REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Brglez in Cerar usklajena: sodelovanje s SDS bi pomenilo izdajo njihovih volivcev

Brglez in Cerar usklajena: sodelovanje s SDS bi pomenilo izdajo njihovih volivcevMilan Brglez, predsednik državnega zbora

Predsednik DZ Milan Brglez meni, da bi morali na petkovi ustanovni seji novega sklica DZ izvoliti začasnega predsednika, ki bi DZ vodil do zaključka koalicijskih pogajanj. To vlogo je pripravljen prevzeti tudi sam. 

Po Brglezovih navedbah je namreč treba v petek doseči nek dogovor in končati ustanovno sejo. "Bolj kot bi se s tem odlašalo, slabše je in tudi slabši obeti so potem za koalicijo, ki na podlagi tega nastane," je dejal v pogovoru za STA.

Tisti, ki bo na petkovi ustanovni seji DZ izvoljen, pa se bo torej po njegovih besedah moral zavedati, da bo njegova funkcija le začasna, če bo o tem odločala koalicija, ki naj bi imela večino.

Če bi za takšno vlogo sam dobil zadostno večino, bi si to, kot je dejal, štel v čast. "In seveda se bom umaknil v trenutku, ko se bo dogovor dosegel," je dodal. Kje sicer vidi svoje mesto v prihodnjem mandatu, je v tem trenutku po njegovih besedah absolutno preuranjeno govoriti. Pričakuje pa, da bi se v morebitni levosredinski koaliciji našlo "neko pametno mesto" tudi zanj in vse ostale, ki bi bili po političnih in strokovnih ocenah primerni za ministrske in druge odgovorne položaje.

Brglez podpira idejo, da bi DZ v prihodnjih štirih letih vodil predsednik SMC in premier, ki trenutno opravlja tekoče posle.

Brglez podpira idejo, da bi DZ v prihodnjih štirih letih vodil predsednik SMC in premier, ki trenutno opravlja tekoče posle, Miro Cerar. Dodaja pa, da je treba "to zadevo dejansko izpogajati in se morajo o tem vsi dokončno strinjati". O možnosti, da bi Cerar hkrati opravljal tako funkcijo predsednika DZ kot vlade, pa meni, da "to ni nekaj čisto nemogočega", če bi to privedlo do dejanskega izoblikovanja koalicije.

Če bo koalicija levosredinska, bo morala biti sestavljena iz kar številnih strank, zato bo moral biti dogovor med njimi relativno jasen, je poudaril Brglez. "Znotraj tega je treba vse zadeve uskladiti, vsakega od partnerjev zadovoljiti in sklepati kompromise," je dodal Brglez, ki bi se sicer želel izogniti glasovanju o mandatarju šele v tretjem poskusu. Opozoril je tudi, da si država ne more privoščiti še enih volitev in da bi bila tudi njihova legitimnost zaradi nižje volilne udeležbe precej nižja.

Obenem pa zavrača možnost sodelovanja SMC v vladi s SDS, s čimer da se strinjajo tudi v organih stranke, povsem usklajena pa sta tudi s Cerarjem. Glede domnevnih razhajanj med njima pa pravi, da se v javnosti poskuša umetno ustvarjati razliko na tej točki. Sodelovanje s SDS bi namreč pomenilo izdajo njihovih volivcev, je opozoril. "In tega, če hočeš dalj časa ostati v političnem prostoru, si preprosto ne moreš privoščiti," je dodal.

V stranki SMC se po volitvah po njegovih besedah bolj ukvarjajo z iskanjem možnosti oblikovanja koalicije kot pa z razčiščevanjem stvari znotraj stranke. "Če bi se enkrat začeli ukvarjati sami s sabo, se ne bi ukvarjali s koalicijo. Ko bo koalicija sestavljena, bo čas za kakšno bolj kritično refleksijo," je pojasnil.

Kot kaže, bo sicer v prihodnjem mandatu koalicija precej razdrobljena in v njej ne bo ene stranke, ki bi branila vlado, ocenjuje Brglez. Opozicija bo tako imela postopkovno veliko več priložnosti, zato Brglez pričakuje, da bi lahko bilo v tem mandatu še več interpelacij kot v minulem. Tudi dvotretjinsko večino bo po njegovem mnenju skoraj nemogoče doseči, razen
morda za dopolnitve volilnega sistema z uvedbo preferenčnega glasu.

Kot dosežek koalicije v iztekajočem se mandatu pa je izpostavil to, da se je v DZ "izbojevala" stabilizacija političnega prostora. V tem boju so sicer nekateri poskušali uporabiti vsa politična sredstva, "od zlorab pravil ali pa tudi ustavnih določil do pravzaprav maksimiziranja tistega, kar je nekako dopustno". "Ker so vse te zadeve izzvenele v parlamentu, se je politični prostor stabiliziral," je pojasnil.

Na vprašanje, ali ocenjuje, da je dobro manevriral med interesi in vzdrževal raven politične kulture, je odgovoril, da je kar zadovoljen, čeprav mu tega "desnica in občasno levica ne bosta priznali".

V stranki SMC se po volitvah po njegovih besedah bolj ukvarjajo z iskanjem možnosti oblikovanja koalicije kot pa z razčiščevanjem stvari znotraj stranke.

Ocenjuje, da kot predsednik DZ ni bil strog, saj nikomur ni dokončno odvzel besede. Kljub temu pa opominov, ki jih je izrekel, raje ni štel. "V parlamentu se govori, lahko se absolutno ne strinjaš s tistim, kar se govori. A bolje, da se govori v parlamentu, kot da govori ulica," je dodal. DZ je bil tako po njegovih besedah prostor razprave, pri čemer ne more trditi, da je bila ta razprava tako spoštljiva, kot bi morala biti.

Svojemu nasledniku na funkciji predsednika DZ svetuje, naj bo pri svojem delu čim bolj nepristranski. Čeprav je funkcija tako ali drugače vezana na vladajočo koalicijo, je treba upoštevati tudi opozicijo, je dodal. "Kot predsedujoči se moraš nekako postaviti nad razpravo in ta del je malo težak. Konec koncev smo vsi ljudje, imamo neka stališča, nekatere zadeve lažje sprejmemo, druge težje, ampak najbolje je na kakšen napad nase odgovoriti s tem, da daš besedo naslednjemu," je še svetoval.

Delite članek