REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Brglez obžaluje napad na Sirijo brez odobritve VS OZN

Brglez obžaluje napad na Sirijo brez odobritve VS OZNPredsednik državnega zbora Milan Brglez: foto: Saša Despot

Predsednik državnega zbora Milan Brglez je izrazil iskreno obžalovanje, da so Francija, Velika Britanija in Združene države Amerike ponoči brez avtorizacije Varnostnega sveta OZN napadle Sirijo. Obenem je obsodil kakršnokoli uporabo kemičnega orožja, vse strani v konfliktu pa je pozval k iskanju rešitve za konec vojne v Siriji.

Kot je Brglez zapisal na Facebooku, še posebej skrbi dejstvo, da so vse te tri države stalne članice Varnostnega sveta. "Njim pa smo z ustanovno listino Združenih narodov zaupali posebno nalogo varovanja mednarodnega miru in varnosti v svetu," je poudaril Milan Brglez.

Ob tem je obsodil kakršnokoli uporabo kemičnega orožja, saj to predstavlja kršitev konvencije o prepovedi kemičnega orožja, kršitev mednarodnega humanitarnega prava ter resolucij VS OZN.

Vse strani v konfliktu je pozval, da se vzdržijo nadaljnjih kršitev ustanovne listine OZN in mednarodnega prava ter da takoj najdejo rešitev za končanje vojne v Siriji in za zaščito civilnega prebivalstva. Že leta namreč zaradi vojne v Siriji trpijo nedolžni ljudje, ki bi si želeli le živeti v miru in svobodi, je zapisal Brglez.

ZDA, Velika Britanija in Francija so ponoči v odgovor na domnevni napad s kemičnim orožjem, za katerega obtožujejo sirski režim, napadle položaje v Siriji. Ti naj bi bili povezani s sirskim programom kemičnega orožja.