ilegalne transferje denarja.

Kitajska ideja »dvojne cirkulacije« nacionalne valute bo lahko zelo pomagala tudi pri izrinjanju dolarja s pozicije vodilne rezervne valute sveta.

To bo vzpodbudilo svetovno gospodarstvo, kitajsko domačo potrošnjo in rast njenega gospodarstva, ki bo leta 2028 prehitelo ameriško.

Ekonomisti napovedujejo tudi skorajšnji preboj v tehnologiji fuzijskega pridobivanja energije, kar pa bi lahko imelo en nepredvidljiv stranski učinek.

To bi namreč lahko vplivalo na – padec cen delnic podjetij, ki stavijo na »zeleno« energijo (sonca, vetra, geotermalno...), saj bi z novimi reaktorji vsaka država lahko postala »zelena« brez investicij v sončne celice, vetrne turbine in podobno.

Ob tem predvidevajo tudi pohod avtomatizacije proizvodnje in dostave, kar bi na koncu lahko privedlo do ustanovitve Državljanskih tehnoloških fondov, iz katerih nato vsi prebivalci držav dobivajo – univerzalni temeljni dohodek (UTD).

Le tako se lahko prepreči velika nezaposlenost in ciklične krize gospodarstva.

Če se bo vse ali nekaj od tega res zgodilo, pa bomo videli že kmalu. Letos.

 

Delite članek