REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nepravične slovenske vinjete jezijo turiste in povzročajo nevzdržne prometne razmere v Zgornjem Leskovcu

Nepravične slovenske vinjete jezijo turiste in povzročajo nevzdržne prometne razmere v Zgornjem LeskovcuProtesti v Zgornjem Leskovcu zaradi vinjet

Znano je, da vinjetni sistem, ki ga je na svojih cestah uvedla Slovenija in pri tem odpravila prejšnji, pravičnejši sistem plačevanja po prevoženih kilometrih, zelo nepravičen.

Povzroča namreč neenakomerno porazdelitev stroškov, saj tisti, ki se vozijo veliko, za enak denar dobijo veliko bolj poceni prevoze kot tisti, ki se skozi Slovenijo vozijo samo občasno ali malo.

Kot takšen je deloma ugodnejši za domače prebivalstvo kot za turiste, toda tudi pri prevozih »lokalcev« je bolj širokogruden do tistih, ki se vozijo več kot tisti, ki se vozijo manj.

Vinjetni sistem povzroča neenakomerno porazdelitev stroškov, saj tisti, ki se vozijo veliko, za enak denar dobijo veliko bolj poceni prevoze kot tisti, ki se skozi Slovenijo vozijo samo občasno ali malo.  

Tega pa se zavedajo tudi tuji turisti, ki moraj za tranzit skozi Slovenijo – do Hrvaške in naprej ali proti severu in zahodu Evrope - plačati neprijazno, visoko ceno.

Mnogi se zato poskušajo izogniti avtocestam tako, da se s pomočjo sodobnih navigacijskih sistemov – predvsem pa vse bolj tudi programa Google Maps, ki se v zadnjih letih hitro izboljšuje – vozijo skozi Slovenijo po lokalnih cestah.

Protest v Zgornjem Leskovcu Vir:Ptujinfo.com

In to mnoge turiste zato pripelje tudi v nekoč zaspani Zgornji Leskovec. Ki ga brez sodobne tehnologije in brez slovenskega sistema vinjet verjetno nikoli ne bi obiskali.

V tem kraju pa prav zato postajajo ob prometnih konicah v sezoni razmere kaotične in nevzdržne.

V Zgornjem Leskovcu v občini Videm je zato dopoldan okoli 200 protestnikov dve uri z mirnim shodom opozarjalo na nevzdržne prometne razmere. Kot je za medije pojasnil pobudnik protesta Peter Jagarinec, so razmere v poletni sezoni nevzdržne, nastajajo večkilometrske kolone vozil, ob cesti pa ni pločnikov in javne razsvetljave.

Promet skozi Zgornji Leskovec se je po Jagarinčevi oceni močno povečal po lanski uvedbi vinjetnega sistema za mejni prehod v Gruškovju. Ker se večina turistov želi izogniti nakupu vinjete, se raje proti Hrvaški odpravi prek mejnega prehoda Zgornji Leskovec, je pojasnil.

Zaradi uvedbe omenjenega vinjetnega sistema so krajani Zgornjega Leskovca lani ustanovili civilno pobudo, ki je prvi protest pripravila septembra lani. Udeležilo se ga je okoli 100 domačinov.

Župan Občine Videm Branko Marinič je povedal, da se je minuli konec tedna pred leskovškim mejnim prehodom zgodil pravi prometni kolaps

Kot posebej prometno obremenjeno je Jagarinec izpostavil minulo soboto, ko je na cesti do mejnega prehoda Zgornji Leskovec nastala sedemkilometrska kolona, kar jim je onemogočilo vsakodnevne opravke.

Župan Občine Videm Branko Marinič je povedal, da se je minuli konec tedna pred leskovškim mejnim prehodom zgodil pravi prometni kolaps: »Kolona vozil je bila dolga približno sedem kilometrov, segala je od mejnega prehoda Zgornji Leskovec do istoimenskega naselja.«

Kolona se je tako lahko primerjala s tisto pred mednarodnim mejnim prehodom Gruškovje, le da je tam vstopno-izstopnih mest občutno več kot v Zgornjem Leskovcu, poroča Ptujinfo.com.

Današnji shod so organizatorji prijavili policiji in pridobili dovoljenje za mirno prehajanje prehoda med gasilskim domov in cerkvijo ob cesti skozi Zgornji Leskovec, za zaporo državne ceste pa ga niso dobili, je Jagarinec pojasnil že pred dnevi.

Protest v Ptuju zaradi vinjet Vir:Ptujinfo.com

»Ves čas tečejo pogovori z občino Videm, krajevno skupnostjo Leskovec, okoli rešitve problema, država pa nam ne prisluhne,« je dejal. Tudi današnjega dogodka so se po njegovih besedah udeležili predstavniki občine.

Država je še vedno gluha za probleme lokalnih prebivalcev.

Od države občani z namenom izboljšanja prometne varnosti zahtevajo ureditev pločnika, kolesarske steze, postajališča za turiste z WC-ji in koši za odpadke ter zmanjšanje prometa.

Po podatkih Policije je junija lani mejni prehod Zgornji Leskovec v obe smeri prečkalo 41.717 potnikov oziroma 21.551 motornih vozil. Junija letos se je število potnikov povečalo na 65.403, število motornih vozil pa na 32.691.

Vse to bi se dalo vsaj deloma rešiti z uvedbo brezvinjetnega prehoda meje v Gruškovju. Na ravni države pa z uvedbo elektronskega cestninjenja, ki ga politiki že dolga leta samo obljubljajo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek