REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tajna enota 8200: Izraelski glavni vohun pomotoma razkril svojo identiteto

Tajna enota 8200: Izraelski glavni vohun pomotoma razkril svojo identitetoDo nedavnega anonimni Yossi Sariel je nehote razkril svojo identiteto tako, da je pustil sled do svojega Google računa na digitalni povezavi do knjige o pomenu tehnologije pri obveščevalnem delu. Vir: Posnetek zaslona, X

Do nedavnega anonimni vodja skrivnostne izraelske Enote 8200, ene najmočnejših obveščevalnih agencij na svetu, je nehote razkril svojo identiteto tako, da je svoj Google račun povezal s knjigo, ki jo je objavil na Amazonu, poroča Guardian.

Elektronska različica knjige »A Team of Men and Machines« (Ekipa ljudi in strojev), v kateri Yossi Sariel zagovarja večjo integracijo modelov umetne inteligence v tradicionalno delo operativcev, je vključevala e-poštni naslov, preko katerega je mogoče preprosto dostopati do imena in Google računa vodilnega izraelskega obveščevalnega častnika.

Tiskovni predstavnik izraelskih obrambnih sil (IDF) je za britanski časnik povedal, da to ni osebni e-poštni naslov Sariela, ampak da je »posebej namenjen vprašanjem, povezanim s knjigo«.

V začetku leta 2000 je bil Sariel član skupine akademsko usmerjenih obveščevalcev, znanih kot The Chorus (Pevski zbor), ki so se zavzemali za prenovo izraelskih obveščevalnih praks.

Na podlagi poročanja lokalnih medijev je mogoče sklepati, da je bil do leta 2017 glavni obveščevalni častnik v centralnem poveljstvu izraelske vojske, nato pa je prevzel nadzor nad razvpito Enoto 8200, kar »Guardian« razume kot odločitev Tel Aviva, da sprejme Sarielovo tehnološko usmerjen pristop k obveščevalnemu delu.

Med svojo vojaško operacijo v Gazi, v kateri je bilo doslej ubitih več kot 33.000 Palestincev, se je IDF zanašal na več sistemov za identifikacijo ciljev, ki jih je razvila Enota 8200 pod vodstvom Sariela, ki vključuje sistema Lavender in Gospel, navaja »Guardian«.

Toda sistemom Enote 8200 ni uspelo predvideti napada Hamasa 7. oktobra, v katerem je bilo ubitih skoraj 1200 Izraelcev, poudarja britanski časnik.

In dodaja, da je bila zaradi tega Sarielova posebna enota obtožena »tehnološke arogance«, ki je podcenila tradicionalno obveščevalno delo, poudarjajo britanski mediji.

Ko so govorili o uporabi sistema »Lavender« v vojni v Gazi, so neimenovani izraelski obveščevalni viri pred tem za »Guardian« razkrili, da so izraelski vojaški uradniki odobrili poboje velikega števila palestinskih civilistov, zlasti v prvih tednih in mesecih konflikta.

Vseh šest izraelskih vohunov je sprva za izraelske, nato pa še za britanske časnike potrdilo, da je imela AI Lavender ključno vlogo v vojni, saj je obdelala ogromne količine podatkov za hitro identifikacijo možnih nižjih operativcev kot tarč.

Štirje viri so povedali, da je Lavender na začetku vojne identificiral celo 37.000 Palestincev, ki jih je AI povezala s Hamasom ali Islamskim džihadom.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek