REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Legenda, mit, mokre sanje ali le ego

Legenda, mit, mokre sanje ali le egoVIR: Youtube

Ameriški avtomobili so pri pravih bencinskih navdušencih že od nekdaj vzbujali zbirateljska poželenja in grgranje V8 motorja je še vedno glasba za nostalgike. Tokrat bomo zelo zožili izbor le na off-road navdušence. Jeep je prava legenda že od leta 1945, ko so za civilno uporabo predstavili prvi model.

Jeep je prava legenda že od leta 1945, ko so za civilno uporabo predstavili prvi model.

In vse od takrat velja za vozilo, ki ne pozna ovir. Tako ne na terenu kot tudi ne v glavah bencinskih navdušencev, ki so same predelave pripeljali do skrajnih meja v smislu oblikovnih ter po samih tehničnih rešitvah podvozij. Naj si bo »low rider«, ki dejansko leži na cesti ali pa visoko dvignjen od tal in obut v ogromne pnevmatike. Meja je le lastnikova domišljija in seveda, globina žepa.

Eno je predelava zaradi videza, nekaj popolnoma drugega pa je zaradi off-road sposobnosti. Nekaj sicer gre z roko-v-roki, ker dobro in polno opremljeno vozilo je zagotovo tudi dobro videti, tako, da je včasih kakšnega kar škoda zapoditi med vejevje, po skalah ali potopiti v blato.

Vzporedno z izdelavo vozil je zrasla cela industrija, ki izdeluje samo »after market« dele. In to popolnoma vse: od motornih sklopov za povečanje moči in navora, pogonskih delov za prenos vse te silne moči, vzmetenje za dvig vozila in vožnjo po brezpotjih, odbijače z vgrajenimi vitli, svetlobne opreme, ki spremenijo noč v dan, do opreme za udobno bivanje v kabini.

In kaj paše poleg takih strojev, dekleta, ki imajo po navadi malo manj dodatne opreme a so vseeno nabrušene, kot vsa ta vozila. Tokrat si raje oglejmo foto galerijo, pogoltnimo sliko, ki se nam bo nabrala ob gledanju slik in vsaj za trenutek doživimo ameriške sanje.

Več Jeep tovarni in modelih - KLIKNI TUKAJ.

Delite članek