REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Donald Trump na vrhu NATO: »Vi delate Rusijo bogatejšo«

Donald Trump na vrhu NATO: »Vi delate Rusijo bogatejšo«Trump-Stoltenberg NATO, Bruselj 2018 | Vir: Pixell

Vrh zveze NATO se je tudi tokrat začel tako, kot je bilo ob prihodu ameriškega predsednika Donalda Trumpa mogoče pričakovati. Trump je takoj napadel članice NATO zaradi premajhnih prispevkov za zavezništvo. Istočasno je napadel tudi Nemčijo, ki naj bi zaradi njenega "neprimernega" dogovora z Moskvo glede plina postala pod »popolnim nadzorom« Rusije in celo njena "ujetnica".

»Povejte mi, ali je to primerno? Nemčija je popolnoma pod nadzorom Rusije… Če daje milijarde in milijarde Rusiji, potem je Nemčija, kar se mene tiče, popolnoma pod nadzorom Rusije,« je dejal Trump na delovnem zajtrku in s temi besedami mislil na dogovoru med Berlinom in Moskvo o plinovodu Severni tok 2. Očitno je bilo, da je s tem nastopom popolnoma presenetil Jensa Stoltenberga.

»Vsi govorijo o tem po celem svetu, govorijo, da vam mi plačujemo milijarde dolarjev, da vas branimo, ampak vi plačujete milijarde dolarjev Rusiji,« je nadaljeval. Ponovno je kritiziral tudi preostale članice, češ da premalo vlagajo v obrambo in da jih morajo ZDA braniti že »desetletja«.

Zdelo se je, da je ameriški predsednik menil, da so na delovnem zajtrku prisotni tudi nemški predstavniki, čeprav niso bili. Nadaljeval je, da je Nemčija »bogata dežela« in zahteval, da mu povedo, zakaj naj bi ZDA branile Nemčijo »pred Rusijo«, če pa obe državi tako obsežno trgujeta. »Pojasnite mi to! Dobro veste, da se to ne da pojasniti!« je nadaljeval Trump.

Trump je znova izrekel tudi nekaj neresnic. Trdil je, da Nemčija od Rusije dobiva 60 do 70 odstotkov svoje energije »po novem plinovodu« kar ni res, saj v resnici dobiva zgolj 20 odstotkov plina. Jasno je tudi, da je ameriški predsednik nastopal kot promotor izvoza ameriškega plina s pomočjo ladijskih tankerjev v Evropo. Vendar je res, da je ta plin praviloma dražji od ruskega.

Trump: trgovina je čudovita, kupovanje energije pa je nekaj drugega

Stoltenberg je branil NATO tako da je pojasnil, da so države v obrambo že začele vlagati več in da bodo storile še več. »Močen Nato je dober za Evropo, je pa tudi dober za ZDA«, je dejal Stoltenberg.

Generalni sekretar je še dodal, da so že v času hladne vojne članice Nata gospodarsko sodelovale z Rusijo. Donald Trump mu je odgovoril, da je »trgovina čudovita«, kupovanje energije »pa nekaj drugega.«

Stoltenbergov izraz na obrazu v tem trenutku po oceni Independenta ni kazal šoka ali presenečanja, pač pa »gnus«. Kljub temu je Donald Trump nadaljeval z ostrim verbalnim napadom na Stoltenberga in njegovo oceno, da so zaradi trgovanja z Rusijo »vsi močnejši«.

Trump kritizira - NATO
Donald Trump med izrekanjem kritik na račun Nemčije na delovnem zajtrku z Jensom Stoltenbergom in predstavniki zveze NATO | Vir: Pixell

»Kako si lahko močnejši, če država dobiva energijo od države, pred katero želite, da vas zaščitimo? Vi delate Rusijo bogatejšo. Mi ščitimo Nemčijo, ščitimo Francijo, ščitimo vse te države. In nato gre cel kup držav ven in naredi dogovor o plinovodu z Rusijo, po katerem plačujejo milijarde dolarjev v žepe Rusije…Mislim da je to zelo neprimerno,« je dejal Donald Trump.

Kako si lahko močnejši, če država dobiva energijo od države, pred katero želite, da vas zaščitimo?

Malo pozneje se je oglasila Angela Merkel, ki se je precej blago branila z navajanjem spominov na svoje življenje v delu Nemčije, ki je bil pod nadzorom Sovjetske zveze in kako je sedaj »srečna, da smo združeni v svobodi« in kako lahko v ZR Nemčiji sedaj »odločajo o lastni politiki in sprejemamo lastne odločitve, kar je zelo dobro.«

Na ocene generalnega sekretarja zveze NATO, da so članice lani že dvignile porabo za vojsko je Trump pojasnil, da se je to seveda zgodilo »zaradi mene«, oziroma njegovih kritik in da so države zveze NATO za obrambo prav zato že namenile 40 milijard več.

Dodal je, da ima zaradi tega generalni sekretar zveze NATO, čeprav je »samo en«, verjetno »rad Trumpa,« ampak da je za njega, tudi če je generalni sekretar edini v zvezi NATO, ki ga ima rad, »to dovolj.« Glede na opisani izraz na Stoltenbergovem izjavo pa seveda ni gotovo, da ima Stoltenberg Trumpa res – rad.