REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nevarna kombinacija: neurja, slabša vidljivost in povečan promet. Pazite, da vas ne preseneti "aquaplaning"

Nevarna kombinacija: neurja, slabša vidljivost in povečan promet. Pazite, da vas ne preseneti Aquaplaning

V Sloveniji lahko te dni pričakujemo povečan promet na slovenskih cestah. Ob tem pa so državo zajela tudi neurja, zaradi česar je potrebna še večja previdnost na cesti.

Nalivi lahko namreč zelo hitro povzročajo zmanjšanje vidiljivosti, ob tem pa voda na cestah v tem primeru prepočasi odteka, zmešana z ostanki olj pa lahko poskrbi tudi za slabšo oprijemljivost  gum in njihovo »plavanje« (aquaplaning).

Gre za pojav, ko se voda nabere med površino gume in cestiščem, preprečuje stik med obema, zmanjša trenje in povzroči, da voda kolesa dvigne, tako da »zaplavajo«, zaradi česar lahko voznik izgubi oblast nad vozilom.

Zato je še posebej pomembno, da ob nalivih vozniki zmanjšajo hitrost.

Zato je še posebej pomembno, da ob nalivih vozniki zmanjšajo hitrost.

Pomembno pa je tudi, da vozimo z poletnimi pnevmatikami, ki imajo dovolj visok profil in niso obrabljene.

Zakaj do tega pojava pride pa si lahko ogledate v videu pod člankom.

Aquaplaning
Pri nizki hitrosti (levo) pnevmatike še uspejo odvajati vodo, pri višji se prične nabirati pred pred kolesi, pri zelo visoki hitrosti (desno) pa se kolože dvigne nad cestišče.  Vir:Uniroyal.com

Da nas čakajo zelo mokri dnevi pa je bilo jasno že v soboto zvečer, ko so se po Sloveniji razbesnela neurja. Gasilci so posredovali v več občinah, kjer so črpali meteorno vodo, odstranjevali podrta drevesa in nudili pomoč občanom zaradi prekinitve z električno energijo. Trikrat so posredovali zaradi udara strel.

Uprava RS za zaščito in reševanje je sporočila, da je zabeležila 33 dogodkov, v njih pa je posredovalo 20 gasilskih enot. Gasilci in komunalne službe so posredovali v občinah Grosuplje, Koper, Piran, Izola, Ankaran, Ptuj, Tolmin, Brežice, Gornja Radgona, Lenart, Krško, Cerkno, Ljubljana in Rače-Fram.

V nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi plohami in nevihtami.

Kot so napovedali v agenciji za okolje, bodo danes intenzivne padavine predvsem v južni polovici države, do večera pa lahko pade do okoli 50 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno lahko tudi več.

Gruškovje

Nevihte z nalivi in močnejšimi sunki vetra se lahko sredi dneva in popoldne pojavljajo na severovzhodu države. Padavine bodo popoldne in zvečer od zahoda oslabele.

Na slovenskih cestah lahko ob tem s pričakujemo gostejši promet z zastoji, predvsem v smeri od turističnih krajev iz Hrvaške proti notranjosti Slovenije ter naprej proti Avstriji.

Na mejnih prehodih s Hrvaško bodo ob vstopu v Slovenijo nastajale daljše čakalne dobe.

Nadomestiti izgubljen čas na mejnih prehodih s hitrejšo vožnjo ob nalivih pa je zelo slaba ideja.

Že včeraj so tako v Sloveniji kot sosednji Hrvaški zaznamovale kolone na cestah in daljše čakalne dobe na mejnih prehodih.

Na Gruškovju so vozniki za prestop meje čakali tudi več kot dve uri, kolona na avstrijski strani predora Karavanke pa se je del dneva raztegnila celo na 11 kilometrov.

Nadomestiti izgubljen čas na mejnih prehodih s hitrejšo vožnjo ob nalivih pa je zelo slaba ideja.

Namesto uporabe najbolj obremenjenih cest in mejnih prehodov zato na Darsu opozarjajo na pomen iskanja alternativnih Darsu.

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek