REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bolton: »Kim Jong-un se norčuje iz Donalda Trumpa«

Bolton: »Kim Jong-un se norčuje iz Donalda Trumpa«Kim Jong-un in Donald Trump | Vir: Pixsell

Nova knjiga nekdanjega ameriškega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona prinaša vrsto zanimivih podrobnosti iz zakulisja delovanja ameriške vlade.

Trumpov nekdanji ključni svetovalec, ki je bil na tem položaju kar dolgih (za Trumpov način vladanja) 17 mesecev trdi, da se severnokorejski voditelj Kim Jong-un smeji ameriškemu predsedniku in se norčuje iz njega.

Bolton je svoje izjave podal za televizijo ABC News.

Ta pisma, ki jih je predsednik pokazal tisku … je napisal nek funkcionar v agitpropovskem oddelku severnokorejske delavske stranke. Kljub temu pa jih je predsednik Trump razumel kot izraze tega globokega prijateljstva.

Ko ga je novinar vprašal, ali Trump »res verjame, da ga ima Kim Jong-un rad«, mu je John Bolton odvrnil, da res ne vidi nobene drugačne razlage.

»Mislim da se Kim Jong-un zaradi vsega tega zelo smeji. Ta pisma, ki jih je predsednik pokazal tisku … je napisal nek funkcionar v agitpropovskem oddelku severnokorejske delavske stranke. Kljub temu pa jih je predsednik Trump razumel kot izraze tega globokega prijateljstva,« je dejal Bolton in opozoril, da v mednarodni diplomaciji ni prijateljstva.

Donald Trump in John Bolton Vir:Twitter
Nekoč tesna sodelavca, danes smrtna nasprotnika: Donald Trump in John Bolton.  Vir: Twitter

Bolton je kritiziral trudi južnokorejskega predsednika Moon Jae-ina zaradi organizacije srečanj s Trumpom in severnokorejskim voditeljem.

Bolton je dejal, da je prepričan, da Donald Trump ni sposoben opravljati funkcije predsednika in da upa, da bo Trump predsednik z le enkratnim mandatom.

»Upam, da si ga bo zgodovina zapomnila kot predsednika z enim mandatom, ki države ni pognal v nepovratno spiralo navzdol, iz katere se ne bomo mogli rešiti. En njegov mandat pa bi že lahko preživeli,« je ocenil.

Razkril je še, da na volitvah novembra letos ne bo glasoval ne za Donalda Trumpa in ne za njegovega nasprotnika Johna Bidna, pač pa za kakšnega drugega konservativnega republikanca, katerega ime bo napisal na volilni listič.

Upam, da si ga bo zgodovina zapomnila kot predsednika z enim mandatom.

Bolton razlaga, da je odstopil tedaj, ko je bila zanj »zadnja kap čez rob« odločitev aktualnega predsednika ZDA, da talibane povabi v Camp David v času mirovnih pogajanj.

Prav tako neverjetno se mu je zdelo, da je Trump kitajskega predsednika Xi Jinpinga ne da bi ovinkaril prosil, da naj Kitajska kupuje več ameriških kmetijskih proizvodov, da bi on (Trump) lahko zmagal v ameriških zveznih državah z veliko kmetijami.

Medtem kritike letijo tudi na Boltona.

Vodja odbora za obveščevalne zadeve v predstavniškem domu, demokrat Adam Schiff je za Boltona dejal, da se »sam obtožuje« in to za »strahopetnost in lakomnost«, ko je svoje obtožbe zoper Trumpa objavil v knjigi, namesto da bi pričal v postopku ustavne obtožbe zoper Donalda Trumpa.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek