REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump: zelo agresivni Črnogorci bi nas lahko popeljali v tretjo svetovno vojno

Trump: zelo agresivni Črnogorci bi nas lahko popeljali v tretjo svetovno vojnoTrump in NATO

Ameriški predsednik Donald Trump je po vrnitvi iz obiska v Rusiji znova izrekel vrsto presenetljivih izjav. Najprej je na glavo obrnil pomen stavka o tem, da Rusija po njegovem mnenju ni bila vpletena v vmešavanje v ameriške predsedniške volitve. Trump je zatrdil, da je napačno izrekel »would«, torej, »da misli« in je v resnici želel reči, da ne vidi razloga, zakaj Rusija »ne bi bila« vmešana in bi moral zato uporabiti besedo »wouldn't«.

Je pa ta izgovor precej neprepričljiv, saj je Trump istočasno že v Helsinkih govoril o »zelo močnem« zanikanju Putina, oceno lastnih obveščevalcev pa je ob potrditvi njihovih izsledkov zanikal s pripombo, da je »tam zunaj« tudi »veliko drugih ljudi«, ki bi lahko prav tako naredili to, česar obtožujejo Rusijo.    

To so zelo agresivni ljudje, ki lahko postanejo agresivni in čestitke, zdaj ste v tretji svetovni vojni.

Druga udarna novica je povezana s Trumpova obravnavo Črne gore. Ko je spregovoril za ameriško televizijo Fox News je dejal, da bi lahko z obrambo države, kot je Črna gora, sprožili tretjo svetovno vojno. Televizijski voditelj Tucker Carlson ga je vprašal, kakšen je namen Nata v tem trenutku in odgovoril je, da bi morale članice plačevati svoj delež.

Nato pa ga je voditelj še vprašal: »Članstvo v Natu obvezuje vse članice, da branijo katero koli napadeno članico. Zato reciva, da je napadena Črna gora, ki se je povezavi pridružila lani. Zakaj bi moral iti moj sin v Črno goro branit v primeru napada?« In Trump je ob teh besedah dejal: »Razumem, kaj govorite. Jaz sem zastavil isto vprašanje«. Dodal je, da gre za majhno državo z zelo »močnimi ljudmi«. »To so zelo agresivni ljudje, ki lahko postanejo agresivni in čestitke, zdaj ste v tretji svetovni vojni. Toda tako je, takšna so pravila, ki so jih sprejeli. Ne pozabite, sem sem prišel šele pred malo več kot letom in pol,« je dejal Trump.

Črna gora, ki ima le 630.000 prebivalcev je postala 29-ta članica zveze NATO šele lani. Večina prebivalstva je bila proti članstvu v zvezi NATO, vendar prav zato politiki niso izpeljali referenduma, pač pa so državo v NATO popeljali zgolj z odločitvijo vlade in parlamenta. Črna gora ima tudi zelo majhno vojsko z okoli 2000 pripadniki, zračno obrambo pa je sedaj prepustila Grčiji in Italiji. Pri tem je bila prav Rusija v Črni gori obtožena za vmešavanje v njihove predsedniške volitve in celo v spodleteli državni udar, s katerim naj bi poskusili preprečiti vstop te države v NATO.

Donald Trump in Duško Marović

Predsednik črnogorske vlade Duško Marković je poskusil »braniti« ameriškega predsednika tako, da je dejal, da so bili Trumpovi komentarji izrečeni »ne v kontekstu upravičenosti obstoja NATA, ampak njegovega financiranja« in da je za Črnogorce dejal, da so »pogumni« - česar Donald Trump sicer ni rekel.

Mediji pa so ponovno objavili posnetek, ki razkriva, kako je predsednika črnogorske vlade Donald Trump na prejšnjem srečanju že precej grobo, celo agresivno potisnil vstran.

Predsednik črnogorske vlade Duško Marković je zatrdil, da je Trump za Črnogorce dejal, da so pogumni - česar v resnici ni rekel

Člen 5. Washingtonske pogodbe, ki zahteva solidarno obrambo vseh članic je bil sicer sodlej uporabljen zgolj pri »obrambi« ZDA po napadih 11. septembra 2001 s sodelovanjem enot zveze NATO v Afganistanu, torej za zaščito največje in ne najmanjše članice.

»Trump je med zavezniki zasejal nov dvom  tem, ali bomo branili naše zaveznike. Še eno darilo za Putina, je ocenil Nicholas Burns, nekdanji ameriški veleposlanik v zvezi NATO. Richard Haass, predsednik Sveta za zunanje zadeve je dejal, da so Trumpovi komentarji »izjemni.«

"Ne gre zgolj zato, da je predsednik vrgel Črno goro pod avtobus; ameriške obveznosti je povezal s pogojem in jasno pokazal nezadovoljstvo s členom 5 in kolektivno varnostjo, ki je temelj zavezništva", je ocenil Haass.

Delite članek