REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Donald Trump se s tujimi državniki zelo rad pogovarja brez vednosti Bele hiše

Donald Trump se s tujimi državniki zelo rad pogovarja brez vednosti Bele hišeDonald Trump tvita

Že takoj po imenovanju Donalda Trumpa je bilo jasno, da bo s svetom komuniciral precej drugače kot predhodniki. Ne samo zaradi tvitov. Tako si je že leta 2016 avstralski premier priskrbel osebno telefonsko številko in Trumpu tudi osebno čestital, ne da bi za to vedel State department.

Mediji so tedaj poročali, da je diplomatski protokol »nekoliko ušel z vajeti, saj nekateri državniki niso mogli dočakati, da čim prej voščijo Trumpu.« Voditelji so kmalu opazili, da Trump »nekako ne upošteva nobenega logičnega zaporedja« pri komunikaciji s tujimi voditelji, to pa med vrsticami pomeni, da bi moral, kot je to ustaljeno, najprej vrniti klic Veliki Britaniji zaradi zgodovinskih odnosov med državama.

Business Insider pa poroča, da je zadeva pravzaprav še precej hujša. Trump naj bi, kot so ugotovili v njegovi administraciji, že kmalu po svoji izvolitvi dal svojo osebno telefonsko številko številnim tujim voditeljem, ne da bi za to pristojni v administraciji sploh vedeli.

Na ta način se je pogovarjal tudi s kanadskim predsednikom vlade Justinom Trudeaujem aprila letos, ko sta si izmenjala nekaj ostrih besed o trgovini in carinah ZDA. In kljub temu, da so uradniki zahtevali, da na se Trump drži zveznih zakonov in vse telefonske klice opravi ob posredovanju »sobe za situacije« se Trump tega navodila ni držal.

Pri zabeležki o tem, kaj se je pogovarjal s kanadskim premierjem, so se morali uradniki zato zanesti zgolj na Trumpov spomin

Pri zabeležki o tem, kaj se je pogovarjal s kanadskim premierjem, so se morali uradniki zato zanesti zgolj na Trumpov spomin in na tej podlagi pripraviti zapiske.

Menda so bili »šokirani«, ko so ugotovili, da se Trump s tujimi voditelji še kar naprej pogovarja kar preko »zasebnega« telefonskega aparata in številke. »Pojma nismo imeli, kaj se je zgodilo,« so priznali uradniki, ki so v časopisih prebrali podrobnosti o napetem pogovoru, ki naj bi ga imel Trudeau s kanadskim predsednikom vlade.

 

Trump Trudeau

Telefonski pogovori s tujimi voditelji so sicer praviloma načrtovani vnaprej, nato posneti, pretipkani, do njih pa praviloma prihaja ob dogovoru s svetovalcem za nacionalno varnost. O pogovorih se nato naredi tudi sporočilo za javnost. Vendar pa o vsebino »zelo neprijetnega« pogovora med Donaldom Trumpom in Justinom Trudeaujem v Beli hiši in State Departmentu niso vedeli ničesar – dokler o tem niso izvedeli iz medijev.

Vse več je tudi kritik na račun Trumpove uporabe zasebnega telefona, še zlasti potem, ko so blizu Bele hiše v Washingtonu in drugih »občutljivih naprav« odkrili prisluškovalne naprave.