REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Schwarzenegger o Trumpu: »Stal si tam kot majhen, vlažen rezanec«

Schwarzenegger o Trumpu: »Stal si tam kot majhen, vlažen rezanec«Arnold Shwarzenegger in Donald Trump

V ZDA se vrstijo precej ostre kritike na račun ameriškega predsednika Donalda Trumpa in njegovega obnašanja na prvem vrhunskem srečanju z Vladimirjem Putinom v Helsinkih. Ne samo v medijih, ki so naklonjeni demokratom, tudi na televiziji Fox News in drugih Trumpu naklonjenih medijih je obnašanje ameriškega predsednika v Helsinkih naletelo na splošno zgražanje.

Eno od najhujših in najbolj izvirnih ocen obnašanja Donalda Trumpa je izrekel nekdanji guverner Kalifornije in filmski zvezdnik Arnold Schwarzenegger, ki je prav tako ostro kritiziral obnašanje ameriškega predsednika do ruskega predsednika Vladimirja Putina. Skupno novinarsko konferenco s Putinom je na Twittru ocenil kot »poniževalno«, Trumpa pa je obtožil, da se je obnašal kakor »navijač Putina.«

Spraševal sem se, ali ga boš prosil za avtogram, za selfie ali kaj takšnega

»Stal si tam kakor majhen, vlažen rezanec (»nudel« oziroma »noodle«), kakor majhen navijaček. Spraševal sem se, ali ga boš prosil za avtogram, za selfie ali kaj takšnega,« ga je zbodel Schwarzenegger. Ker je Trump pred Putinom nasprotoval ocenam lastne obveščevalne skupnosti o vmešavanju Rusije v ameriške volitve (dejal je, da ne ve, če se je to res zgodilo, da je bil Putin »močan« v zanikanju in omenjal slabo zaščitene »strežnike« demokratske stranke) ga je obtožil tudi, da je med tiskovno konferenco »prodal« tudi ameriško obveščevalno skupnost in ameriški pravni sistem.

»Ti si predsednik Združenih držav Amerike. Tega ne bi smel delati. Le kaj je s teboj?,« se je vprašal Shwarzenegger. Spomnil je tudi na govore, ki so jih ob podobnih priložnostih imeli drugi ameriški predsedniki, na primer Ronald Reagan med hladno vojno.

 

Putin in Trump - Finska Vir:Pixell
Donald Trump in Vladimir Putin na prvem, zgodovinskem srečanju v Helsinkih.

»Le kaj se je zgodilo z močnimi besedami in močjo Ronalda Reagana, ko je stal tam pred berlinskim zidom  in rekel'gospod Gorbačev, zrušite ta zid?' Kaj se je zgodilo z vsem tem?,« se je je vprašal nekdanji kalifornijski guverner.

Schwarzenegger je znan po svojih »tviteraških dvobojih« s predsednikom ZDA. Ob divjanju desničarskih skupin pred letom dni je zapisal, da »v državi, ki je pomagala poraziti Hitlerja in njegovo vojsko, ni prostora za nacistične zastave.« Neonacistom in vsem, ki mislijo, da je bela rasa več vredna, je sporočil, da so »zgube«, pri čemer je omenil tudi njegovo odraščanje v Avstriji po drugi svetovni vojni.

»V tem času sem bil obkrožen s povsem poklapanimi moškimi – tistimi, ki so prišli domov z bojišča ranjeni zaradi granat in krivde. Moškimi, ki jih je zavedla lažna ideologija. In teh duhov, ki jih kuješ v nebo, se zgodovina sramuje. Končali pa so v peklu,« je tedaj dejal nekdanji guverner.

 

Delite članek