REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Razkrito, kdo največ profitira od konflikta v Ukrajini: Britanski vojaški velikan podira rekorde

Razkrito, kdo največ profitira od konflikta v Ukrajini: Britanski vojaški velikan podira rekordeWoodburn pravi, da imajo naročila iz Kijeva le majhno vlogo pri cvetočem poslovanju njegovega podjetja, pri čemer ugotavlja, da je konflikt v Ukrajini vplival na splošno dojemanje groženj varnosti v svetu. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Britanski proizvajalec orožja BAE Systems je prejel rekordnih 66 milijard funtov (76,4 milijarde evrov) naročil kot del prizadevanj svetovnih vojsk, da se (ponovno) oborožijo sredi ukrajinskega konflikta.

»BAE Systems« je z novo napovedjo pričakovanega dobička presegel pričakovanja britanskih strokovnjakov, uprava pa je objavila nove načrte za odkup delnic v vrednosti 1,5 milijarde funtov (1,74 milijarde evrov).

Britansko podjetje, znano po proizvodnji letal Typhoon, jedrskih podmornic in streliva za britansko vojsko, je vlagateljem sporočilo, da bo dobiček na delnico letos zrasel za 12 odstotkov v primerjavi s prejšnjo stopnjo rasti 7 odstotkov, poroča Times.

Izvršni direktor družbe Charles Woodburn je dejal, da priprave na novo oboroženo oporišče v Ukrajini »napredujejo« in da je imelo podjetje »dobre pogovore« o odprtju obrata v državi:

Prihodki podjetja so se v polletju, ki se je končalo 30. junija, povečali za 11 odstotkov na 12 milijard funtov (13,9 milijard evrov).

Dobiček iz poslovanja se je povečal za 20 odstotkov na 1,2 milijarde funtov (1,4 milijarde evrov), prosti denarni tok pa je poskočil s 123 milijonov funtov na milijardo funtov (1,26 milijarde evrov).

Woodburn pravi, da imajo naročila iz Kijeva le majhno vlogo pri cvetočem poslovanju njegovega podjetja, pri čemer ugotavlja, da je konflikt v Ukrajini vplival na splošno dojemanje groženj varnosti v svetu.

»Vlade po vsem svetu tehtajo svoje obrambne prednostne naloge glede na druge prednostne naloge. Obramba gre naprej.

Opažamo pospešek v izpopolnjevanju obrambnih programov, ki so bili že v pripravi. Azijsko-pacifiška regija je še eno prizorišče naraščajoče grožnje,« je zadovoljno pristavil.

Časnik Times navaja primer britanske vlade, ki se je v začetku tega leta znašla na udaru obrambnega odbora, saj so se zaloge streliva v državi zmanjševale.

V luči tega je britansko obrambno ministrstvo podpisalo pogodbo v vrednosti 280 milijonov funtov (324 milijonov evrov) z »BAE Systems« za dobavo topniških granat kalibra 155 mm in drugega streliva.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek