REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ZDA z neučinkovitim »propagandnim« napadom nad Sirijo, sestreljenih 71 od 103 lansiranih raket

ZDA z neučinkovitim »propagandnim« napadom nad Sirijo, sestreljenih 71 od 103 lansiranih raketTomahawk in Donald Trump

ZDA so na cilje v Sirijo – po različnih podatkih naj bi šlo za do devet »tarč« - danes zgodaj zjutraj, ob tretji uri ponoči po lokalnem času, skupaj z zaveznicami Veliko Britanijo in Francijo izstrelile nekaj več kot 118 vodenih oziroma manevrirnih raket. Napadi so bili že prej napovedani Rusiji, ta pa je o ciljih napadov obvestila tudi Sirijo, Sirska vojska je evakuirala vse predvidene cilje, tako da so okoli 165 milijonov dolarjev vredne ameriške rakete, ki jim je uspelo najti svoje cilje, zadele že izpraznjene zgradbe.

Pentagon je tudi sporočil, da so zadeli tri lokacije, ki naj bi bile povezane »s proizvodnjo kemijskega orožja.« Vlada v Damasku je že zanikala trditve o proizvodnji kemičnega orožja, Rusija pa je zatrdila, da so v mestu Douma »provokacijo« s plinom organizirali pripadniki posebnih enot »države, ki je v ospredju antiruske histerije« oziroma Velika Britanija s pomočjo pripadnikov nevladne organizacije Bele čelade.

Napovedani cilji in zadržanost Rusije

Številne izstreljene rakete koalicije ZDA ter Francije in Velike Britanije, (po ruskih virih naj bi bilo sestreljenih 71 omenjenih raket) sploh niso dosegle svojega cilja. Po poročilih sirskih medijev je bilo sestreljenih tudi vseh 18 raket, ki so bile namenjene proti ciljem v Damasku.

Ameriške »Tomahavke« je sirska vojska relativno uspešno sestreljevala zgolj z več kot 30 let starimi sovjetskimi protizračnimi izstrelki S-200, Buk, Kvadrat in podobnimi, medtem ko ruski zmogljivi protizračni sistemi S-300 in S-400 tudi tokrat sploh niso bili uporabljeni za obrambo sirskega neba. Prav tako Rusija ni napadla rušilcev, podmornic, letal in drugih »platform« s katerih so jih izstreljevali. Istočasno pa se zahodne rakete niso niti približale ruskim oporiščem v Latakiji in Tartusu.

Napadi na Sirijo in odziv

Napade so pozdravili v Turčiji in zvezi NATO, ne pa tudi v Nemčiji, ki ni sodelovala v intervenciji. Ruski generalštab je izdal sporočilo, v katerem je zapisal, da je sirska vojska uspešno prestregla kar 71 manevrirnih raket ter da kot rezultat tega »nobeno vojaško letališče ni bilo zadeto v tem napadu.« Po ruskih podatkih je bilo sestreljenih vseh 12 manevrirnih raket, ki so bile namenjene za napad na letalsko oporišče Dumeir. Ker gre za visok odstotek uspešnih sestrelitev – uspešnost sestrelitev je po navadi 30 odstotna – je seveda zelo mogoče, da je sirski protizračni obrambi z radarskimi podatki pomagala Rusija. Pentagon je sicer sporočil, da so lansirali 118 raket in glede na ruski podatek o 103 izstreljenih raketah je mogoče, da jih 15 niti ni doseglo meja Sirije.

Ameriške »Tomahavke« je sirska vojska relativno uspešno sestreljevala zgolj z več kot 30 let starimi sovjetskimi protizračnimi izstrelki

Ob tem pa je Rusija napovedala, da se bo zaradi napada odzvala še drugače. »Pred nekaj leti smo, na prošnjo nekaterih naših zahodnih partnerjev zavrnili prodajo sistemov S-300 Siriji. Glede na to, kar se je zgodilo sedaj, bomo ponovno razmislili o tem vprašanju. In to ne samo glede Sirije, pač pa tudi glede drugih držav,« so zapisali v sporočilu ruskih oboroženih sil. »V zadnjem letu in pol je Rusija popolnoma obnovila zračno obrambo Sirije in nadaljuje z njenim izboljševanjem,« so še zapisali v ruskem ministrstvu za obrambo.

Zgodaj zjutraj, takoj po napadih, se je sirski predsednik Bašar al Asad s skupino svojih generalov znova prikazal v svoji predsedniški palači. Kratek video posnetek z naslovom »Jutro odločnosti« ga je pokazal, kako na delo prihaja v kravati in z aktovko. Istočasno so se na ulicah Damaska in drugih mest začeli zbirati prebivalci, ki so demonstrirali proti ZDA in izrekali podporo državnemu vodstvu. Po koncu napadov je ameriški obrambni minister James Mattis dejal, da ovih napadov ZDA v tem trenutku več ne pričakujejo. Vsi voditelji zahodnih držav so v svojih izjavah poudarjali uspeh napadov in njihovo upravičenost. Ameriški predsednik Donald Trump je v televizijskem nagovoru Američanom na primer dejal, da so bili napadi, izvedeni s Francijo in Veliko Britanijo »močno sredstvo odvračanja od proizvodnje, širjenja in uporabe kemičnega orožja«.

Če torej na kratko ocenimo vse, kar se je danes zgodilo, je zelo jasno, da se je zgodilo točno to, kar smo že napovedovali – da ni prišlo do nikakršne »tretje svetovne vojne« v Siriji, pač pa je je kljub ostri retoriki diplomatov, Rusija tudi tokrat očitno dopustila, da ZDA in zaveznice v Siriji dobijo svojo »foto priložnost« ter izvedejo enkratne, drage, toda povsem neučinkovite napade, ki v strateškem pogledu niso spremenili prav nič.

Rakete ob intervenciji v Siriji -ameriški Tomahawk ter ruski raketi Buk in S-200

Na ta način je ameriški predsednik Donald Trump svoji in svetovni javnosti lahko pokazal, kako zelo »trd« in »odločen« voditelj je, z osebno kritiko Vladimirja Putina, češ da le ta menda ni »držal besede« in ni preprečil sirske uporabe kemičnega orožja pa si je ameriški predsednik pred domačo javnostjo tudi na hitro opral vest ter se poskušal prikazati kot voditelj, ki ni »ruski podtaknjenec«, kot mu očitajo domači mediji.

Ruski predsednik Vladimir Putin se je istočasno znova pokazal kot brezkompromisen, racionalni igralec z dobrimi živci, ki je pripravljen sprejeti in prenesti tudi osebne žaljivke in nepomembne napade, če to ne ogroža njegovih strateških ciljev.

Propagandni napad brez učinkov

Kot smo namreč že pred napadi napovedali, so satelitski posnetki iz Sirije pokazali, da so se letališča, pristanišča in vojašnice, v katerih so pripadniki sirske vojske zaradi »napovedanih« napadov zelo hitro izpraznile. Tudi ruske ladje so vse, razen ene podmornice, zapustile svoje oporišče v zahodni Siriji. Opozorili smo tudi, da je ameriški predsednik »s svojimi tviti sedaj storil prav to, zato je zelo verjetno, da bo učinek takšnih napadov na cilje v Siriji bolj propaganden in verjetno slabši, kot če bi bil izveden brez opozoril.«

Po ruskih navedbah zaradi uspešne sestrelitve ameriških raket nobeno vojaško letališče ni bilo zadeto v tem napadu

Prav tako smo zapisali, da »se analitiki že sprašujejo, ali se bo Rusija ob bolj 'propagandnih' kot resničnih napadih na cilje v Siriji sploh odzvala bolj resno in kakšen bo sploh njihov učinek glede na to, da so bili napovedani vnaprej in se tudi ne bodo niti dotaknili ruskih oboroženih sil v Siriji, ki so bile seveda najpomembnejši razlog za zmago sirskega predsednika Asada v državljanski vojni. Podatki o tem, da so drage ameriške rakete zadele zgolj nepomembne cilje in da je število mrtvih in ranjenih minimalno (trenutno mediji poročajo o treh ranjenih) kaže, da se je vse to pokazalo kot točno.

ZDA imajo namreč z Rusijo namreč delujočo »vročo telefonsko linijo« in se zelo trudijo, da ob napadih v Siriji ne bi zadeli njenih rednih pripadnikov. Na seznamu ameriških tarč tudi že pred napadom niso bile ruske ladje, letala in druge »tarče višje vrednosti.« Napad na rusko redno vojsko bi namreč lahko prisilil Rusijo v odgovor, ki si ga tudi ZDA ne želijo.