REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tožilec: zastrupitev Juščenka, ki je 15 let krojila politično življenje v Ukrajini, se ni nikoli zgodila

Tožilec: zastrupitev Juščenka, ki je 15 let krojila politično življenje v Ukrajini, se ni nikoli zgodilaJuščenko prej in pozneje

Doslej je veljalo, da je bil nekdanji ukrajinski in »prozahodno« usmerjeni predsednik Ukrajine Viktor Juščenko leta 2004 zastrupljen med svojo predsedniško kampanjo.

Zastrupitev z dioksinom naj bi potrjevale tudi različne analize, zločinsko dejanje pa naj bi najverjetneje izvedle ruske tajne službe.

Toda najvišji ukrajinski vojaški tožilec sedaj trdi, da Viktor Juščenko pravzaprav nikoli ni bil zastrupljen. Njegova izpoved pa je sprožila nove dvome o tem, kako je bilo v Ukrajini v zadnjih letih oblikovano javno mnenje.

Zaradi omenjene »zastrupitve« in pod pritiskom množičnih protestov je ukrajinsko vrhovno sodišče razveljavilo rezultate volitev, na katerih je zmagal Janukovič, ter za zmagovalca razglasilo – Juščenka.

Juščenko je leta 2004 vodil prozahodno strankarsko koalicijo, ki je nastopala proti tedanjemu ukrajinskemu in Rusiji naklonjenemu predsedniku Viktorju Janukoviču.

Od trenutka, ko se je razvedelo za Juščenkovo zastrupitev z dioksinom –, ki naj bi na obrazu Juščenka pustila velike brazgotine – je to privedlo do množičnih javnih protestov in do naraščanja popularnosti Viktorja Juščenka, »žrteve zastrupitve.«

Pozneje so te proteste označili kot »oranžno revolucijo«, bila pa je le ena od podobnih »revolucij« do katerih je prišlo v svetu v tem času.

Viktor Juščenko - transformacija
Juščenko pred zastrupitvio, leta 2004 in pozneje.  Vir: Lv.medicine-en.info

Vse skupaj se je pravzaprav začelo že z organiziranjem »revolucije« proti Slobodanu Miloševiću v Srbiji, kjer so zahodne obveščevalne službe in »vladno-nevladne organizacije« pod vplivom ZDA in EU pomagale pri organizaciji gibanja »Otpor«, podoben model pa so nato uporabili za rušenje »nekooperativnih vlad« od Gruzije pa do Venezuele.

'No, ali je bila zastrupitev ali ne?' je vprašal Matios. 'Ne, ni bilo zastrupitve,' mu je odgovoril vodja preiskave.  

V Ukrajini je prav zaradi omenjene »zastrupitve« in pod pritiskom množičnih protestov ukrajinsko vrhovno sodišče razveljavilo rezultate volitev, na katerih je zmagal Janukovič, ter za zmagovalca razglasilo – Juščenka.

Toda ta teden je namestnik generalnega državnega tožilca in najvišji ukrajinski vojaški tožilec po letu 2014 priznal, da se ta zastrupitev nikoli ni zgodila. Anatolij Matios je potrdil, da njegovi preiskovalci tega primera niso našli nobenih dokazov o zastrupitvi Juščenka.

V pogovoru za spletni časnik Politeka je Matios dejal, da je v tistem času vprašal polkovnika Igorja Nikolajeviča Kozlova, ki je preiskoval primer, da naj mu pove, kaj je odkril. »No, ali je bila zastrupitev ali ne?« ga je vprašal.

»Ne, ni bilo zastrupitve,« mu je odgovoril vodja preiskave.

Nekdanji ukrajinski predsednik Viktor Janukovič. Leta 2014 so ga z oblasti zrušili nasilni protestniki. Vir: Pixsell

Vendar pa ta izjava nasprotuje izjavi neposredno predpostavljenega Matiosu, generalnega tožilca Jurija Lutsenka, ki je sklenil, da je bil Juščenko zastrupljen, »čeprav je še vedno nejasno, s strani koga.«

Juščenko nikoli več ni dovolil, da bi mu opravili še en test krvi, ki bi potrdil rezultate prvega testa, ki bi lahko bil ponarejen.

V skladu z uradno zgodbo naj bi bil Juščenko na večerji z več pripadniki ukrajinske tajne službe SBU, v Kijevu, 5. septembra 2004.

Kmalu zatem je moral v bolnišnico, nato pa je bil poslan na preiskave v Avstrijo, 10. septembra istega leta. Testi krvi so pokazali veliko koncentracijo TCDD, torej vsebnost strupa dioksin, ki je je glavna sestavina »Agenta Orange«.

Pozneje so mnogi dvomili v verjetnost te zgodbe, saj Juščenko nikoli več ni dovolil, da bi mu opravili še en test krvi, ki bi potrdil rezultate prvega testa, ki bi lahko bil ponarejen. Juščenko si je nato kmalu tudi popolnoma opomogel.

Da so njegove brazgotine zaradi zastrupitve nenadoma izginile je ugotovil tudi Daily Mail – vendar je nato izginil tudi ta članek.

Ukrajina 2014: Med protesti je prišlo do pretepa med policijo in protestniki, foto: UNIAN

Juščenkova vladavina se je sicer končala leta 2010, ko je razpadla njegova koalicija z Julijo Timošenko. Na volitvah leta 2012 pa je dobil samo 2 odstotka glasov.

Na podoben način je »revolucija na Majdanu« leta 2013 prisilila predsednika Ukrajine Viktorja Janukoviča, da je odstopil od prostocarinskega sporazuma z Rusijo v zameno za podobni sporazum z EU, ko pa je po pritisku Rusije znova spremenil mnenje, ga je »revolucija« dokončno odnesla z oblasti, ki so jo prevzeli politiki, ki so jih podpirale Washington in Bruselj. Dejansko so izvršili pravi državni udar in preko noči prevzeli oblast v Ukrajini, ocenjuje RT.

Sledil je upor prebivalcev v Donetsku in Lugansku ter pridružitev Krima Rusiji.

Delite članek