REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nekdanji vodja MI6 vztraja: Koronavirus je »ušel« iz laboratorija, prihodnji dokazi bodo »osramotili mnoge«

Nekdanji vodja MI6 vztraja: Koronavirus je »ušel« iz laboratorija, prihodnji dokazi bodo »osramotili mnoge«Richard Dearlove, nekdanji vodja MI6

Trditve o tem, da je morilski koronavirus zbežal iz laboratorija, se kljub temu, da o tem še ni trdnih dokazov - nadaljujejo.

Zadnji prispevek na to temo je dal nekdanji šef britanske tajne službe MI6.

Richard Dearlove, nekdanji vodja tajne službe, ki jo je vodil kar 38 let, trdi, da bodo v prihodnosti razkriti dokazi »osramotili mnoge«.

Verjamem, da se je vse začelo kot nesreča. Toda odpira se vprašanje, ali bi Kitajska, če bi priznala napako, kadarkoli plačala reparacije?

Sam je prepričan, da je mogoče vir okužbe povezati z verjetno nesrečo v kitajskem laboratoriju v Wuhanu.

Dejal je, da je videl novo znanstveno poročilo, iz katerega izhaja, da je bil virus predrugačen na Kitajskem.

Znanstveniki se sicer v veliki meri strinjajo, da je izvoren virus krožil med živalsko populacijo, nejasno je le še, kako in kje je prišlo do prenosa na človeka.

Profesor David Robertson z Univerze Glasgow je nedavno odboru za znanost britanskega parlamenta dejal, da »resnično ni dokazov« o tem, da bi bil virus lahko delo človeških rok.

Luc Montaigner
Tudi francoski Nobelovec Luc Montaigner je prepričan, da je virus delo človeških rok in da je ušel iz laboratorija.

»Ne verjamem, da smo dovolj pametni, da bi lahko oblikovali takšen virus – je preveč poseben. Vsi lahko uživamo v konspirativnih teorijah, toda morate imeti dokaze,« je poudaril profesor David Robertson z Univerze Glasgow.

Ne verjamem, da smo dovolj pametni, da bi lahko oblikovali takšen virus – je preveč poseben. Vsi lahko uživamo v konspirativnih teorijah, toda morate imeti dokaze

Richard Dearlove pa trdi, da nova raziskava britansko-norveškega raziskovalnega teama, ki je bila objavljena ta teden razkriva, da so bili ključni genetski elementi virusa vstavljeni v virus, ki ne bi mogel nastati po naravni poti.

Študijo sta naredila profesor Angus Dalgleish iz bolnišnice St. George pri Univerzi London in norveški virolog Birger Sorensen.

Skupaj s sodelavci trdita, da je sta odkrila »vstavljene sekcije na površini igel virusa SARS-CoV-2«, kar bi lahko pojasnilo, kako se virus veže s človeškimi celicami.

Kot ocenjuje Richard Dearlove bi lahko znanstveniki eksperimentirali s koronavirusi, ki živijo med netopirji, pri čemer jim je eden ušel med človeško populacijo.

Dearlove je prav tako ocenil, da bi Kitajska zaradi tega lahko svetu plačala za škodo, ki jo je povzročila pandemija in britansko-norveško raziskavo ocenil kot »pomemben prispevek k debati« o tem vprašanju.

Dodal je: »Verjamem, da se je vse začelo kot nesreča. Toda odpira vprašanje, ali bi Kitajska, če bi priznala napako, kadarkoli plačala reparacije?«

Koronavirus in laboratoriji

Kitajske vse takšne trditve zavrača kot tujo propagando.

Odkrili naj bi »vstavljene sekcije na površini igel virusa SARS-CoV-2«, kar bi lahko pojasnilo, kako se virus veže s človeškimi celicami.

Po poročilu Daily Telegrapha so britansko-norveško študijo ocenjevali tudi drugi raziskovalci, nekateri pa se niso strinjali s prvotnimi zaključki, da je »izven razumnega dvoma« mogoče potrditi, »da je virus spremenjen.«

Še bolj nevarno pa je v poročilu zapisano opozorilo, da so cepiva, ki se razvijajo proti koronavirusu prav sedaj obsojena na neuspeh, ker je napačno razumljen izvor virusa.

Ta problem naj bi raziskovalci poskusili rešiti z razvojem lastnega cepiva.

Zelo podobne trditve je o izvoru koronavirusa izrekel tudi francoski Nobelovec Luc Montaigner, o čemur smo že poročali.

Lahko pa bi bile vse te trditve tudi plod zavajanja tajnih služb, saj je tudi zato interesov zelo veliko ...

Delite članek