REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hrvaški mediji: Proti Leljakovem zanikanju holokavsta v NDH

Hrvaški mediji: Proti Leljakovem zanikanju holokavsta v NDH

»Pozivamo veleposlaništvo Republike Hrvaške v Hrvaški, da obsodi poskuse zanikanja holokavsta v NDH, ki ga skorajda vsak dan promovira Roman Leljak v Hrvaški,« je zapisano v tvitu, ki so ga objavili v 247bn.net Hrvatska.

 Glede na številne neresnice v Leljakovi knjigi in filmu »Mit o Jasenovcu« ta protest sploh ne preseneča.

Preseneča pa, da morajo iz Hrvaške opozarjati slovenske državne organe na nekaj, kar bi dobro plačani predstavniki države lahko storili že zdavnaj.

Komentatorji so ob tem spomnili tudi na žalostno predzgodovino Ljeljaka. Leljak naj bi namreč, kot je splošno znano, svojo kariero začel s krajami denarja iz kuvert vojakov JLA. Končal pa, očitno, s poskusom kraje zgodovine.  

Sicer pa so Ljeljakovo knjigo ter poskus relativizacije fašizma in ustaškega režima doslej obsodili mnogi, med prvimi tudi mesto Samobor. Zaskrbljenost v zvezi z dokumentarcem in knjigo so izrazili tudi v javni ustanovi Jasenovac.

Leljak med drugim neresnično navaja, da je v koncentracijskemu taborišču v Jasenovcu v času NDH umrlo "približno 1500 oseb". V spominskem centru Jasenovac pa imajo imena in priimke 83.145 žrtev v Jasenovcu, ki so bile žrtve ustaškega režima. Na seznamu je tudi 266 Slovencev, med njim tudi šest otrok in 56 žensk.

Tudi te žrtve bi si zaslužile vsaj odziv slovenskega veleposlaništva. Ampak očitno zunanji minister Miro Cerar, ki se ves čas potika nekje po svetu, za takšne malenkosti nima časa.

Delite članek