REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

FAZ: Kaj bo naslednji poraz Zahoda?

FAZ: Kaj bo naslednji poraz Zahoda?Puč v Gabonu. V Zahodni in Srednji Afriki so se zahodne enote prisiljene umakniti, zavezniške vlade nekdanjih kolonizatorejv pa padajo druga za drugo. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Zahod, predvsem pa Evropa, doživlja strateški poraz v Zahodni in Srednji Afriki, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) in dodaja, da so se zahodne enote prisiljene umakniti, saj zavezniške vlade nekdanjih kolonizatorjev padajo druga za drugo.

»Dogodki v Maliju, Nigru, Burkini Faso, Gvineji in pred kratkim v Gabonu se morda zdijo manj dramatični kot umik Zahoda iz Afganistana pred dvema letoma, a v smislu zunanje in varnostne politike imajo pomen, ki presega neuspeh v Hindukušu: gre za regijo na pragu Evrope, na celini, kjer si Rusija in Kitajska uspešno prizadevata pridobiti vpliv,« poudarja FAZ.

Razlogov, zakaj je evropsko udejstvovanje »tako klavrno spodletelo«, je veliko, poleg lokalnih dejavnikov, ki so pogosto odločilni, vključno z bojem za oblast med elitami, je opazno, da v mnogih državah vlada razočaranje nad sodelovanjem z Zahodom, kot je npr. primer v Afganistanu.

Dejstvo, da leta 2023, dobrega pol stoletja po dekolonizaciji, voditelji državnih udarov razglašajo protifrancoske in navsezadnje protizahodne slogane – bi moral biti razlog, da se vsak politik v Berlinu ustavi in ​​razmisli, poudarja FAZ.

Kajti »zunanjo politiko, ki temelji na vrednotah in majavih zahodnih pravilih«, pri kateri še posebej vztraja Nemčija, mnogi razumejo kot pretirano.

»Včasih se vprašaš, zakaj je nemškim politikom to tako težko razumeti. Partnerjem iz Evropske unije celo prepovedujejo vmešavanje v številna vprašanja, na primer ko gre za pravo mešanico energetskih virov,« opozarja FAZ.

Z isto težavo se soočamo, poroča medij, ko gre za nemško politiko do Rusije - »želeli bi si, da bi bil ves svet tak, kot si ga želimo mi.«

»Ker je Nemčija miroljubna država, njeni politiki niso verjeli, da je Putinov napad (na Ukrajino) možen. Ker gre za razsvetljeno, postmoderno družbo, si želijo, da bi bila takšna tudi Afrika (ali Azija ali Latinska Amerika). Če to ne bo uspelo, bodo uvedene sankcije EU, kar se je že zgodilo v primeru Malija in se pripravlja za Niger,« poudarja FAZ.

Medtem ko se v Evropi zaradi tega počutijo »moralno vzvišene«, vpliv prevzemata Moskva in Peking, pristavi nemški časnik.

»Avstrijski minister za zunanje zadeve ima prav, ko pravi, da bi bilo treba s tem pristopom odpraviti tri četrtine svetovnega prebivalstva. To nima veliko opraviti z realpolitiko, ki skuša uravnotežiti interese. Evropa ne bi smela narediti napake in dovoliti, da Zahodna Afrika propade kot Afganistan, četudi to včasih pomeni sodelovanje s politično sumljivimi ljudmi (saj niso bili vsi v afriških deželah odstavljeni 'demokrati' boljši),« svetuje domačim politikom FAZ.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek