REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj Vladimir Putin in Kim Jong-un Američane z video poslanicama opozarjata, da si bodo demokracijo - uničili sami

Zakaj Vladimir Putin in Kim Jong-un Američane z video poslanicama opozarjata, da si bodo demokracijo - uničili samiKim Jong-un in Vladimir Putin. Vir: Twitter

Na družbenih omrežjih sta se pojavila dva videa, v katerih ruski predsednik Vladimir Putin in severnokorejski diktator Kim Jong-un opozarjata Američane na pomen volitev in na to, da si Američani pravzaprav sami uničujejo lastno demokracijo.

Njuno sporočilo je identično zato, ker ne gre za »prave« poslanice – gre za tako imenovane »deepfakes« oziroma lažne posnetke, ki pa so s sodobno tehnologijo narejeni tako, da dejansko v popolnosti posnemajo izgovorjavo in mimiko »pravih« ljudi.

Celoten proces izdelave takšnih video poslanic traja okoli deset dni.

Celoten proces izdelave takšnih video poslanic traja okoli deset dni.

Oba, tako Putin kot Jong-un sicer govorita v angleščini, vendar s svojim glasom, premiki ustnic in obrazna mimika pa natančno sledita izgovorjenim besedam.

Oba video zapisa sta del kampanje civilnodružbene skupine RepresentUs, ki si prizadeva za obrambo volilnih pravic na prihodnjih predsedniških volitvah 3. novembra letos v ZDA.

Prizadevajo si tudi za odpiranje volilnih okrajev in so proti spreminjanju meja volilnih okrajev, kar je v ZDA stalna praksa, znana pod nazivom »garrymandering«.

Putin tako zatrdi, da bi ob sedanjih volitvah lahko 'povlekli nekatere vzvode', da pa jim v Rusiji 'to ni treba', ker so v ZDA sami že dovolj razdvojeni.

To je še posebej pomembno zato, ker je republikanski predsednik ZDA Donald Trump v zadnjem času dal že večkrat vedeti, da volitvam po pošti ne zaupa in da ne more zagotoviti, da bo priznal poraz, če bo njegov demokratski nasprotnik Joe Biden dobil več glasov kot on.

Cilj video poslanic je šokirati Američane in jih opozoriti na krhkost demokracije.

Zelo povednih je že nekaj stavkov iz poslanice.

Putin tako zatrdi, da bi ob sedanjih volitvah v Združenih državah Amerike lahko »povlekli nekatere vzvode«, da pa jim »v Rusiji to ni treba«, ker so v ZDA sami že dovolj razdvojeni.

Na podoben način Kim Jong-un spregovori o krhkosti demokracije in pove, da je za to, da ta umre, dovolj že to, da volivci naredijo – »nič.«

Ob tem se Kim Jong-un cinično nasmehne.

Oba voditelja imata v kotu posnetka napis, da sta »diktatorja«.

'Ni težko, da demokracija propade. Vse, kar morate narediti je – nič,' v posnetku sporoča Kim Jong-un.

»Demokracija je krhka reč. Bolj krhka, kot bi vi želeli verjeti. Če volitve ne uspejo, potem ni demokracije. Meni ni potrebno narediti ničesar. To si počnete vi sami. Ljudje so razdeljeni. Z vašimi volilnimi okraji manipulirajo. Volilna mesta se zapirajo, zato milijoni ne morejo glasovati. Ni težko, da demokracija propade. Vse, kar morate narediti je – nič,« sporoča Američanom Kim Jong-un.

Da ne bi šlo za pomoto, oziroma da gledalci ne bi narobe sklepali, da ne gre za priredbo sporočil, imata oba posnetka tudi jasen napis, da »slika ni realna, toda nevarnost je.«

Sporočilo obeh lažnih poslanic pa ima tudi realno vrednost in pomen tudi izven meja ZDA.

Podobno so se v ZDA umetniki in aktivisti že poigrali z Donaldom Trumpom, ko so priredili njegovo izvedbo slavne pesmi svetovno znane britanske skupine QueenBohemian Rhapsody, ki si jo lahko ogledate, spodaj.

Demokracija se namreč na podoben način in s podobnimi populističnimi prijemi, ki se jih zelo rad loteva Trump »sesuva« marsikje, zato se je nad sporočilom obeh »diktatorjev« o vrednoti udeležbe na demokratičnih volitvah - vredno zamisliti.

K demokraciji pa ni prav nič prispevala niti prva debata Donalda Trumpa in Joeja Bidna, ki je bila zelo slaba, na ravni gostilniškega prepira, predvsem zaradi Trumpa, ki je sogovorniku ves čas vpadal v besedo, voditelj pa ga preprosto ni znal umiriti ...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek