REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V hrvaškem »Auschwitzu Balkana« umorjenih - najmanj 840.000 ljudi

V hrvaškem »Auschwitzu Balkana« umorjenih - najmanj 840.000 ljudiDr. Gideon Greif, vir: Wikipedia

Profesor dr. Gideon Greif, glavni raziskovalec Inštituta za holokavst »Shem Olam« v Izraelu je odkril zastrašujoče informacije o žrtvah mučenja v Jasenovcu, ko je raziskoval za študijo »Jasenovac, Auschwitz Balkana«.

»Jasenovac je bil imperij smrti,« poudarja dr. Greif.

Na podlagi podatkov, pridobljenih med štiriletno raziskavo, je dr. Greif ugotovil, da je bilo v koncentracijskem taborišču Jasenovcu na najbolj brutalen način umorjeno najmanj 800.000 Srbov in okoli 40.000 Judov.

»Jasenovac je bil imperij smrti,« poudarja dr. Greif.

Dr. Gideon Greif, vir: Wikipedia

Dodaja, da je revizionizem (glede kupčkanja o številu žrtev, ki ga je hrvaška oblast v zadnjih desetletjih zdesetkala) poguben in da ni nič drugega kot vnovični oziroma »drugi umor žrtev«.

Vse sile moramo usmeriti proti revizionizmu, da žrtve ne bi postale ponovno žrtve.

»Vse sile moramo usmeriti proti revizionizmu, da žrtve ne bi postale ponovno žrtve. Dejstva so dejstva in ne moremo jih pomesti pod preprogo, resnica vedno pride na plano. Vse te poskuse revizije zgodovine smatram za otročje, vsi ti poskusi so obsojeni na neuspeh«, poudarja izraelski strokovnjak za holokavst.

Glavni raziskovalec Inštituta za holokavst »Shem olam« v Izraelu trdi, da so bile žrtve v Jasenovcu ubijane na 57 različnih, izjemno krutih načinov.

»Prepričan sem, da jih (načinov umora) v Auschwitzu ni bilo toliko. Jasenovac na tem 'področju' beleži svetovni rekord. V zgodovini človeštva ni bilo nečesa podobnega,« je poudaril.

Spomenik jasenovškim žrtvam, vir: Wikipedia

Dr. Greif opozarja, da se ne sme dvomiti o številu žrtev in spominja, da je skupna raziskava hrvaško-srbske komisije pokazala, da je bilo v ustaškem taborišču Jasenovac 1,4 milijona žrtev.

Dr. Greif opozarja, da se ne sme dvomiti o številu žrtev.

Izraelski raziskovalec navaja še, da je tej raziskavi posvetil štiri leta in da ni arhiva, ki ga ni preučil.

»Rezultati so šokantni zaradi okrutnosti, sadizma ... Veriga taborišč, znana kot Jasenovac, ki se je razprostirala na 46 kvadratnih kilometrov, je bila šestkrat večja od Auschwitza, in je pravzaprav zrcalila čisto okrutnost. Ustaši so dejansko uživali v svoji brutalnosti, uživali so v mučenju ljudi. Rekel bi, da so oni smrt pripeljali do perfekcije,« prepričan je dr. Greif.

Ko primerja razlike med Jasenovcem in Auschwitzem, navaja, da nacisti niso imeli radi, da bi jim bile njihove žrtve pred očmi, ker so raje imeli »čisto smrt«.

»Obstaja razlika med nacisti in ustaši – slednji so predvsem želeli uživati v procesu umiranja žrtev; to se vidi iz fotografij posnetih v Jasenovcu, medtem ko so Nemci imeli raje plinske komore oziroma 'sterilno smrt'.«

V nasprotju s tem pa so ustaši uživali, ko so občutili trpljenje svojih žrtev, trdi dr. Greif, poroča agencija Sputnik.

Izraelski strokovnjak izpostavlja dejstvo, da »obstaja razlika med nacisti in ustaši – slednji so predvsem želeli videti proces umiranja žrtev; to lahko vidimo na fotografijah, posnetih v Jasenovcu, medtem ko so Nemci imeli raje plinske komore, ki jih, če tega niste želeli, niste morali opazovati; bila je to, tako rekoč, sterilna smrt.«

Luburić - Jasenovac

»Druga razlika je v tem, da so Nemci poleg ponižanja in mučenja, dejansko izkoriščali fizično moč svojih žrtev za delo, a namen Jasenovca pa je bilo le trpljenje samo, in to trpljenje vsake posamične žrtve vse do - smrti,« sklene izsledke svoje raziskave dr. Gideon Greif.

Izsledki znanstvene raziskave dr. Gideona Greifa pa so v popolnem nasprotju z navedbami sedanjega župana Radencev Romana Leljaka, rojenega leta 1964 v mestecu Đurmanec na Hrvaškem.

Izsledki omenjene raziskave so v popolnem nasprotju z navedbami sedanjega župana Radencev Romana Leljaka, nekdanjega podčasnika JLA, rojenega v mestecu Đurmanec pri Krapini na Hrvaškem.

Leljak je o Jasenovcu nedavno objavil kontroverzno knjigo (in posnel nič manj sporen film), v kateri je vse polno lažnih in zavajajočih trditev, na katere so ob njenem izidu opozorili priznani strokovnjaki in celo zaposleni v samem spominskem parku Jasenovac na Hrvaškem.

Zaradi predstavljanja Leljakovega filma in knjige na Hrvaškem so konec lanskega septembra, ko je bila predstavitev v nadškofovskem pastoralnem centru v Zagrebu, zaskrbljenost izrazili tudi v javni ustanovi spominskega območja Jasenovac.

Ob tem so poudarili, da Leljak občutno zmanjšuje število žrtev ter kaže simpatije do ustaškega gibanja in zločinske NDH.

Leljak med drugim trdi, da je v koncentracijskemu taborišču v Jasenovcu v času zloglasne NDH umrlo le 1500 ljudi.

Med drugim so opozorili, da Leljak zanika, da bi ustaški režim storil množične zločine genocida in holokavsta nad Srbi, Romi in Židi ter nad Hrvati, ki so bili nasprotniki ustaškega režima.

Leljak med drugim trdi, da je v koncentracijskemu taborišču v Jasenovcu v času zloglasne NDH umrlo le 1500 ljudi oziroma »približno 1500 oseb«.

Toda v spominskem centru hranijo imena in priimke 83.145 žrtev v Jasenovcu, ki so jih umorili ustaši. Na seznamu je 266 Slovencev, med njim tudi šest otrok in 56 žensk.

Komentarji