REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ZDA sodnikom ICC zagrozile z aretacijo, bo tudi Slovenija spodkopala mednarodno sodišče?

ZDA sodnikom ICC zagrozile z aretacijo, bo tudi Slovenija spodkopala mednarodno sodišče?John Bolton | VIR: Pixsell

Svetovalec za nacionalno varnost ZDA John Bolton je v ponedeljek zagrozil sodnikom in tožilcem ter drugim uradnikom Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) z aretacijo, če si bodo drznili sprožiti postopek proti ameriškim vojakom. ICC namreč obravnava obtožbe o ameriških zlorabah v Afganistanu.

Bolton je ICC označil za ustanovo, ki ne odgovarja nikomur in je nevarna za ZDA, Izrael in druge zaveznike. Kakršenkoli postopek proti ameriškim vojakom bi bil po njegovih besedah popolnoma neutemeljen in neupravičen. Uradnikom ICC, ki bi bili vpleteni v takšne postopke, je Bolton zagrozil s prepovedjo vstopa v ZDA in aretacijo.

"Če se sodišče spravi na nas ali naše zaveznike, tega ne bomo mirno gledali," je sporočil Bolton, ki je leta 2002 kot državni podsekretar v State Departmentu po ukazu predsednika Georga Busha mlajšega umaknil podpis ZDA k rimskemu statutu za ustanovitev ICC.

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) v Haagu Vir:Pixell

Američani so se distancirali od ICC zaradi strahu pred morebitnim pregonom njihovih vojakov in obveščevalcev, ki kršijo človekove pravice med vojno proti terorizmu. Bolton je zdaj napadel še kredibilnost ICC z besedami, da bi sodišče moralo kaznovati storilce najhujših grozodejstev, vendar pa naj bi bilo neučinkovito in nevarno ter nelegitimno.

Američani so se distancirali od ICC zaradi strahu pred morebitnim pregonom njihovih vojakov in obveščevalcev, ki kršijo človekove pravice med vojno proti terorizmu

Američane moti, da je tožilstvo ICC novembra 2017 sporočilo, da namerava začeti preiskavo zločinov v Afganistanu, ki se bo osredotočila na afganistanske varnostne sile, talibane, teroriste in ameriške vojake ter obveščevalce.

Bela hiša je zagrozila, da bodo, če se bo preiskava Američanov res začela, sprejeli več ukrepov. Sodnikom in tožilcem ICC bodo prepovedali vstop v ZDA, blokirali njihova sredstva v ZDA in jih kazensko preganjali.

Z državami bodo sklenili še bolj zavezujoče bilateralne sporazume proti izročanju Američanov ICC, v Varnostnem svetu ZN pa bodo ZDA poskrbele, da ICC ne bo imel nobenih pooblastil za jurisdikcijo nad Američani in državljani zavezniških držav, ki niso ratificirale rimskega statuta. ZDA so bile sicer glavna podpornica za pregon vojakov in častnikov drugih držav, osumljenih vojnih zločinov, na primer tudi na področju nekdanje Jugoslavije, kjer so podpirale delo sodišča ICTY.

Očitno pa je, da spoštovanja pravil, ki jih zahtevajo za druge države, ZDA ne želijo uveljaviti pri obravnavi obtožb o zločinih lastnih vojakov in se v tem pogledu smatrajo za "nekaj več" od stalih držav sveta. Zanimivo bo opazovati, ali bo sporazum o neizročanju ameriških državljanov ICC z ZDA podpisala tudi Slovenija, ki je v zvezi NATO sicer prav tako zveznica ZDA.

Pritiski ZDA na Slovenijo in ostale članice EU so se sicer pričeli že leta 2003.  Slovenija je tedaj sporočila, da bo glede vprašanja Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) ravnala tako kot druge članice Evropske unije. Po pogovorih s petčlansko delegacijo ameriške administracije. Po besedah tedanjega ameriškega veleposlanika v Sloveniji že tedaj s slovenske strani ni bilo "nobenega znaka o pripravljenosti na podpis sporazuma." Vendar bi se tudi zaradi tega vprašanja Slovenija in vse ostale članice EU ob precej drugačni politiki sedanje ameriške admnistracije, ki sankcij proti zaveznicam ne izključuje, lahko v prihodnje znašle tudi na udaru ameriških povračilnih ukrepov - in to kljub temu, da spadajo med ameriške zaveznice.