REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Twitter ukinil račun kitajske virologinje, ki je trdila, da je koronavirus »nastal v laboratoriju«

Twitter ukinil račun kitajske virologinje, ki je trdila, da je koronavirus »nastal v laboratoriju«Novinar Fox TV Tucker Carlson in dr. Li-Meng Yan. Vir: Twitter

Twitter je ukinil račun kitajske virologije, ki je trdila, da je koronavirus, ki povzroča koronavirusno bolezen Covid-19 »nastal v laboratoriju.«

Gre za družbeni profil dr. Li-Meng Yan, ki je imela okoli 60.000 sledilcev.

Njen račun je izginil prav v trenutku, ko so nekateri znanstveniki pričeli trditi, da imajo znanstvene dokaze za to, da je bila kitajska vlada vpletena v izdelavo izjemno infektivnega koronavirusa.

Toda poročilo dr. Yanove in še treh drugih kolegov je še pred objavo v tiskanih medijih vsebovalo serijo neutemeljenih navedb o viru globalne pandemije.

Poročilo dr. Yanove in še treh drugih kolegov je še pred objavo v tiskanih medijih vsebovalo serijo neutemeljenih navedb o viru globalne pandemije.

Izkazalo se je tudi, da so bili dr. Yanova in kolegi povezani z Društvom pravna država, skupino, ki jo je ustanovil Steve Bannon, nekdanji svetovalec predsednika Donalda Trumpa, ki se trenutno nahaja v zaporu zaradi poneverb pri plačilih za izgradnjo zidu proti Mehiki, poroča Newsweek.

Yanovo so predvsem na televiziji Fox prikazovali kot »žvižgačko« in ji dali veliko prostora za razširjanje teorije o »s strani ljudi narejenem virusu«, s tem pa je potrjevala to, kar je trdil tudi zunanji minister Združenih držav Amerike Mike Pompeo.

Laboratorij v Wuhanu
Laboratorij v Wuhanu. Vir: Screenshot TV

Trdila je, da je virus izdelala Kitajska.

»Imam dokaze in lahko pokažem, zakaj so to naredili, kaj so naredili in kako so naredili,« je trdila dr. Li-Meng Yan.

»Znanstveniki sveta so prav tako tiho … delajo skupaj s Komunistično partijo Kitajske, ne želijo, da bi ljudje izvedeli resnico. Zato so me suspendirali, zato pritiskajo name, zato sem tarča, za katero kitajska komunistična stranka želi, da izginem,« je dejala Yangova.

Twitter se v skladu s svojo politiko, da ne komentira posameznih primerov, ni odzval na kritike svoje odločitve.

Tiskovni predstavnik Univerze v Hong Kongu, kjer je dr. Yanova delala je dejal, da njena stališča niso v skladu s temeljnimi dejstvi in da 'nimajo znanstvene vrednosti, pač pa so videti kot govorice.'

So pa maja pričeli z označevanjem sporočil, ki so opozarjala na »kontekst in informacije« v zvezi s tviti, ki so vsebovali nepreverjene trditve glede Covida-19.

Profil Yanove je imel štiri vidna sporočila, eno pa je vodilo do članka, v katerem naj bi se nahajali njeni dokazi.

Vendar članek pred objavo ni bil pregledan s strani drugih znanstvenikov, kar je standard akademskega znanstvenega procesa.

V članku je Yanova trdila, da je poleg »teorije naravnega nastanka« pri raziskavah nastanka koronavirusa pomembnejša »alternativna teorija«, po kateri je virus prišel iz laboratorija, ki pa naj bi bila »striktno cenzurirana na strokovno pregledanih revijah.«

Koronavirus in laboratoriji

Trdila je, da ima »genomske, strukturne, medicinske in dokaze iz literature« o tem, kako bi Covid-19 lahko bil projekt, ki je koronavirus iz netopirjev vzel za osnovo.

Toda nato se je izkazalo, da za trditve Yanove ni bilo novih znanstvenih dokazov in da ni podala nobene nove informacije.

Zapisane trditve so zato znanstveniki zavrnili.

»Poročilu v sedanji obliki ni mogoče dati nobene kredibilnosti,« je dejal Andrew Preston, strokovnjak za mikrobne patogene na britanski Univerzi Bath.

Zaupno poročilo ameriške obrambne agencije je 27. marca ugotovilo, da ni kredibilnega dokaza, da bi bil virus ustvarjen ali kot »biološko orožje« ali pa namerno izpuščen iz laboratorijev.

Tiskovni predstavnik Univerze v Hong Kongu, kjer je dr. Yanova delala, pa je dejal, da njena stališča niso v skladu s temeljnimi dejstvi in da »nimajo znanstvene vrednosti, pač pa so videti kot govorice.«

Drug profesor pa je potrdil, da je dr. Yanova delala kot raziskovalka v njegovem laboratoriju, da pa »njena raziskava ni imela nobene zveze s prenosom virusa s človeka na človeka« ter da »niti ena od teorij o umetnem nastanku virusa doslej ni bila dokazana.«

Tudi Facebook je navedbe voditelja televizije Fox o poskusu cenzure dr. Yanove opremil z napisom, da so glavne trditve dr. Yanove v videu »v resnici netočne«, s tremi povezavami do točnih informacij.

Trditvam, da gre za virus iz laboratorija pa nasprotuje tudi dr. Anthony Fauci, direktor ameriškega Nacionalnega instituta za alergije in infekcijske bolezni.

Zaupno poročilo ameriške obrambne agencije je namreč že 27. marca ugotovilo, da ni kredibilnega dokaza, da bi bil virus ustvarjen ali kot »biološko orožje« ali pa namerno izpuščen iz laboratorijev.

Delite članek