REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump o Tillersonu, ki je preprečil še eno ameriško vojno: "Zabit kot kamen, len kot hudič"

Trump o Tillersonu, ki je preprečil še eno ameriško vojno: Tillerson in Trump

Predsednik ZDA Donald Trump je svojega nekdanjega zunanjega ministra Rexa Tillersona označil za "zabitega kot kamen", potem ko je ta izjavil, da je moral na položaju šefa diplomacije Trumpa nenehno ustavljati pred kršenjem zakonov.

Tillerson, nekdanji direktor ExxonMobila, je v prvem pogovoru, odkar je letel s položaja, za CBS Trumpa označil za "precej nediscipliniranega".

Trump je Tillersona, ki še ni zanikal, da je predsednika lani označil za bedaka, odpustil s tvitom marca letos in na položaj postavil svojega zaupnika Mika Pompea. Predsednik in Tillerson se med drugim nista strinjala o tem, kako reševati vprašanje Severne Koreje, Rusije in Irana pa tudi, kar je bilo ključnega pomena - spora Savdske Arabije in Katarja.

Tillerson: Največji izziv zame je bil, da sem prišel delat za človeka, ki je precej nediscipliniran, nerad bere, ne bere poročil, nerad se spušča v podrobnosti, ampak raje pravi, da verjame to in to

"Največji izziv zame je bil, da sem prišel iz disciplnirane in v proces orientirane korporacije ExxonMobil delat za človeka, ki je precej nediscipliniran, nerad bere, ne bere poročil, nerad se spušča v podrobnosti, ampak raje pravi, da verjame to in to," je dejal Tillerson.

Na vprašanje, kako se je pokvaril njegov odnos s Trumpom, pa je Tillerson odgovoril, da bi to lahko bila posledica tega, da je predsedniku dejal, da ne more početi določenih stvari, ker so nezakonite ali pa kršijo ameriške sporazume.

Rex Tillerson in Jared Kushner
Rex Tillerson in Jared Kushner

"Moral sem mu govoriti, no, gospod predsednik, razumem, kaj želite, ampak tega ne morete storiti na tak način. Kršili bi zakon, kršili bi sporazum. In to ga je blazno zafrustriralo," je povedal Tillerson.

Nekdanji zunanji minister je med drugim v intervjuju še dejal, da je razočaran nad ameriškimi volivci, ki se zadovoljijo z informacijami na podlagi 128 znakov Twitterja, ter da ni nobenega dvoma, da se je Rusija vpletla v volitve 2016 in skuša spodkopati zaupanje med Američani in zaupanje sveta v Američane.

Trump se je na kritike nemudoma odzval in sporočil, da je Tillerson premalo pameten, da bi lahko vodil zunanje ministrstvo oziroma State Department.

"Mike Pompeo opravlja izjemno delo, zelo sem ponosen nanj. Njegov predhodnik, Rex Tillerson, ni imel potrebnih umskih sposobnosti. Neumen je bil kot noč in komaj sem čakal, da se ga znebim. Bil je len kot hudič. Zdaj je povsem nova tekma, čudovito vzdušje na ministrstvu!" je tvitnil predsednik ZDA o človeku, ki je dolga leta vodil enega največjih naftnih podjetij na svetu.

Hkrati je obžaloval, ker se Tillersona ni mogel "dovolj hitro otresti." Kar je v nasprotju z njegovimi lastnimi besedami, ko je Tillersona imenoval za zunanjega ministra. Takrat je hvalil njegovo delovnost, "bogate izkušnje in globoko razumevanje geopolitike."

Trump in savdijski kralj Vir:Pixell
Donald Trump in soproga Melania z egiptovskim predsednikom in savdskim krajem med obiskom Savdske Arabije, ki jo ZDA neomajno podpirajo, kljub kršenju človekovih pravic, neutemeljenemu pritisku na Katar in vojni v Jemnu.

Toda po poročenju Intercepta je bilo razmerje med Tillersonom in Trumpom povsem drugačno.

Viri Intercepta namreč razkrivajo, kot smo že poročali, da je "butasti" Tillerson bil "butast" po mnenju Trumpa predvsem zato, ker je preprečil še eno ameriško vojno (v vrsti mnogih) in ni nasedel limanicam Trumpovega zeta Jareda Kushnerja.

Viri Intercepta razkrivajo, da je "butasti" Tillerson bil "butast" po mnenju Trumpa predvsem zato, ker je preprečil še eno ameriško vojno v vrsti mnogih

Savdska Arabija je namreč s pomočjo Združenih arabskih emiratov (UAE) in Egipta lani poleti, kmalu po popolni blokadi Katarja, pripravljala invazijo na to majhno, toda strateško pomembno državo z velikimi zalogami plina.

Malo pred tem so države, ki so sledile vodstvu Savdske Arabije, Katar obtožile »terorizma«, kar je bila nekoliko absurdna obtožba, če vemo, da je bila večina napadalcev enajstega septembra v ZDA Savdijcev in da je ta država nesebično pomagala teroristom po vsej regiji, v zadnjih letih predvsem v Siriji.

Resnični razlogi za napad na suverenost Katarja so večplastni in geopolitični. Katarska preveč neodvisna zunanja politika in pripravljenost na sodelovanje z Iranom je bila za Savdsko Arabijo, ki vidi Iran kot glavnega nasprotnika v regiji - kaplja čez rob. V zadnjem času vse več poročil tudi potrjuje, da so visoki savdski uradniki in osebe povezane z UAE v mesecih pred blokado aktivno lobirali pri tesnih sodelavcih ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Položaj Katarja in Savdske Arabije
Položaj zalivskih držav: Savdske Arabije, Egipta, Bahraina, Združenih arabskih emiratov in Katarja.

Ta je nato najprej obiskal prav Savdsko Arabijo in tam sklenil veliko število izjemno donosnih poslov v korist predvsem ameriške orožarske industrije, nekatera poročila pa kažejo tudi na sumljive denarne tokove iz smeri Savdske Arabije in UAE proti ZDA.

Sledila je popolna zračna, pomorska in kopenska blokada Katarja s strani UAE, Savdske Arabije, Bahraina in Egipta, v pripravi pa je bila – celo vojna.

To vojno naj bi, kot poroča Intercept, preprečil prav nekdanji zunanji minister Rex Tillerson, ki je nekaj tednov pred invazijo Savdijske Arabije in UAE na Katar prepričal najvišje predstavnike te države, da odstopijo od že načrtovane vojne.

Informacije o tem so za Intercept potrdili eden pripadnik ameriške obveščevalne skupnosti in dva uradnika zunanjega ministrstva ZDA.

Kdo je bil v tem primeru res "butast" in kdo pameten, ameriški predsednik ali njegov zunanji minister - pa verjetno ni težko ugotoviti.

Komentarji