REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Xinhua izpostavlja: Kitajska načrtuje hitrejšo, kakovostno rast in si prizadeva za okrevanje in modernizacijo

Xinhua izpostavlja: Kitajska načrtuje hitrejšo, kakovostno rast in si prizadeva za okrevanje in modernizacijoVetrne elektrarne na Kitajskem. Vir: Xinhua

Kitajska želi leta 2023 doseči hitrejšo gospodarsko rast v višini okoli 5 odstotkov z bolj kakovostnim razvojem, medtem ko drugo največje gospodarstvo na svetu pospešuje hitro okrevanje in napreduje z modernizacijo.

Predvideni cilj, ki je višji od 3-odstotne lanske rasti bruto domačega proizvoda (BDP) države, je eden ključnih razvojnih ciljev, navedenih v poročilu o delu vlade, ki ga je premier Li Keqiang predstavil nacionalnemu zakonodajnemu organu, ki je v nedeljo začel letno zasedanje.

Svet pozorno spremlja nove politične poteze glede razvoja Kitajske, saj so se nacionalni zakonodajalci in politični svetovalci zbrali na prvem letnem srečanju po 20. nacionalnem kongresu Komunistične partije Kitajske (KPK) oktobra lani.

Medtem je hitro okrevanje države po koronavirusni bolezni covid-19 vzbudilo upanje za širšo rast po vsem svetu, kar je še povečalo pomen dogodka.

Kitajska želi leta 2023 doseči hitrejšo gospodarsko rast v višini okoli 5 odstotkov z bolj kakovostnim razvojem, medtem ko drugo največje gospodarstvo na svetu pospešuje hitro okrevanje in napreduje s svojo modernizacijo. Zagotavljanje stalne in kakovostne rasti je ključno za uresničitev velikega načrta KPK za izgradnjo velike moderne socialistične države do sredine tega stoletja.

Zagotavljanje stalne in kakovostne rasti je ključno za uresničitev velikega načrta KPK za izgradnjo velike moderne socialistične države do sredine tega stoletja.

»Nujno je potrebno ohraniti razumno dolgoročno gospodarsko rast ob zagotavljanju boljše kakovosti in učinkovitosti ter vzdrževati naše izjemne dosežke hitre gospodarske rasti in dolgoročne družbene stabilnosti,« je določil 20. nacionalni kongres KPK in predvidel povečanje BDP-ja na prebivalca glede na ločeno poročilo, ki ga je v nedeljo predložila Nacionalna komisija za razvoj in reforme (NDRC, ki je vodilni gospodarski načrtovalec), da se do leta 2035 izenači s tistim v srednje razvitih državah.

Cilj rasti v višini okoli 5 odstotkov je »nujen za zagotovitev stabilne rasti, zaposlovanja in cen,« piše v poročilu NDRC o izvajanju načrta za nacionalni gospodarski in socialni razvoj iz leta  2022 ter o osnutku načrta za nacionalni gospodarski in socialni razvoj iz leta 2023.

»To bo pozitiven signal za trg in bo okrepil zaupanje, usmerjal pričakovanja, razširil zaposlovanje, izboljšal življenjski standard ter preprečil in zmanjšal tveganja ob prizadevanju za razvoj,« je zapisano v poročilu NDRC.

Letošnji cilj glede BDP je skladen tudi s trenutnim potencialom rasti kitajskega gospodarstva ter zmožnostjo virov in proizvodnih dejavnikov za podporo gospodarstvu, navaja poročilo.

»Za Kitajsko je leto 2023 leto gospodarske vrnitve,« je dejal Liu Shouying, dekan ekonomske šole na kitajski univerzi Renmin.

Medtem ko je letni cilj BDP ustrezen tempu rasti, ki je potreben za stabilizacijo pričakovanj in gospodarske širitve, je ta cilj hkrati pokazal, da se bo kitajsko gospodarstvo še naprej osredotočalo na visokokakovosten razvoj, je dejal Liu.

OŽIVITEV RASTI

Kitajsko gospodarstvo vztrajno okreva z izrazitim izboljšanjem povpraševanja potrošnikov, tržne distribucije, industrijske proizvodnje in poslovnih pričakovanj, je dejal premier in poudaril, da gospodarstvo izkazuje ogromen potencial in zagon za nadaljnjo rast.

Okrevanje je mogoče videti in občutiti v prizorih prometnih cest, polnih kinematografov in restavracij ter nakupovalne vročice tako na spletu kot v trgovinah.

Najnovejši uradni podatki so pokazali, da se je proizvodna dejavnost vrnila na najvišjo raven v več kot desetletju, rast tujih naložb se je okrepila, nova bančna posojila pa so na mesečni ravni poskočila više od pričakovanj.

»Za Kitajsko je leto 2023 leto gospodarske vrnitve,« je dejal Liu Shouying, dekan ekonomske šole na kitajski univerzi Renmin.

Ob priznanju preteklih dosežkov je Li opozoril na težave in izzive, s katerimi se sooča gospodarstvo, vključno z naraščajočo negotovostjo v zunanjem okolju, nezadostnim domačim povpraševanjem ter tveganji in skritimi nevarnostmi na trgu nepremičnin.

Letos je pomembno »dati prednost zagotavljanju stabilne rasti gospodarstva, zaposlovanja in cen«, je Li dejal poslancem.

Letos namerava Kitajska ustvariti okoli 12 milijonov novih delovnih mest v mestih, z anketno stopnjo brezposelnosti v mestih okoli 5,5 odstotka, je navedeno v vladnem poročilu o delu.

Drugi letni cilji vključujejo ohranjanje rasti indeksa cen življenjskih potrebščin pri okoli 3 odstotkih in proizvodnjo žit nad 650 milijoni ton.

Poslancio med zasedanjem  Vir: Xinhua
Poslanci med zasedanjem. Vir: Xinhua

Poročilo o delu vlade je predstavilo vrsto ukrepov za okrepitev rasti v letošnjem letu. Vključujejo predviden delež primanjkljaja (v BDP) v višini 3 odstotkov BDP, kar je 0,2 odstotne točke več od lanske ravni, in 3,8 bilijona juanov (približno 549,8 milijarde ameriških dolarjev) obveznic za posebne namene, ki bodo dodeljene lokalnim oblastem.

Poročilo je tudi pozvalo k temu, da preudarna denarna politika postane ciljno usmerjena in odločna, pri čemer ugotavlja, da bi se morala denarna ponudba M2 in agregatno financiranje na splošno povečevati v skladu z nominalno gospodarsko rastjo, da bi podprli realno gospodarstvo.

Da bi povečala domače povpraševanje, bo Kitajska dala prednost okrevanju in povečanju potrošnje, piše v poročilu, pri čemer je navedeno, da se bodo dohodki mestnih in podeželskih prebivalcev povečali prek več kanalov.

»Kitajsko gospodarstvo se bo na splošno obrnilo na bolje in njegova stopnja rasti bo bolj verjetno kot ne dosegla normalne ravni,« je dejal ekonomist Yu Miaojie, predsednik univerze Liaoning in nacionalni poslanec.

Kitajsko gospodarstvo se bo na splošno obrnilo na bolje in njegova stopnja rasti bo bolj verjetno kot ne dosegla normalne ravni, je dejal ekonomist Yu Miaojie, predsednik univerze Liaoning in nacionalni poslanec.

Mednarodne institucije in investicijske banke so zvišale napovedi rasti Kitajske za letos.

Mednarodni denarni sklad je konec januarja dvignil svojo napoved rasti Kitajske v letu 2023 na 5,2 odstotka, kar je več od prejšnje napovedi 4,4 odstotka.

KAKOVOST JE POMEMBNA

Čeprav pripisuje velik pomen gospodarski rasti, si kitajska vlada ne bo prizadevala za rast za vsako ceno. Namesto tega želi bolj zeleno in učinkovitejše gospodarstvo.

Med predstavljanjem poročila o delu vlade je Li ponovno poudaril prizadevanja za visokokakovosten razvoj, pri čemer je opisal prednostne naloge politike, kot sta pospeševanje modernizacije industrijskega sistema in spodbujanje prehoda na zeleni razvojni vzorec.

Kitajska namerava letos zmanjšati porabo energije na enoto BDP za približno 2 odstotka in si bo v skladu s poročilom NDRC »prizadevala za boljše rezultate pri dejanskem delu«.

Med cilji so tudi nadaljnje zmanjševanje izpustov večjih onesnaževalcev, boljši nadzor nad porabo fosilnih goriv in stalne izboljšave naravnega okolja.

Vrvež na ulicah  Vir: Xinhua
Vrvež na ulicah. Vir: Xinhua

Glede krepitve tehnološke moči države je Li pozval k združevanju kakovostnih virov in k skupnim prizadevanjem za doseganje prebojev v ključnih tehnologijah na ključnih področjih.

Pozval je tudi k prizadevanjem, da bi tradicionalne industrije ter mala in srednje velika podjetja postala naprednejša, pametnejša in okolju prijaznejša.

Spričo resnih izzivov, ki sta jih prinesla naraščajoči protekcionizem in izbruhi covida-19 v zadnjih nekaj letih, se je Kitajska izognila pretirani odvisnosti od naložb kot sredstev za spodbujanje gospodarske rasti, vendar je ostala osredotočena na pomoč tržnim subjektom pri premagovanju težav in rasti.

»Sprejeli smo odločne ukrepe za okrepitev podpore makropolitiki, hkrati pa smo se vzdržali sprejemanja poplave močnih spodbujevalnih politik, ki bi zmanjšale naš potencial za prihodnjo rast,« je dejal Li.

Čeprav pripisuje velik pomen gospodarski rasti, si kitajska vlada ne bo prizadevala za rast za vsako ceno. Namesto tega želi bolj zeleno in učinkovitejše gospodarstvo... Kitajska namerava letos zmanjšati porabo energije na enoto BDP za približno 2 odstotka.

Visokokakovosten razvoj velja za »prvo in najpomembnejšo« nalogo kitajskih prizadevanj za modernizacijo. Predsednik Xi Jinping je poudaril, da se Kitajska zdaj bolj osredotoča na izboljšanje kakovosti in učinkovitosti rasti namesto na rast BDP-ja kot edinega merila za uspeh.

Kot del boljše kakovosti razvoja je Kitajska v zadnjih petih letih beležila povečano porabo za raziskave in razvoj, z zmanjšano energetsko intenzivnostjo in emisijami ogljika, piše v poročilu o delu vlade.

»Sodobna Kitajska bi morala biti država z visokokakovostnim razvojem,« je dejal Han Baojiang, direktor oddelka za gospodarstvo Nacionalne akademije za upravljanje in nacionalni politični svetovalec.

»Samo z enakim poudarkom na rasti in kakovosti ter z ustvarjanjem močne sinergije za visokokakovosten razvoj lahko zgradimo trdne gospodarske temelje za kitajsko modernizacijo,« je sklenil Han.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek