REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Wall Street Journal«: Rusi že pred dvema letoma izstrelili protisatelitsko orožje z jedrskimi zmogljivostmi

»Wall Street Journal«: Rusi že pred dvema letoma izstrelili protisatelitsko orožje z jedrskimi zmogljivostmiTo orožje bi Moskvi, če bi ga uporabila, dalo možnost, da z jedrsko eksplozijo uniči na stotine satelitov v nizki zemeljski orbiti, piše v članku. Vir: Posnetek zaslona, X

Rusija je testirala vesoljsko protisatelitsko orožje s potencialnimi jedrskimi zmogljivostmi tik pred začetkom posebne vojaške operacije 5. februarja 2022, poroča Wall Street Journal (WSJ), ki se sklicuje na neimenovane ameriške uradnike.

Uradniki so povedali, da je Rusija satelit izstrelila v vesolje, da bi preizkusila komponente za morebitno protisatelitsko orožje, ki bi nosilo jedrsko napravo.

Vendar pa izstreljeni satelit naj ne bi nosil jedrskega orožja, navaja publikacija.

Vendar pa je po mnenju nekaterih uradnikov »definitivno povezan z ruskim jedrskim protisatelitskim programom,« kar povzroča vse večjo zaskrbljenost med Bidnovo administracijo, nevladnimi strokovnjaki in Kongresom.

To orožje bi Moskvi, če bi ga uporabila, dalo možnost, da z jedrsko eksplozijo uniči na stotine satelitov v nizki zemeljski orbiti, piše v članku.

Po drugi strani pa drugi uradniki menijo, da je bil omenjeni satelit na skrivaj uporabljen kot platforma za raziskave in razvoj nejedrskih komponent novega oborožitvenega sistema, ki ga Rusija še ni namestila.

Članek navaja, da Rusija pravi, da je plovilo namenjeno znanstvenim raziskavam, ameriški uradniki pa trdijo, da jih ta trditev ni prepričala.

WSJ dodaja, da so ameriški uradniki že dolgo sumili, da želi Rusija razviti jedrsko protisatelitsko zmogljivost, vendar so šele relativno nedavno lahko začeli spremljati napredek ruskih raziskav.

»Če bodo Rusi uresničili svoj projekt in bo orožje razporejeno v orbiti, bodo lahko uničili satelite na območjih, kjer prevladuje ameriška vlada in komercialna sredstva, vključno s konstelacijo Starlink Elona Muska,« navaja članek.

Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Razburjenje v Washingtonu zaradi tega vprašanja se je začelo februarja letos, ko je predsednik obveščevalnega odbora predstavniškega doma Mike Turner podal skrivnostno izjavo o neopredeljeni »resni grožnji nacionalni varnosti« Združenih držav in prosil predsednika, naj umakne oznako tajnosti.

Ruska vojska zagotavlja, da je naprave testirala le v pogojih izpostavljenosti sevanju in težkim naelektriranim delcem v nizki zemeljski orbiti.

Ameriško zunanje ministrstvo sicer dvomi v iskrenost Rusov. Po Turnerjevih besedah ​​gre za »karibsko raketno krizo v vesolju«, poudarjajo ameriški mediji.

Spomnimo, pred dvema tednoma je to rusko »superorožje« nazadnje omenila Mallory Stewart, pomočnica ameriškega državnega sekretarja za razorožitev, odvračanje in stabilnost.

Izjavila je, da so »ZDA še posebej zaskrbljene, ker Rusija razmišlja o uporabi jedrskega orožja v svojih vesoljskih programih,« in dodala, da se Združene države »že leta zavedajo teh ruskih prizadevanj, vendar smo šele zdaj lahko izvedeli več podrobnosti o napredku, ki so ga dosegli v svojih prizadevanjih.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek