REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tehnologija, ki zaradi nepazljivosti ubija

Tehnologija, ki zaradi nepazljivosti ubija

Elektronika v avtomobilih je v zadnjih 15 letih res močno napredovala. Sistemov, ki nam pomagajo in omogočajo bolj enostavno in prijetno vožnjo je vse več. S tem pa ljudje postajajo (postajamo) vse bolj tehnično nerazgledani in s tem nepravilni celo malomarni uporabniki. Avtomobili »za telebane«, je kot izgleda naslednja faza razvoja.

Kje drugje kot iz Amerike poročajo o kar velikem številu smrtnih žrtev zaradi izpustnih plinov delujočih avtomobilov v garaži. Klasična ameriška hiša ima poleg garažo, ki je povezana z bivalnimi prostori. Ko se pripeljete domov z daljinskim upravljalnikom odprete vrata, zapeljete v garažo in le vrata ter kakšna stopnica vas loči od notranjih prostorov. 

A gremo po vrsti: sodobni avtomobili imajo zagon in ugašanje s pritiskom na gumb. Ker pa so avtomobili izredno tihi in skoraj da nimajo več vibracij, voznik pa ključe ali kartico v žepu, se je pričelo dogajati to, da vozniki v garaži enostavno zapustijo avtomobil, ne da bi prej ugasnili delovanje motorja. Ja prav ste prebrali… trije otroci skačejo iz avtomobila, pod nogami se vam zapleta kužek, v rokah vrečke iz trgovine, soseda kliče na kavo… in avto ostane v delovanju.

Ducat smrtnih žrtev je že bilo prav iz naslova tega tihega morilca: ogljikov monoksid, ki se je preko ventilacije razširil po hiši. Potrebno je vzeti v obzir, da se večina montažnih hiš v Ameriki in Kanadi ogreva z vpihovanjem toplega zraka preko ventilacijskega sistema.
In tako plin lahko zakroži po hiši.

Zagon brez ključa je zdaj standard v več kot polovici od 17 milijonov novih vozil, ki se letno prodajajo v Združenih državah.

Ameriški senator Richard Blumenthal je v 22. februarja, napovedal uvedbo zaščite Američanov z zakonom o tehnologiji zagona brez ključa (Keyless Ignition Technology PARK IT), da bi zaščitili potrošnike pred tveganjem zastrupitve z ogljikovim monoksidom in vozili, povezanimi s tehnologijo zagona brez ključa v vozilu. Zakon o PARK IT zahteva, da Nacionalna uprava za varnost v cestnem prometu (NHTSA) dokonča pravilo, da se vozila samodejno izklopijo po določenem času, da se prepreči zastrupitev z ogljikovim monoksidom in da se postavi standarde na tem področju.

»Nerazložljivo ne ukrepanje NHTSA je pripeljalo do usodnih posledic,« je še dejal Blumenthal, »ta zakonodaja bo zahteval, da NHTSA stori, kar bi morala storiti že pred skoraj osmimi leti - zaščititi ameriške voznike in družine pred poškodbami in smrtjo z dokončanjem nekaterih osnovnih varnostnih standardov, ki prisilijo proizvajalce, da se spopadejo s tveganjem ogljikovega monoksida in tehnologijami povezanih z zagonom brez ključa.«

Zagon brez ključa je zdaj standard v več kot polovici od 17 milijonov novih vozil, ki se letno prodajajo v Združenih državah. Maja 2018 je medij The New York Times poročal, da je vsaj 28 smrtnih žrtev in 45 poškodb od leta 2006, kot posledica zastrupitve z ogljikovim monoksidom, ki so jo povzročila vozila z zagonom brez ključa, ki so ga nenamerno zapustili v delovanju. Vozniki, ki so bili udeleženi v teh incidentih, se gibljejo v starosti od 20 do 80 let. Torej se lahko to zgodi vsem. Od tega poročila do danes, je bilo vsaj pet dodatnih žrtev.

Od leta 2011 je bilo na NHTSA sprejeto pravilo o zagonu brez ključa, ki pa žal še ni bilo dokončano. Od takrat sta GM in Ford razvila avtomatska izklopa na vozilih, ki so brez ključa in ki zaustavijo motor po določenem času delovanja v prostem teku. Drugi proizvajalci avtomobilov žal temu niso sledili. Dve glavni lobistični skupini industrije nista pritisnili na NHTSA, da bi sprejel enotno pravilo in to v skupno dobro. Tak je svet in toliko smo vredni potrošniki.
 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek