REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump Putinu o svojih svetovalcih: »To so bedaki. Ne poslušaj jih.«

Trump Putinu o svojih svetovalcih: »To so bedaki. Ne poslušaj jih.«Donald Trump in Vladimir Putin

Predsednik ZDA Donald Trump je med pogovorom s predsednikom Rusije Vladimirjem Putinom takoj po Putinovi zmagi na volitvah v Rusiji poskušal predsednika Putina umiriti z besedami, ki so si jih tisti, ki so poslušali pogovor, zelo dobro zapomnili. Putin naj bi namreč Trumpu pojasnil, da se uradniki Bele hiše vmešavajo v njun pogovor in ga poskušajo prekiniti. Trump je Putinu po tej pritožbi odgovoril, da so to pač »neumni ljudje« (»stupid people«) in da jih Putin »ne bi smel poslušati.«

Med tem pogovorom je takoj po volitvah v Rusiji, ki jih v ZDA niso ocenjevali kot demokratične, tudi ignoriral nasvete svojih svetovalcev, da naj Putinu ne čestita ob zmagi po volitvah za predsednika Rusje. Pred seboj je namreč imel opomnik, na katerem je bilo z velikimi črkami napisano »NE ČESTITAJTE«. Kljub temu pa je Trump čestital Putinu.

Poročilo o tem dogodku je pricurljalo v medije neposredno pred vrhom zveze NATO v Bruslju. O zadevi je prvi poročal New York Times. Voditelje zveze NATO naj bi bilo sedaj menda »na smrt strah«, da bo na tem vrhu Donald Trump znova odprl vprašanje premajhnih prispevkov članic zveze NATO v proračun zavezništva in da bo dva dni zatem, ko se bo Helsinkih srečal z Vladimirjem Putinom.

V državah članicah zveze NATO narašča zaskrbljenost, da bi lahko na tem srečanju Trump Putinu ponudil preveč koncesij. V zadnjem času je bilo objavljenih tudi več poročil o tem, da bi ZDA lahko umaknile svoje vojake iz Nemčije, v vodo pa je padla tudi poljska pobuda, da bi na ozemlju Poljske gostili eno ameriško divizijo – in to kljub temu, da je bila Poljska za ameriške vojake zgraditi tudi stanovanja, šole, vrtce in druge ustanove.

Donald Trump je ob tem že doslej velikokrat izražal stališča, ki so bila zelo naklonjena Rusiji. Med predsedniško kampanjo je trdil, da bi z Rusijo ZDA lahko bila »zaveznica«, javno pa je pohvalil tudi Putina kot uspešnega politika.

Trump je Putinu dejal, da so to pač 'neumni ljudje' in da jih Putin 'ne bi smel poslušati.'

Trump zaveznice obtožuje tudi zaradi trgovinskega deficita in premajhnih prispevkov za obrambo. »ZDA za NATO prispevajo veliko več kakor katerakoli druga država. To ni fer in ni sprejemljivo,« je dejal Trump.

Zavzel se ej tudi, da bi Rusijo, ki so jo iz G7 izključili po aneksiji Krima, znova sprejeli nazaj. Krim bi po njegovi oceni moral ostati ruski, ker tam skorajda vsi »govorijo rusko.« »Rusija bi morala biti na tem srečanju. Morali bi pustiti Rusijo nazaj, ker bi jo morali imeti za pogajalsko mizo,« je na junijskem srečanju G7 dejal Donald Trump.

Zavezniki pa ga zaman opozarjajo, da s tem zgolj zmanjšuje pritisk na Rusijo.