REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Evropski avtomobilski trg: od slabega na slabše, EU pa zaradi emisij grozi s 30 milijardami kazni

Evropski avtomobilski trg: od slabega na slabše, EU pa zaradi emisij grozi s 30 milijardami kazniDaimler - upad prodaje avtomobilov

Evropski avtomobilski trg je še zmeraj v upadu. Prodaja avtomobilov na evropskem trgu je marca letos že sedmi mesec v upadu, saj se države borijo z upočasnjeno gospodarsko rastjo, k temu pa veliko prispeva tudi zahtevana transformacija tehnologije izdelave avtomobilov, saj je za proizvodnjo električnih avtomobilov potrebno izvesti velika vlaganja, poroča Bloomberg.

Hkrati je za proizvodnjo električnih vozil, ki so tudi bolj trajna, potrebno manj delovne sile.

Cene delnic avtomobilskih podjetij so sicer še naraščale, toda predvsem zaradi Kitajske, ki je presegla pričakovanja v prvem četrtletju.

Daimler že načrtuje zmanjšanje zaposlitev za okoli 10. 000 delovnih mest do leta 2021, s čemer bi prihranili okoli 6 milijard evrov.

Volkswagen AG, ki na Kitajskem prodaja približno 40 odstotkov svojih vozil, je v Stoxx Europe 600 indeksu avtomobilov in delov pridobil  kar za 1,6 odstotka vrednosti.

Toda v Evropi žal nič ne kaže na izboljšanje. V Italiji, kjer se gospodarstvo že ohlaja, se lahko stanje še poslabša, padec prodaje avtomobilov v Španiji pa je že v skladu z napovedmi o upočasnitvi španskega gospodarstva, ki je bilo doslej sicer odporno na poslabšanje gospodarskih kazalcev v Evropi.

Nemčija, ki je največji trg na celini, se je konec lanskega leta komajda rešila recesije, vendar pa obeti za oživitev gospodarstva ostajajo slabi.

Volkswagen

Registracije novih vozil v Evropi so se po podatkih Evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov marca znižale za 3,6 odstotka na 1,77 milijona avtomobilov. Največji, skoraj 10-odstotni padec je bil v Italiji, takoj zatem pa ji sledi Španija.

"Izboljšanja števila registracij novih avtomobilov ni na obzorju zaradi slabšega gospodarskega okolja, neskončnih razprav o brexitu in političnih tveganj," je zapisano v poročilu svetovalnega podjetja EY. V prvem četrtletju do marca je v državah Evropske unije in državah Evropskega združenja za prosto trgovino prodaja novih avtomobilov padla za 3,2 odstotka.

Nove registracije vozil v Evropi, 1 četrtletje 2019 Vir:Bloomberg
Registracije novih vozil v Evropi. Vir: ACEA, Bloomberg

Naslednje leto se bo v EU povečal pritisk na avtomobilsko industrijo zaradi strožje ureditvije emisij ogljikovega dioksida, medtem ko ostaja proizvodnja električnih vozil še vedno premajhna.

Evropska avtomobilska industrija bi se zaradi počasne preorientacije na električna in hibridna vozila lahko soočila s kaznimi EU v višini 30 milijard evrov.

Tudi v podjetju Daimler AG priznavajo, da bodo po slabem začetku leta le težko dosegli svoje finančne cilje, zaradi česar bodo morali okrepiti prizadevanja za znižanje stroškov. To pa bi lahko pomenilo tudi nova odpuščanja.

Prihodki Daimler-Benza pred davki in stroški Vir:Bloomberg
CEBIT Daimler-Benza: upad prihodkov v prvem četrtletju je opazen. Vir: Bloomberg

Dobiček proizvajalca Mercedes-Benz v prvem četrtletju je upadel za 16 odstotkov, potem ko se je zmanjšal obseg prodaje v kombinaciji z naraščajočimi stroški razvoja novih modelov. Vrednost delnic tega proizvajalca tovornjakov in luksuznih avtomobilov je upadla za 1,1 odstotek.

Izvršni direktor Dieter Zetsche priznava, da rezultati niso dosegli pričakovanj družbe. Tudi francoski Renault SA je poročal o 4,8-odstotnem padcu prihodkov v prvem četrtletju, svoje cilje pa bo zgrešil tudi japonski Nissan Motor Co. Le Ford je napredoval nad pričakovanji.

Daimler zato že načrtuje zmanjšanje zaposlitev za okoli 10. 000 delovnih mest do leta 2021, s čemer bi prihranili okoli 6 milijard evrov.

Delite članek