REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sirija obsoja evakuacijo Belih čelad, ki so sodelovale s teroristi

Sirija obsoja evakuacijo Belih čelad, ki so sodelovale s teroristi

Sirska vlada je danes obsodila evakuacijo več kot 400 pripadnikov sirske civilne organizacije Bele čelade, ki so jih iz Sirije v Jordanijo prepeljale izraelske sile. Operacija je razkrila terorističen značaj organizacije, so po navedbah sirske tiskovne agencije Sana sporočili iz zunanjega ministrstva. Bele čelade so bile sicer vmešane v več primerov insceniranja napadov s kemičnim orožjem.

Po oceni sirskega zunanjega ministrstva gre pri operaciji za agresijo Izraela ter drugih udeleženih, med njimi ZDA, Nemčije, Velike Britanije, Kanade in Jordanije, proti sirskemu ljudstvu.

Ladja USS Donald Cook in zračni napad na Sirijo

Sirska vlada Belim čeladam že leta očita, da sodelujejo s terorističnimi organizacijami in džihadisti. Prostovoljci, ki so po lastnih navedbah v zadnjih letih rešili več kot 114.000 ljudi, pa poudarjajo svojo nevtralnost.

Bele čelade so bile sicer vmešane v več primerov insceniranja napadov s kemičnim orožjem

Izraelske sile so v noči na nedeljo evakuirale več pripadnikov Belih čelad in njihove družinske člane na prošnjo ZDA in evropskih držav, da bi jih rešili pred napredujočimi enotami sirskega režima na jugu države.

Čeprav je Jordanija odobrila prihod 800 ljudi, so jih nato prepeljali le 422, so pojasnili na jordanskem zunanjem ministrstvu.

V Jordaniji bodo evakuirani Sirci lahko ostali do tri mesece, nato pa jih bodo napotili v Veliko Britanijo, Kanado in Nemčijo.

Tako Izrael kot Bele čelade so po evakuaciji poudarili, da je šlo za humanitarno akcijo.

Vir v kanadski vladi je medtem sporočil, da se na evakuacijo pripravlja druga skupina Belih čelad z družinami, a jim zaradi razmer na terenu še ni uspelo doseči meje.

Bele čelade so ustanovili leta 2013, njihova naloga pa je prvi odziv in pomoč civilistom po bombnih napadih na območjih, ki so pod nadzorom sirskih upornikov. Britanski novinar Robert Fisk je v Independentu objavil pričevanja zdravniov o tem, kako so pripadniki te organizacije v bolnišnici inscenirali paniko zaradi domnevnega napada z živčnimi plini v Doumi, kar je bil nato povod za napade ZDA, Velike Britanije in Francije na Sirijo.

Robert Fisk je bil tudi prvi, ki je poročal o tem, da v mestu Douma prebivalcev sirska vojska dejansko ni "zaplinila." 

Delite članek