REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ob letošnji poletni sezoni še zadnji zastoji proti Gruškovju

Ob letošnji poletni sezoni še zadnji zastoji proti Gruškovju

Poletne množične selitve turistov iz srednje in vzhodne Evrope proti hrvaški obali bodo prihajajočo sezono še zadnjih povzročale preglavice tako njim kot prebivalcem krajev tik pred mejnim prehodom Gruškovje. Bliža se namreč konec gradnje zadnjih kilometrov avtocestnega odseka do meje, ki ga bodo po zagotovilih Darsa odprli predvidoma jeseni.

Kot so za STA pojasnili na Darsu, trenutno na območju zadnjega avtocestenega priključka Zakl pred mejnim prehodom izvajajo zemeljska dela s pripravo izkopnega materiala za vgradnjo v nasipe na levi polovici prihodnje avtoceste.

Hkrati z deli na prihodnji avtocesti potekajo tudi dela na vzporednih cestah, med številnimi premostitvenimi objekti pa zdaj postavljajo prepust pred mejnim prehodom, nekaj manjših na vzporedni novi cesti in tri mostove v območju priključka Zakl. Na potokih Maceljščica in Rogatnica nadaljujejo z zemeljskimi deli in zaščito brežin s kamnito zložbo.

Na Darsu pojasnjujejo, da se je število delavcev na celotnem gradbišču zaradi dokončanja predora Log in nekaterih večjih premostitvenih objektov zmanjšalo, še vedno pa je tam dnevno med 100 do 150 delavcev, ki delo opravljajo v skladu s terminskim načrtom.

Kot je znano, je Dars s svojimi izvajalci prvo etapo, nekaj več kot 7,2 kilometra med Draženci in Podlehnikom z avtocestnima priključkoma Lancova vas in Podlehnik, v promet predal že novembra lani. Preostalih nekaj manj kot šest kilometrov avtoceste do mejnega prehoda Gruškovje pa bo dograjenih in predanih prometu predvidoma jeseni 2018.

Promet sicer od Podlehnika proti Gruškovju, na razdalji približno 4,5 kilometra, že poteka dvosmerno po desni polovici novozgrajene avtoceste, torej po enem pasu v vsako smer vožnje. Predvidoma do začetka junija bo dograjenih še nekaj več kot 1,2 km desne polovice avtoceste, tako da bo promet takrat po polovici novozgrajene avtoceste dvosmerno stekel vse do mejnega prehoda.

V skladu s pogodbo je rok dokončanja začetek januarja 2019, izvajalec pa nima nobene obveze končati z deli pred pogodbenim rokom.

Do zaključka vseh del bodo nato morali dokončati še drugo polovico avtoceste. V skladu s pogodbo je rok dokončanja začetek januarja 2019, izvajalec pa nima nobene obveze končati z deli pred pogodbenim rokom. Vendar Dars na osnovi izvedenega in dinamike izvajanja preostalih del pričakuje, da bodo dela zaključili več kot dva meseca pred rokom.

Kot ob tem dodajajo na Darsu, bo prometni režim v času turistične sezone na območju gradnje reguliran enako, kot je bil v zadnjih dveh sezonah. To pomeni, da bodo potniki že ob vstopu v državo, tako s strani Avstrije na severu kot Hrvaške na jugu obveščeni o možnih zastojih na delu gradbišča in mejnega prehoda ter preusmerjeni na druge mejne prehode. To se je po njihovem doslej pokazalo kot dobra praksa, zato verjamejo, da bo enako tudi letos.

Celoten projekt gradnje zadnjih dveh odsekov, prvega je končal Pomgrad, drugega gradi sarajevski Euroasfalt, je bil na podlagi potrjenega investicijskega programa ocenjen na dobrih 251 milijonov evrov. Dars je od tega iz lastnih sredstev zagotovil nekaj več kot 71 milijonov, s kreditom Evropske investicijske banke so pridobili dobrih 113 milijonov, skoraj 67 milijonov evrov pa bo počrpanega evropskega denarja.

Kot so za STA pojasnili na Darsu, končni obračun izvedenih del z izvajalcem še ni zaključen, je pa že zdaj znano, da bo zaradi nekaj več in dodatnih del prišlo do prekoračitve pogodbenih vrednosti, a so te majhne in ne bodo presegle dveh odstotkov pogodbene vrednosti. So pa vse te vrednosti še vedno znotraj pričakovane vrednosti investicije, ki ne bo prekoračena, zagotavljajo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek